|

Meyve ve sebze fiyatlarını düşürecek yasa geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak meyve ve sebzedeki aşırı yüksek fiyatlara son verecek Yeni Hal Yasası'nın yakında Meclis'e geleceğini açıkladı. Yeni düzenleme ile meyve sebzede komisyonculuk ve stokçuluk tarihe karışacak, ürünler tarladan tüketiciye daha uygun fiyatlar ile gelecek.

Yeni Şafak
11:50 - 15/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 12:04 - 15/10/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Yeni Hal Yasası Meclis'e geliyor.
Yeni Hal Yasası Meclis'e geliyor.

Meyve sebzede tarladan markete geliş fiyatlarındaki farkın giderek artması üzerine hazırlanan Yeni Hal Yasası'na ilişkin önemli bir açıklama geldi.

Yakında Meclis'e geliyor

Türkiye 2023 Zirvesi'nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Yeni Hal Yasası'nı yakında TBMM'de gündeme getirileceğini belirterek söz konusu düzenleme ile komisyonculuğun ve stokçuluğun da tarihe karışacağını kaydetti.

  • Bakan Albayrak, gıda fiyatlarına makul fiyattan ulaşılması için bu adım önemli olduğuna da dikkat çekti.

Yeni hal yasası neler getiriyor?

Kamuoyunda "Hal Yasası" olarak bilinen 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılacak düzenlemeyle sebze ve meyve ticaretinde radikal değişiklikler yapılacak.

Bu kapsamda, hallerin altyapısı yenilenecek ve yeni bir bakış açısıyla modernizasyonu sağlanacak. Ü
retici ve tüketici hakları açısından büyük önem taşıyan yeni yasanın, fiyat istikrarının sağlanmasına katkı vermesi bekleniyor.

Sebze ve meyvenin borsası niteliğindeki hallerin sayısının düşürülmesi, ürün çeşitliliğinin ve işlem hacminin artması planlanıyor.

  • Ürünlerin tarladan nihai tüketiciye ulaşana kadar 3 ila 7 kat arasında fiyat artışına uğramasına neden olan komisyonculuğun kaldırılması ile hem üretici hem de tüketici kazanacak.
#Meyve sebze
#Yeni hal yasası
#Komsiyonculuk
#Stokçuluk
#Berat albayrak
6 yıl önce