|

Nüfusumuz kadar numarayı taşıdık

Tüketici, cep telefonunda numara taşıma uygulamasını sevdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, GSM operatörleri arasında abonelerin numara taşıma sayısının 75 milyonu geçtiğini belirtti.

Yeni Şafak
04:00 - 18/11/2014 Salı
Güncelleme: 21:21 - 17/11/2014 Pazartesi
Diğer
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 2008 yılının kasım ayında başlatılan mobil telefonlarda numara taşıma uygulamasına vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini dile getirerek, mobil numara taşıma sayısının 75 milyonu geçtiğini kaydetti. Bakan Elvan, yaptığı açıklamada, 2014 yılının 9 ayında, mobil abone sayısının 69,8 milyondan, 71,9 milyona, mobil aboneler içerisinde yer alan makineler arası iletişim (M2M) abone sayısının da 2,4 milyona çıktığını belirtti.

ÜCRET AZALDI KONUŞMA ARTTI

Bireysel abone sayısı fazla artmasa da mobil sektördeki rekabetin etkisi ile konuşma ücretlerinin çok düştüğünü, bunun da konuşma sürelerine yansıdığını belirten Elvan, şunları kaydetti:

“2010 yılı başında Türkiye’de kişi başına düşen aylık ortalama konuşma süresi 196 dakika, Avrupa ülkelerinden en fazla konuşma süresine sahip Fransa’da ise 250 dakika idi. 2014 yılı haziran ayında, ülkemizde mobil hizmetlerdeki numara taşınabilirliğinin ve ara bağlantı ücretlerinin düşmesine de bağlı olarak artan rekabet ve fiyat avantajları sebebi ile Türkiye’de kişi başı aylık ortalama konuşma süresi 364 dakikaya çıkarken, Fransa’da bu süre 289 dakika.”

4G YETKİLENDİRMESİ BAKANLIK GÜNDEMİNDE

Genişbant internet abone sayısının da hızla arttığını bildiren Elvan, 2014 yılının ocak ayında 33,3 milyon olan toplam genişbant abone sayısının 2014 yılının eylül ayında 40 milyonu aştığını belirtti. Mobil şebekelerden taşınan trafik miktarının da katlanarak arttığını ifade eden Elvan, “Günümüzde bu ihtiyaca cevap verebilecek bir teknoloji olan 4’üncü nesil mobil hizmetlere yönelik yetkilendirme çalışmalarını gündemimize aldık” dedi. 

Hizmet alımı kolaylaştı

Numara taşıma uygulamasının sektörde mobil hizmetlerden daha makul ücretlerle daha fazla yararlanma imkanı getirdiğini ifade eden Bakan Elvan, şöyle konuştu: “Numara değiştirmek tüketiciler açısından ciddi bir külfet ve irtibatların kopması gibi sorunlara neden olmaktaydı. Ancak düzenlemelerle bu sorunlar ortadan kalktı ve aboneler mevcut numaraları ile ihtiyaçlarına en uygun hizmeti farklı işletmecilerden kolayca almaya başladı.”

#numara taşıma
#Lütfi Elvan
#telefon
9 yıl önce