|

Mermerde endişelendiren gözaltı: 240 bin ton kaçak imkansız

Yıllık 2,5 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren doğaltaş sektörünün en büyük pazarı olan Çin'de 4 Türk İş adamının gözaltına alınması sektörü endişelendirdi. Gözaltıların ardından Çin medyasında ortaya atılan 240 bin ton kaçak mermer iddiasının mümkün olmadığına dikkat çeken sektör temsilcileri Türk firmaları açısından sakıncalı bir durumun olmadığının da altını çiziyor. Yaşanan olay sonrası Türk yetkililer ise Çin tarafı ile görüşmelerini sürdürürken, gözaltıların bilgi alma amaçlı olduğu da ifade ediliyor.

Kenan Biter
10:40 - 12/03/2019 Salı
Güncelleme: 11:50 - 13/03/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye doğaltaş ihracatında son 10 yılda başarı hikayesi yazıyor.
Türkiye doğaltaş ihracatında son 10 yılda başarı hikayesi yazıyor.

Çin'de düzenlenen ve 150 Türk mermer firmasının katıldığı Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın son gününde Çin polisi tarafından vergi ihlaline ilişkin düzenlenen operasyonda 4 Türk iş adamının da gözaltına alınması sektörü endişelendirdi.

Çin medyasında çıkan haberlerde gözaltıların mermer kaçakçılığına yönelik olduğu ifade edilirken ülkeye kaçak yolla sokulan mermer miktarının ise 240 bin ton olduğu öne sürüldü.


3 Türk şirketinin 4 yetkilisinin gözaltına alındığına yönelik ifadelerin yer aldığı haberlerde mermerlerin ülkeye yasa dışı yollarla girmesinden kaynaklı 30 milyon yuan vergi kaybının yaşandığı da iddia edildi.

  • Gözaltıların ardından Türk Büyükelçiliği harekete geçerken, hükümet temsilcileri de Çinli yetkililer ile görüşmelere başladı.

Yaşanan gözaltıları doğru bulmadıklarını belirten sektör temsilcileri ise 240 bin ton mermerin bir ülkeye yasa dışı yollarla sokulmasının imkansız olduğuna dikkat çekiyor.

3 ŞİRKET DEĞİL TEK BİR BİR FİRMANIN 4 İŞ ADAMI GÖZALTINDA

6-9 Mart arasında Çin'de gerçekleşen fuara 150 Türk firmasının katıldığını ve haberlerde 3 firma şeklinde bahsedilirken tek bir firmanın 4 iş adamının böyle bir duruma maruz kaldığının altını çizen
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Aydın Dinçer
ise 4 Türk iş adamının bu şekilde gözaltına alınmasını doğru bulmadıklarını belirtti.

ÇİN MEDYASI DOĞRU OLMAYAN BİLGİLER SERVİS EDİYOR

Çin medyasında çıkan haberlere bakıldığında daha olayın ilk anlarında çok da doğru olmayan bilgilerin servis edildiğini gördüklerini de söyleyen Dinçer, haberlerdeki bilgilerin resmi dairelerden alınmamış doğru olmayan bilgiler olduğunun da görüldüğünü dolayısıyla ne olup bittiğini anlamadan hareket etmenin yanlış olduğuna dikkat çekti.

KAÇAK GİRMESİ MÜMKÜN DEĞİL!

Olay daha net değilken Çin medyasında çıkan haberlerde
240 bin ton kaçak mermerden bahsedilirken bu iddiaya yönelik Dinçer,
söz konusu 240 bin ton ürünün 10 bin adet konteyner anlamına geldiğini, bu kadar büyük boyutta bir ürünün ise bir ülkeye kaçak yollarla sokulmasının mümkün olmadığını ifade etti.

İHRACAT ÖDÜLÜ ALACAKTI

Çin'de gözaltına alınan iş adamlarının sahip olduğu firmaya ilişkin de konuşan Dinçer, ''
Bahsi geçen firmamız iki hafta sonra düzenlenecek törende ödül alacak fimamızdır.
Dolayısıyla her şeyi düzgün en iyi ihracatçılarımızdan biridir.'' dedi.

BİLGİ AMAÇLI TUTULUYORLAR

Çinli firmalardan aldıkları bilgiyi de paylaşan Dinçer, gözaltındaki Türk iş adamlarının bilgi alma amaçlı tutulduğunu ifade ettiklerini dile getirerek, ''
Bizim firmalarımız açısından sakıncalı bir durum yok. Çin en önemli pazarlarımızdan. Bizim onlara olduğu kadar onların da bize ihtiyaçları var.
'' diye konuştu.

RAKİP ŞÜPHESİ!

Konuyla ilgili konuşan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın son gününde 4 Türk ihracatçısının gözaltına alınmasının, sektörün Çin pazarındaki ilişkilere zarar vermeyeceklerine inandığını bildirirken, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Raif Türk ise yaşanan sıkıntıda rakiplerden şüphelendiklerini söylemişti.

YILLIK 2.5 MİLYAR DOLAR

Sektör temsilcileri doğaltaş sektörünün son 10 yılda ihracatta bir başarı hikayesi yazdığına dikkat çekiyor. Türkiye doğaltaşta yıllık ihracatını 2,5 milyar doların üzerine çıkarırken dünyanın da en büyük ihracatçısı haline dönüşmüş durumda.

YÜZDE 78'İ ÇİN'E GİDİYOR

Türkiye’nin 2010 yılında 4.8 milyon ton olan toplam mermer ihracatının, 8 yılda 2.5 milyon ton ile yüzde 51 oranında artarak, 2018 yılında 7.3 milyon ton (5 milyon ton blok + 2.3 milyon ton kasalı) olarak gerçekleşti.

Türkiye’den gerçekleştirilen 5 milyon tonluk blok mermer ihracatının yapıldığı ülkeler ise;

Yüzde 78 Çin (3.9 milyon ton), yüzde 9 Hindistan (450 bin ton), yüzde 3 Mısır (160 bin ton), yüzde 2 Suriye (85 bin ton), yüzde 1 Ürdün (55 bin ton), yüzde 1 Tayvan (42 bin ton) ve diğer ülkeler de yüzde 6’lık pay ve toplamda 302 bin ton ile sıralandı.

KASALI DA EN FAZLA İHRACAT ABD'YE

Türkiye’den gerçekleştirilen 2.3 milyon tonluk kasalı mermer ihracatında ise ülke sıralaması;

  • Yüzde 29 ABD (650 bin ton), yüzde 12 Suudi Arabistan (273 bin ton), yüzde 11 Irak (248 bin ton), yüzde 10 İsrail (240 bin ton), yüzde 6 Fransa (146 bin ton), yüzde 4 BAE (90 bin ton), toplamda yüzde 24’lük paya ve 630 bin tona ulaşan diğer ülkelerden oluştu.

#Çin
#Mermer
#Doğaltaş sektörü
#Mevlüt Kaya
#Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı
#İstanbul Maden İhracatçıları Birliği
#Aydın dinçer
#Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri
#Raif Türk
#Kenan Biter
5 yıl önce