|

Merakla beklenen Reform Paketi açıklandı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomi çevrelerin merakla beklediği Reform Paketi'nin detaylarını açıkladı. Yeni vergi sistemine ilişkin çok önemli detaylarının yer aldığı pakete göre ihracattan lojistik ve turizme kadar çok sayıda alan için master planları hazırlanacakken BES, kredi yapılandırmaları ve konkordato süreçleri ise gözden geçirilerek yeni bir yapıya kavuşturulacak. Yine pakette enerji ve inşaat gibi yüksek sorunlu kredilerin olduğu iki sektöre yönelik de çok önemli bir adım yer aldı.

11:00 - 10/04/2019 Çarşamba
Güncelleme: 15:11 - 10/04/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
​Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak.
​Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak İstanbul'da düzenlenen toplantıyla Reform Paketi'ni açıkladı.

Gelirleri daha da artırmak için yüksek gelir gruplarının daha adil vergilendirilmesini sağlayacak, enflasyon etkisi minimum olacak bazı adımlar atılacağını belirten Bakan Albayrak, tarımda bölge bazında arz talebin planlanarak, sözleşmeli tarım yaygınlaştırılacağını belirtti. Konkordato ve kredi yapılandırmayı yeni yasal çerçeveyle ele alacaklarını da söyleyen Bakan Albayrak, değişim ve reform sürecinin ise 4.5 yıllık seçimsiz dönem boyunca yılmadan devam edeceğini kaydetti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019 başlıklı toplantıda şu açıklamaları yaptı:

Yeni Ekonomi Programı'nı kamuoyu ile paylaşmıştık. Tüm hedefleri 3 yıllık bir plan haline getirip, bu programda hedeflerimize nasıl ulaşacağımızı ortaya koymuştuk. Bunun dışında bir reform planını da hayata geçireceğimizi ilan etmiştik.

Türkiye'nin gündemi ekonomide reformdur. Bugün başlatacağımız bu süreç yalnızca bir paketten ibaret olmayacaktır. Bugün sizlerle 2019'da tamamlayacağımız reformları da paylaşacağız. Bu paketin içerisinde başlı başına çok önemli olan adımlarda yer alacak.


FİNANSAL SEKTÖR

Reform alanlarımızın başında finansal sektör geliyor. Finansal sektör altındaki ilk alanımız bankacılık sektörü olacak.

Bankacılık sektörümüzün güçlü yapısını sürdürmesini ve reel sektörümüzü finanse etmesini temin etmek bu programın en önemli önceliklerinden bir tanesi demiştik. Bankacılık sektörünün kredi hacmi, tahsili geçmiş alacaklar hariç 2 trilyon 513 milyar TL'dir. Tahsili gecikmiş alacakların bankacılık için bir risk olduğunu düşünmüyoruz

KAMU BANKALARI GÜÇLENDİRİLECEK

Kamu bankalarına 28 milyar liralık devlet iç borçlanma senedi (dibs) verilecek. Özel bankaların ihtiyaç halinde hazır tuttukları yeniden sermayelendirme planları çerçevesinde sermayeleri artırılacak. Kamu bankalarını bilançoları çok daha dirençli hale getirilecek.

  • Özel bankaların ihtiyaç halinde hazır tuttukları yeniden sermayelendirme planları çerçevesinde sermaye artırılacak.

SORUNLU KREDİLER DEVREDİLECEK

Bazı sorunlu kredilerin bankaların ulusal-uluslararsı yatırımcıların iştiraki olan bilanço dışı fonlara devredilecek. Borç yeniden yapılandırmalarını ve icra-iflas işlemlerini daha hızlı ve etkin hale getirmek için yeni bir yasal ve kurumsal çerçeve oluşturulacak.

ULUSAL VERİ MERKEZİ KURULACAK

Dengelenme süreci boyunca temettü dağıtmanın ve yöneticilere yapılan nakdi prim ödemeleri sonlandırılacak. Ulusal veri merkezini kuracağız. Bankalarımızın aktif kalitelerini daha iyi bir düzeye taşıyacağız.

BORCUNU ÖDEME KABİLİYETİNİ YİTİREN ŞİRKETLER TASFİYE EDİLECEK

Konkordato ve kredi yapılandırma meselesini, çok daha iyi, herkesin çıkarına olan yeni bir yasal çerçeve ile ele alacağız. Yeni yasal çerçeve, yeniden yapılandırma ve alacak tahsil süreçlerini hızlandıracak, borç ödeme kabiliyetini yitirmiş şirketlerin hızlı şekilde tasfiyesini sağlayacak.

İNŞAAT VE ENERJİ ALANINA YÖNELİK ÖNEMLİ ADIM

Sektörümüzün aktif kalitesini daha da iyileştirecek bir adım atıyoruz. Bankalar Birliği öncülüğünde, kamunun olmadığı bir yapıda, buranın altını çiziyorum, kamu yok, enerji ve inşaat gibi yüksek sorunlu kredilerin olduğu iki sektörde, sorunlu varlıkları alıp, borç-hisse takası ile dışarı çıkaracak ve bankaların bilançolarını temizleyeceğiz. Bunun için, Enerji Girişim Sermaye Fonu ve Gayrimenkul Fonu Kurulması'nı gündeme aldık.

BES YENİDEN ELE ALINACAK

Tasarruf ve sigorta alanı için de adımlar atacağız. Devletten başlayarak bireye kadar her alanda tasarrufları öncelikli kılıyoruz. Bu kapsamda emeklilik sistemini sürdürülebilir hale getirmek en öncelikli konularımız arasında yer alacak. Tamamlayıcı emeklilik sistemi ile çalışma dönemindeki hayat standartlarının daha da kolaylaştıracağız.



Vatandaşlarımızın kazançlarına göre kesinti oranlarının belirleneceği zorunlu bir bireysel emeklilik sistemini yeniden ele alacağız.

  • Finansal sektörde atacağımız adımların son durağı ise reel sektör olacak. BDDK koordinasyonunda mali şeffaflığın arttırılması için gerekli tedbirler hayata geçirilecek.

MİLLİ BİRLİK PROJESİ

En önemli sorunu gıda alanında yaşıyoruz. Bu alandaki adımları Tarım Bakanlığımız ile takip edeceğiz. tarımda Milli Birlik Projesi'ni hayata geçireceğiz. Mayıs ayında kamuoyu ile paylaşacağız. Bölge ve ürün bazında planlama yapacağız. Tohumdan sofraya değer zinciri oluşturulacak.

Bir diğer adım ise seracılıkta olacak. Taze meyve sebze pazarında dengeleyici unsur olması amacıyla Tarım Kredi Kooperatifi ortaklığıyla Sera AŞ kurulacak.

KÜÇÜKBAŞTA 100 MİLYON HEDEFİ

Küçükbaş hayvancılık alanına yönelik bu kapsamda verilecek destekler ile 4 yıl içerisinde rakam 47 milyondan 100 milyon civarına çıkaracağız. Hal Yasası ile daha rekabetçi bir yapıyı ortaya çıkaracağız.

YENİ VERGİ SİSTEMİ

Mali disiplinden vazgeçmeyeceğiz. Vergi dönüşümü sağlayacağız. Daha adil bir vergi sistemi hayata geçirilecek. Yeni Vergi mimarimizde istisna ve muafiyetleri azaltacağız. Kurumlar Vergisi'ni kademeli olarak düşüreceğiz.

Daha adaletli bir vergi sistemi için, gelire göre artan oranlarda vergilendirmeyi sağlayacağız. Özellikle beyannameyi yaygınlaştıracak ve gelir artışlarının sağlayacağı potansiyel ile dolaylı vergileri azaltıp, dolaysız vergileri artırarak verginin tabana yayılmasını sağlayacağız.

  • İkinci başlık kayıt dışı ile mücadele olacak. Sadeleştirilmiş bir süreci hayata geçireceğiz. Sahte ve yanıltıcı belge ile etkin bir yapıyı devreye alacağız.

Mükellef dostu bir vergi sistemi olacak.

YARGI

Bugüne kadar ülkemizde istihdam ve üretim katkısı sunan her türlü yatırımcının hukuki beklentisini karşılamaya gayret ettik. Yargı Reformu Strateji Belgesi bu yıl içerisinde paylaşılacak.

LOJİSTİK

Varlık Fonunca, ülkemizi uluslararası ticarette bölgesel lojistik üs haline getirmek amacıyla Lojistik Master Planı hazırlanacak. Lojistik ihtiyaçlarının belirlenmesi ve rekabetin oluşturulması için yerli ve yabancı tüm paydaşlara kazan kazan modeline yönelik iş birliklerinin gerçekleştirilmesi sağlanacak.

İHRACAT

Ülkemizin ihracatının arttırılması ve sürdürülebilir olması için stratejiler oluşturulacak. İhracatta devlet yardımlarını yeniden düzenleyeceğiz.

  • 300 ürünün yerlileştirilmesini sağlayacak planı Mayıs ayı içerisinde kamuoyu ile paylaşıyor olacağız.

TURİZM

Turizm Master Planı hazırlayıp kamuoyu ile paylaşacağız. Turizm Master planı ile 4 yıl içerisinde 70 milyon turist, 70 milyar dolar turizm gelirine ulaşma hedefi gerçekleştirilecek.




#Reform paketi
#Berat Albayrak
#Yeni Ekonomi Programı
#YEP
5 yıl önce