|

BM Mülteciler Günü'nde sınıra geliyor

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Dünya Mülteciler Günü'nü Türkiye-Suriye sınırında mültecilerle beraber kutlayacağını açıkladı.

Yeni Şafak
19:05 - 16/06/2015 Salı
Güncelleme: 16:09 - 16/06/2015 Salı
AA

BM İnsan Hakları BM İnsan Hakları Konseyi'nin 29. Oturumu çerçevesinde Türkiye, Katar ve Portekiz tarafından düzenlenen panele katılan Guterres, "Dünya Mülteciler Günü'nü Türkiye-Suriye sınırında mültecilerle beraber kutlayacağım" dedi.



Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı ise panelde Türkiye'deki Suriyeli çocukların eğitim sorununa dikkati çekti.



Çarıkçı, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların 600 binden fazlasının okul çağında olduğunu ve eğitim hizmetlerine duyulan ihtiyacın giderek arttığını söyledi.



Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) İyileştirme Daire Başkanı Abdullah Dilsiz de, Yaklaşık 103 bin Suriyeli çocuğun Türk ve Arap öğretmenlerin bulunduğu okullarda eğitim aldığını, 220 bin Suriyeli öğrencinin ise AFAD merkezleri ve sivil toplum kuruluşları bünyesindeki kuruluşlarda eğitimlerine devam ettiğini söyledi.



Türkiye'de savaş mağduru Suriyeli çocuklara, barış ve ilim dili öğretildiğini belirten Dilsiz, Suriye'nin geleceğinin, yine Suriyeli çocuklarca inşa edileceğini ancak kampların dışında 400 bin Suriyeli çocuğun olduğuna işaret etti.



Dilsiz, uluslararası topluma kaybolan bir jenerasyona sırtını dönmemesi ve Suriye'ye komşu ülkelerle yük ve sorumluluk paylaşımda bulunması çağrısında bulundu.




#Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri
#Dünya Mülteciler Günü
#Türkiye-Suriye sınırı
9 yıl önce