|

Kanal İstanbul'un zengin edeceği 3 köy

2011 yılında duyurulan çılgın proje Kanal İstanbul projesinin güzergahının kesinleşmesinin ardından gözler bölgedeki 3 köye çevrildi. Güzergahın geçtiği köylerden büyük firmalar arsa toplamaya başlarken metrekare fiyatları ise şimdiden 300 TL'yi buldu.

Yeni Şafak
11:20 - 9/12/2017 Cumartesi
Güncelleme: 11:44 - 9/12/2017 Cumartesi
Diğer
Kanal İstanbul'un güzergahı
Kanal İstanbul'un güzergahı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılında duyurduğu Kanal İstanbul projesinin güzergâhı netleşti.

İstanbul Boğazı'na alternatif olarak planlanan proje alanı Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçeleri sınırları içinde yer alacak.

'Çılgın proje' için belirlenen güzergâha göre Kanal İstanbul Marmara Denizi'ni Küçükçekmece Gölü'nden ayıran kıstaktan başlayarak, Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam edecek. Kanal, Sazlıbosna Köyü'nü geçerek Dursunköy'ün doğusuna ulaşıp Baklalı Köyü'nü de geçtikten sonra Terkos Gölü'nün doğusundan Karadeniz'e ulaşacak.


"2 AYDIR ARALIKSIZ ÇALIŞMA VAR"

Milliyet'in haberine göre; Köylerinde 25 yıldır imar izni olmadığını söyleyen Dursunköy Muhtarı Güngör Özer, ''Arsaların değerlenmesi herkes için umut verici. Zaten büyük yeri olan aileler yerlerini para edince satıp gitti. Köyün yüzde 90'ı el değiştirdi. Sadece evlik küçük araziler kaldı. Zaman zaman etüt çalışmaları yapılıyordu ancak 2 aydır aralıksız bir çalışma var. Barajda da çalışmalar gerçekleşiyor." dedi.


'ARSALARI BÜYÜK FİRMALAR ALDI'

"Devlet ne isterse o olur" diye konuşmaya başlayan Dursunköy'ün 81 yıllık sakini Arif Bayır ise doğduğu topraklardan koparılmak istemediğini söylüyor. "Kara kara düşünüyorum beni buradan kovarlarsa nereye gideceğimi" diyen Bayır, şunları anlatıyor:

  • "Biz göçmeniz. Gideceğimiz bir memleketimiz yok. Başka yere gidin derlerse perişan oluruz. Burada hayvancılık ve tarım yapılır. Araziler verimlidir. Köyde yaşayan gençler araziler para etmeye başlayınca hemen sattı ancak benim gibi ihtiyarlar kaldı. Satılan arsaları büyük firmalar aldı."

Bir diğer Dursunköy sakini Fatma Tuna da, yıllardır kanalın köyün üstünden geçeceğinin konuşulduğunu söyleyerek, "Ben buraya gelin geldim. Yıllardır bu köyde yaşıyorum. Kendi yağımızda kavrulup duruyoruz" dedi.


METREKARE FİYATI 300 TL'YE ÇIKTI

Dursunköy'de 11 senedir emlakçılık yapan Abdullah Deniz, arsalar için fiyatın da, talebin de arttığını da şöyle anlatıyor:

"Kanal İstanbul buraya yapılınca Türkiye'nin en güzel lokasyonu olacak. Köyün su altında kalacağını düşünmüyorum. Duyduğumuza göre kanal bizim köyün arkasındaki vadiden geçecek. Büyük firmalar arsa toplama peşinde. Bölgedeki arsalar 10 sene önce 3, 3.5 TL iken metrekare fiyatı şimdi 250-300 TL arasında. Bu fiyat havalimanı fiyatı. Kanalla birlikte bu fiyatların daha da artacağını düşünüyoruz. Mesela bir müşterimle 30 milyon TL değerinde arsa toplamak için anlaştık. Bazı müşteriler şimdiden kanal manzaralı arsa için bana mesaj yazmaya başladı. Bir büyük firma buradan 60 dönüm arsayı 14 milyona satın aldı."

#Kanal İstanbul
#Sazlıbosna Köyü
#Dursunköy
#Baklalı Köyü
6 yıl önce