|

Kandil'e 2016'da sondaj vurulacak

Yeni Şafak
04:00 - 27/03/2015 Cuma
Güncelleme: 23:26 - 26/03/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye Enerji Verimliliği Derneği açılışında Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol ile basın toplantısı düzenleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kandil'de petrol aramak için enerji altyapısına hazırlıkta bulunmaları gerektiği için 15-16 ay önce bir sözleşme yaptıklarını hatırlattı. Kandil'de sondaj çalışmalarına 2016 yılında başlayacaklarını vurgulayan Yıldız, o bölgede petrol ve doğalgaz arayacaklarını, diğer 11 saha ile beraber oranın Türkiye ile Irak'a katkı koyacağına inandıklarını aktardı. İstikrarın kaybedilmesi halinde projelerin aksayacağının hep beraber görüldüğünü vurgulayan Yıldız, yaklaşık 318 bin varillik gelir elde edebilecekleri kuyuları PKK döneminde açamadıklarını anlattı.



GAZA KUR ZAMMI YOK


Doğalgaz fiyatlarına ilişkin görüşlerini ifade eden Yıldız, doların TL karşısındaki yükselişinin yüzde 17-18'ler civarına çıktığını belirterek, “Bunu vatandaşa olduğu gibi yansıtmak demek, fiyatı yüzde 6 daha artırmak demek. Biz böyle bir şeye gitmeyeceğiz” dedi. Enerji sektöründe yüzde 9 civarında bir büyüme sağladığını bildiren Yıldız, dünyada 2035 yılına kadar yapılacak 40 trilyon dolarlık yatırımların yüzde 60'ının eski tesislerin yenilenmesi için kullanılacağını dile getirdi. Cizre-Musul elektrik hattına yönelik ise Yıldız, söz konusu bu hattaki 15 kilometrelik bölüm tamamlandığında Türkiye'deki arz fazlası elektriğin Irak ile paylaşılacağını dile getirdi.



Basın toplantısının ardından Enerji Verimliliği Derneği'nin, İstanbul-Vaniköy TEDAŞ Tesisleri'ndeki yeni dernek merkezi açıldı.



AMACIMIZ TASARRUF


Çalışmalarını daha geniş ve rahat bir ortamda yürütmek için İstanbul-Vaniköy TEDAŞ Tesislerine taşıdıklarını ifade eden Enerji Verimliliği Derneği Başkanı İbrahim Çağlar, “Bugün Türk Standartları Enstitüsü ile Enerji Verimliliği Derneği'nin ortaklaşa çıkartacağı Enerji Verimli Ürün Etiketi çalışmamızı kamuoyu ile paylaşıyoruz. Bir ürünün, enerjiyi verimli kullanıp kullanmadığının tespitini tek bir noktadan yapmak gerekiyor. İşte Enerji Verimli Ürün Etiketi projesi bunu sağlıyor” dedi.


#Kandil
#sondaj
#petrol
9 yıl önce