|

Katılım'a kaynak SUKUK'tan

Kamunun kuracağı katılım bankalarına sermaye sağlaması beklenen Hazine, yurt dışından kaynak arayışını hızlandırdı. İlk etapta Ziraat Bankası’nın kuracağı katılıma 300 milyon dolar karşılığı TL sermayesinin tamamını üstlenecek olan Hazine, önceki gün sukuk ihracı ile 1 milyar dolar ön finansman sağladı.

Yeni Şafak
04:00 - 20/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 10:19 - 20/11/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Gündem
Gündem
HAMİDE HANGÜL

Devletin kuracağı faizsiz kamu katılım bankalarına sermaye sağlayacak olan Hazine, yurtdışına kira sertifikası ihraçlarını hızlandırdı. İlk etapta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Ziraat Bankası’nın 300 milyon dolar karşılığı Türk Lirası sermayeli katılım bankası kurulmasına izin verirken, bu sermayenin tamamını karşılayacak olan Hazine Müsteşarlığı da şimdiden yurtdışı borçlanmalara ağırlık verdi. 


25 KASIM’DA HESAPTA

Önceki gün Kira sertifikası (sukuk)ihracı ile 10 yıl vadede 1 milyar dolar borçlandığını teyit eden Hazine,  2015 yılı için planladığı 5.1 milyar dolarlık dış finansmanın 1.45 milyar dolarını şimdiden ön finansman olarak sağladı. Hazine, bu ihracın ardından geç saatte yaptığı açıklamada, “10 yıl vadeli ihracın tutarı 1 milyar dolar ve kira oranı yüzde 4.489 olarak gerçekleşmiştir. İhraç tutarı 25 Kasım 2014 tarihinde hesaplarımıza girecektir” dedi.

İhracın 2015 yılı dış borçlanma programı için ön finansman niteliğinde olduğunun belirtildiği Hazine açıklamasında, “Eylül ayında gerçekleştirilen Yen ihracının 450 milyon dolarlık kısmıyla birlikte 2015 yılı dış borçlanma programı kapsamında bugüne kadar 1.45 milyar dolar tutarında kaynak sağlanmıştır” görüşüne de yer verildi.

ORTADOĞU YÜZDE 37'SİNİ ALDI

İhraca 140 yatırımcı, ihraç tutarının 3 katından fazla talep gösterirken, ihracın yüzde 37’si Orta Doğu, yüzde 17’si Türkiye, yüzde 16’sı İngiltere, yüzde 14’ü ABD, yüzde 9’u Avrupa ve yüzde 7’si de Asya ve diğer bölgelerdeki yatırımcılara satıldı. Hazine’nin ihracını CIMB, Citigroup ve HSBC yönetirken bu ihraç ile Hazine ilk kez 10 yıl vadede dolar cinsi sukuk ihraç etti. Hazine’nin daha önceki ihraçları 5 yıl vadeliydi.


Dış finansman hedefi 11.8 milyar lira

Hazine uluslararası piyasalarda yaptığı sukuk ihraçların yanı sıra yurt içinde de yılda iki kez TL cinsi kira sertifikası ihraç ediyor. Bankacıların verdiği bilgiye göre Hazine’nin itfası gelmemiş TL cinsi sukuk miktarı ise yaklaşık 6.5 milyar TL. Hazine 2015 yılında geleneksel eurobond, yen ve kira sertifikası ihraçları ile Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası’ndan sağlanacak program kredisi dahil toplam 5.1 milyar doları karşılığı yaklaşık 11.8 milyar TL dış finansman hedefliyor.


Ziraat'in Katılım'ı 2015'te devrede

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın, 2015’in başında faaliyete başlayacağını ifade ettiği Ziraat Katılım, bilançosu ile yeni bir iştirak olacak. Ziraat Bankası’nın şubeleri muhabirlik görevi görse de iştirakin kasası ayrı olacak. Ekonomi yönetiminin, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, BDDK, Hazine, Merkez Bankası ve SPK ile yürüttüğü çalışmada Vakıfbank için de ilk hareket başlatılmıştı. Bu kapsamda Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Vakıfbank’taki yüzde 58.51 hissesinin Hazine’ye devredilmesine izin verilmişti. 


Toplam büyüklük 3.75 milyar dolar

Uluslararası piyasalarda ilk sukuk ihracını 2012 yılı sonunda 1.5 milyar dolar ile gerçekleştiren Hazine, 2013 yılında ise 5 yıl vadede 1.25 milyar dolar borçlanma gerçekleştirdi. Bu ihraçla birlikte Hazine’nin uluslararası piyasalardaki vadesi gelmemiş dolar cinsi üç sukuk ihracının toplam büyüklüğü 3.75 milyar dolara ulaşmış oldu.


Aktif büyüklük 95.5 milyar

Türkiye’de Albaraka, Bank Asya, Kuveyt Türk ve Türkiye Finans olmak üzere faaliyet gösteren 4 katılım bankasının aktif büyüklüğü, 2014 yılı ilk çeyreğinde 95.4 milyar lira oldu.


Piyasalara derinlik katar

Türkiye Katılım Bankalar Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, bankacılıkta menkul kıymetin likidite yönetimi için önemli olduğunu söyledi. Bu kağıdın gelişmesinin piyasaların büyümesine ve likidite imkanlarının bollaşmasını sağlayacağını söyleyen Akyüz, "Bunu destekliyoruz. Katılım bankaları da ihraç ediyor" dedi.

#Ziraat Bankası
#Katılım
#SUKUK
9 yıl önce