|

Kademe’den sıfır atık daveti

Ülkemizde israfa karşı 2019 yılında harekete geçen Kademe A.Ş. yerli ve milli kaynaklarla israfı azaltmaya yönelik çalışmalarını hızla sürdürüyor.

Mustafa İlhan
00:00 - 16/10/2021 Cumartesi
Güncelleme: 03:05 - 16/10/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Ülkemizde israfa karşı 2019 yılında harekete geçen Kademe A.Ş. yerli ve milli kaynaklarla israfı azaltmaya yönelik çalışmalarını hızla sürdürüyor. Kademe A.Ş., Yön Temizlik firmasıyla birlikte başlattığı çalışmada üretilen teknoloji ile gıda atıklarını toprağı besleyici, zenginleştirici ve su tutucu özelliği olan komposta dönüştürerek ekonomiye kazandırıyor. Her yıl 16 Ekim’de kutlanan Dünya Gıda Günü vesilesiyle “Sıfır Atık” projesine davet eden Kademe A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Muhammet Fatih Albayrak, kompost makineleri sayesinde atık gıdaların ve yiyeceklerin israf olmadığına dikkat çekti.

GIDALAR ÇÖPE GİDİYOR

Çok sayıda kurum ve kuruluşların kompost makinesi kullanarak “Sıfır Atık” belgesi aldığına işaret eden Albayrak, şöyle konuştu:

  • “Her yıl tonlarca gıda otellerde, toplu yemek alanlarında, restoranlarda çöpe gidiyor. Biz de doğadaki biyobozunur atıkların ekonomiye dönüşümü için çalışmalarımızı başlatmıştık. İlk günkü gibi hızla bu alana odaklanarak daha fazla neler yapabilirizi planlıyoruz. Başta belediyeler ve oteller olmak üzere pek çok hedef kitleye kompostun önemini, Sıfır Atık Projesini yorulmadan anlatmaya devam ediyoruz. Yerli imkanlarla ürettiğimiz bu makineler sayesinde özellikle belediyeler verimli katı atık yönetim sistemi geliştiriyor ve yaklaşık 4 hafta sonunda gıda atıkları organik toprak besleyici ürüne dönüşüyor, gübre gibi de kullanılabiliyor” dedi.

Atıkların yüzde 92’si dönüşebilir


Bu hassasiyetle ve dönüşümle çevre kirliliğinin ve israfın büyük oranda önlendiğine dikkat çeken Albayrak, şöyle konuştu: “Kompost makinesi kullanımı ile evde üretilen atıkların yüzde 92’sini, pazar yeri atıklarının yüzde 98’inin geri kazanılabiliyor. Bu cihaz, belediyeler, oteller, catering ve tarım firmaları başta olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sıfır Atık Projesi kapsamında geri dönüşümde kullanıyor.”


#Kademe A.Ş.
#Dünya Gıda Günü
#Muhammet Fatih Albayrak
3 yıl önce