|

İnternette imzalanan kâbus sözleşme

İnternetten faaliyet gösteren foreksçilerin hazırladığı sözleşmelerde yeni tuzaklar ortaya çıktı. Şirketler sözleşmeye "Zarar edersek müşteri hesabına el koyarız" maddesi ekliyor

Yeni Şafak
08:15 - 19/05/2015 Salı
Güncelleme: 08:38 - 19/05/2015 Salı
Diğer

Kısa sürede binlerce dolar kazandırma vaadiyle ortaya çıkan, hesap açtırmak için pahalı hediyelerle vatandaşın gözünü boyamaya çalışan dijital opsiyon şirketlerinin yeni tuzakları ortaya çıktı. Şirketler, müşterilerine öyle anlaşmalar imzalatıyor ki, vatandaşın kazanması hiçbir şekilde mümkün olmuyor. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), foreks piyasasını regüle etmesine rağmen, internetten opsiyon işlemi yapan foreks şirketleri, hazırladıkları sözleşmelerle ellerini oyuncuların cebinden çekmiyor. Opsiyon işlemleri yaptıran şirketler 'hep kasa kazanır' mantığıyla vatandaşa yaklaşıyor. Sabah'ın haberine göre, foreksçilerin anlaşmaya koyduğu maddede, şöyle deniyor: "Müşteri, kullanım şartları ve/veya sözleşmedeki yükümlülüklerini ihlal ederse ve batarsa şirket, kendi karar yetkisi dahilinde, bildirim yapmaksızın işlemlerin tümünü sonlandırabilir. Şirket, uğradığı zararları uygun gördüğü şekilde hesaplayabilir, müşteri bakiyesini ve/veya menkul kıymetlerini satabilir veya söz konusu ihlali telafi etmek için uygun gördüğü herhangi bir eylemi gerçekleştirebilir."



SPK'YA ŞİKAYET YAĞIYOR

Bu maddeyle, dijital foreks şirketi oyuncusunun başına gelebilecek her türlü zarardan sıyrılıyor. SPK'ya da bu sözleşme kurnazlığıyla vatandaşın binlerce liralık zararının oluştuğuna dair yüzlerce şikâyet dilekçesi gidiyor. Kurum, internet üzerinden işlem yapan yurtdışı kaynaklı sitelerin kapatılması için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na başvurmuştu.



SORUMLULUK ÜSTLENMİYOR

Şirketlerin muafiyet kazandığı işlemlerin başında ise çok sık yaşanan 'ekran donması' sorunu geliyor. Anlık işlemlerin yapıldığı ve saniyelerin önemli olduğu foreks işlemlerinde, yatırımcı tam kâr realizasyonu yapacağı anda, ekranın donmasıyla satış emrini giremiyor. O anda kur değişikliği olursa elde edilen kazanç da buhar oluyor. Ekran donması sorununa karşı da şirketler özel maddeyle kendilerini koruyor. Sözleşmelerdeki o maddede, "Hiçbir koşulda şirket veya temsilcileri, işlem yapılmasından ve hizmetlerin kullanılmasından doğan kullanım, veri veya kâr kaybından kaynaklanan zararlar da dahil olmak üzere, hiçbir doğrudan veya dolaylı ceza hasarları; şirket veya temsilcileri bu tür zararların olasılığı hakkında önceden uyarılmış olsa bile hiçbir sorumluluk kabul etmeyecektir" deniyor. Yani maddeye göre foreks işlemcisi kârı yazacak iken ekran donduğunda pozisyon değişirse ve parayı tahsil edemezse şirket sorumluluk kabul etmiyor.


#Foreks
#Sözleşme
#Sermaye Piyasası Kurulu
#sözleşme kurnazlığı
9 yıl önce