|

Merkez Bankası enflasyon sebeplerini açıkladı

Merkez Bankası (TCMB) enflasyonun yıllık bazda yüzde 10.68 ile tekrar çift haneye yükseldiği Ağustos ayı tüketici fiyatları enflasyonuna ilişkin aylık fiyat gelişmeleri raporunu açıkladı.

Yeni Şafak
11:07 - 6/09/2017 Çarşamba
Güncelleme: 11:11 - 6/09/2017 Çarşamba
Reuters
Merkez Bankası
Merkez Bankası

Merkez Bankası (TCMB) enflasyonun yıllık bazda yüzde 10.68 ile tekrar çift haneye yükseldiği Ağustos ayı tüketici fiyatları enflasyonuna ilişkin aylık fiyat gelişmeleri raporunda şunlara dikkat çekti:

Ağustos'ta gıda yıllık enflasyonu, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki olumsuz baz etkisinin yanında işlenmiş gıda fiyatlarındaki artış sonucunda yükseldi.

Enerji fiyatları petrol ve diğer girdi fiyatlarına bağlı olarak önemli bir artış gösterdi.

  • Yıllık enflasyon hizmet grubunda yatay seyrederken,temel mal grubunda giyim ve dayanıklı tüketim malları kaynaklı olarak belirgin bir artış kaydetti.

Bu doğrultuda, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi yükseldi.

Temel mal grubu ana eğilimindeki yükselişte giyimfiyatlarındaki yöntem değişikliğinin olumsuz etkisi de hissedildi.

Dayanıklı mal fiyatlarında gözlenen artışta mobilya, otomobil ve beyaz eşya fiyatlarında gözlenen yüksek fiyat artışları belirleyici olurken, bu gelişmede TL'nin euro karşısındaki değer kaybının etkileri de izlendi.

  • Yurt içi üretici fiyatlarındaki artışta, petrol ve endüstriyel metal gibi uluslararası emtia fiyatlarındaki gelişmelerin etkisi öne çıktı.

Tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı baskılar güçlü seyrini korudu.

#Merkez Bankası
#Enflasyon
7 yıl önce