|

Pandemiyi destekle aşıyoruz

Pandemiyle mücadele tedbirleri kapsamında geçen yıl atılan adımların büyüklüğü yaklaşık 600 milyar liraya yaklaştı. İşveren, çalışan ve dar gelirli kesimlere verilen destekler genişleyerek sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı son paketin detayları netleşti.

Ekonomi Servisi
00:00 - 1/05/2021 Cumartesi
Güncelleme: 06:39 - 1/05/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv
Hükümetin pandemi nedeniyle alının kısıtlamaların ekonomiye ve vatandaşlara etkisini azaltmak için verdiği destekler kapsamı ve süresi genişletilerek sürdürülüyor. Bir yılı aşkındır devam eden destekler iki ana grubu ayrılıyor.
Birincisini dar gelirli kesimlere yönelik sosyal destek yardımlar, ikincisini ise işletmelere yönelik destek, teşvik ve kamu alacaklarının ötelemeleri oluşturuyor. 2020’de Kovid-19 salgını kapsamında ekonomiyi desteklemek amacıyla atılan adımların büyüklüğü yaklaşık 600 milyar liraya oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; açıkladığı son destek paketi; KOBİ, esnaf, emekli, memur ve dar gelirli kesimlerden oluşan milyonlarca kişiye nefes olacak.

SON PAKETTE NELER VAR?

KOSGEB vasıtasıyla toplamda 5 milyar lira bütçeli yeni bir destek programında değişik kesimleri ilgilendiren müjdeler var.
Öncelikle Kovid salgını sebebiyle gelir kaybına uğramış veya nakit akışı bozulmuş ama istihdamını koruyan imalat sektörlerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmelere faizsiz finansman desteği getirildi.
Bu kapsamda; mikro işletmeler 30 bin liraya kadar, küçük işletmeler 75 bin liraya kadar olmak üzere 3 yıl geri ödemesiz, tamamı faizsiz şekilde bu destekten faydalanacaklar. Şartları taşıyan mikro veya küçük işletmeler, 3 Mayıs Pazartesi’den itibaren e-Devlet üzerinden KOSGEB aracılığıyla başvurularını yapabilir.

ESNAFA CİRO DESTEĞİNDE SON BAŞVURU TARİHİ 31 MAYIS

  • Yiyecek-içecek hizmeti faaliyetlerinde bulunan ancak kısıtlamalarda etkilenen olumsuz etkilenen esnafa yapılan aylık 1000 lira gelir desteği ile 750 lira ve 500 lira arasındaki kira desteğinin süresi bir ay daha uzatıldı. Bu düzenlemeye ilişkin detayları Ticaret Bakanı Mehmet Muş açıkladı. Muş,
    “Çeşitli sebeplerle başvuruda bulunamayan işletmelerimiz, 31 Mayıs 2021 saat 23.59’a kadar başvurularını e-Devlet üzerinden yapabilir”
    çağrısında bulundu.

KİMLER ALABİLECEK?

Faaliyetleri kısıtlanan, yiyecek ve içecek alanında faaliyet gösteren (NACE 56 genel faaliyet sınıflandırması koduna sahip) katma değer vergisi mükellefiyeti olan, 2019 takvim yılından önce ya da 2019 takvim yılında başladığı işine devam eden ve 27 Ocak 2021 tarihi itibarıyla faal mükellefiyeti bulunan, 2019 takvim yılındaki cirosu 3 milyon lira ve altında olup, söz konusu yıldaki cirosuna oranla 2020 takvim yılındaki cirosu yüzde 50 ve üzerinde bir oranda azalan işletmeler ciro kaybı desteğinden yararlanabilecek.

KREDİ ÖDEMELERİ 2,5 AY ERTELENDİ

  • Erdoğan’ın önceki gün açıkladığı pakette TESKOMB ve Halkbank aracılığıyla esnafa kullandırılan kredilerin taksit ödemelerinin 1 Temmuz 2021’e kadar ertelemesi de var.
    Ayrıca TESKOMB kefaletiyle kredi kullanan esnafın taksit ödemesi yapamayan 240 bin kişinin 1 milyar lira tutarındaki borcu daha sonra tahsil edilmek üzere TESKOMB tarafından bankaya ödendi.

TESK: ESNAFA DERİN NEFES ALDIRDI

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı esnafa yönelik yeni desteklerin olumlu karşılandığını bildirdi. Palandöken,
“Bu karar çok sevindirici fakat temennimiz pandemi tamamen son bulana kadar bu desteğin devam etmesi. Öte yandan kredi taksitlerini ödemekte zorlanan esnafımızın TESKOMB aracılığıyla Halkbank tarafından kullandırılan kredilerinin taksitleri de 1 Temmuz’a kadar ertelendi. Bu da nefes aldıracak bir karar fakat tüm taksitlerin faizsiz olarak yılsonuna kadar ertelenmesi de esnafımıza derin nefes aldırır"
dedi.

Konaklamada KDV indirimi uzadı

  • Turizm konaklama tesislerinde vergi desteği bir ay daha uzatıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, konaklama tesislerinde geceleme hizmetlerindeki yüzde 1’lik indirimli KDV oranı uygulaması 30 Haziran 2021’e kadar geçerli olacak.
#​Pandemi
#Destek
#Ekonomi
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
3 yıl önce