|

Paralel’in Tivibu yalanı çabuk söndü

Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, Tivibu’dan haksız yere çıkarıldığını iddia ederek ortalığı ayağa kaldıran Paralel Yapı’nın yalanını deşifre etti.

Yeni Şafak
12:15 - 5/10/2015 Pazartesi
Güncelleme: 12:20 - 5/10/2015 Pazartesi
Diğer
Biz rahatız fibere yatırım yapmayanlar 4.5G öncesi panikte


Türk Telekom CEO'su Rami Aslan, son 10 yıldır fibere büyük yatırım yaptıklarını belirterek, bunun için de şu an rahat olduklarını söyledi. Aslan “Yatırım yapmayanların ise 4.5G öncesi panik yaşıyor” dedi.



Güçlü fiber altyapısı sayesinde Türkiye'yi bölgenin teknoloji üssü haline getireceklerini belirten Türk Telekom CEO'su Rami Aslan, Türk Telekom Grubu'nun son 10 yıldır fibere büyük yatırım yaptığını, bunun için de şu an rahat olduklarını, yatırım yapmayanların ise 4.5G öncesi panik yaşadıklarını belirtti.



Star'ın haberine göre, New York'ta düzenlenen Social Good Summit Zirvesi'ne konuşmacı olarak davet edilen Rami Aslan, özellikle fiber konusundaki yatırımlarına değinerek, Türkiye'ye son 10 yılda lisans bedelleri hariç 20 milyar TL yatırım yatırdıklarını, bu rakamın tüm operatörlerin yaptığı yatırımın yüzde 51'ine denk geldiğini hatırlattı. Aslan bu yatırımların karşılığını ise tüm Türkiye'nin aldığını dile getirdi. Türkiye'nin 3G teknolojisini dünyanın pek çok ülkesine göre daha iyi kullanmasının da yıllardır altyapıya yaptıkları yatırımların sonucu olduğunu vurgulayan Rami Aslan “Türkiye 4.5G'ye güçlü fiber altyapımız sayesinde hızla geçecek ve müşterilerimize en iyi deneyimi yaşatacağız. Bunun gizli bir formülü yok. Sabit sesten sabit geniş banta, mobilden veri merkezlerine kadar her alana yatırım yaptık. 2015 yılında lisans bedeli hariç 2.3 milyar TL yatırım yapacağımızı açıkladık. 4.5G ihalesine de toplam 1 milyar Euro yatıracağımızı düşünürsek yaklaşık 6 milyar TL'lik yatırım yapmış olacağız” diye konuştu.



FRANSA'NIN 3.8 KATI


Türkiye'nin 81 ilinde 202 bin kilometre, Türk Telekom International ile 20 ülkede 40 bin km fiber altyapıya sahip olduklarını söyleyen Aslan Türkiye'de fiber altyapının yetersiz olduğuna ilişkin iddiaların doğru olmadığını söyledi. Hanelerin yüzde 98'ine ulaştıklarını belirten Aslan, şu bilgileri verdi: “Fiber altyapımız toplam 11.3 milyon haneye ulaştı. Bu rakam toplam hane sayısının yarısından fazla. 2011 yılsonunda fiberle kapsanan hane sayısı yüzde 20 iken, 2015'te yüzde 60'lara çıktı. Bugün sunduğumuz Fibernet ve Hipernet hizmetlerimizle yüksek hızda internet hizmeti alan 1 milyon 252 bin abonemiz var. Bu oran, bugün fiberle erişim sağlayabildiğimiz hanelerin yaklaşık yüzde 15'ine karşılık geliyor. Türkiye'de Türk Telekom abonesi olan her 6 haneden 1'i fiber altyapı kullanıyor. Bu oran Almanya'nın 10, Fransa'nın 3.8, İtalya'nın 3.7 ve İspanya'nın 1.5 katı.” Güney Kore, ABD ve Singapur'da altyapı paylaşımı konusunda operatörlerin ciddi teşvik ve destekler aldığını kaydeden Aslan “Onlardan daha başarılı olmak istiyorsak kim yatırımcı, kim değil bunun öncelikle belirlenmesi lazım. Yatırım yapmayanları ödüllendirmemek lazım. Türk Telekom son 10 yıldır fibere büyük yatırım yaptı. Yatırım yapmadıkları için bunun rahatsızlığını hissedenler var. Yatırım yapmayanlar da 4.5G öncesi panikte” açıklamasında bulundu.



Paralel, Tivibu'dan kendi çıkıp 'sansür var' yaygarası koparmış


Rami Aslan, 'paralel'in yayın organı Zaman'da yayınlanan 'Tivibu'dan çıkarılıyoruz' iddiasına da yanıt verdi. Aslan “Anlaşmalar belli sürelerde yapılır. Bitince tekrar masaya oturulur. Samanyolu Haber ve Mehtap TV noterden yazı yollayıp yeni dönemde bizimle çalışmayacaklarını beyan ettiler. Bu yönde talepleri var. Bu şirketin adı Türk Telekom. 81 ile ulaşıyoruz. Hiçbir müşterimizi diğerinden ayırmayız. Bunun siyasi zemine çekilmesini arzu etmeyiz” dedi.



MAÇ YAYINLARI SATIŞIMIZI ARTIRDI


Aslan, UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi yayınlarından çok memnun olduklarını anlattı. TRT ile birlikte yapılan yayınların satışlarına olumlu yansıdığını kaydeden Aslan, “Tivibu platformu üzerinden maç yayınları 1 ay önce başladı. Satışlara olumlu yansıdı. Abone artışı konusunda rakam veremem ama çok arttığını söyleyebilirim” değerlendirmesini yaptı.



DOĞU'DA GÜVENLİĞİ ARTIRDIK


Son dönemdeki terör olaylarını da değerlendiren Aslan, “Umut ediyoruz ki en kısa zamanda orada hayat normale döner. Şu ana kadar bölgedeki kaybımız yönetilebilir seviyede. Çalışanlarımızın güvenliği önemli. Güvenlik önlemlerini önemli ölçüde artırdık” diye konuştu.



İHALEDE ASLAN PAYINI BİZ ALDIK


Avea'nın 1 Aralık'tan itibaren 4.5G ihalesinde aldığı 900 frekansını kullanmaya başlayacağını hatırlatan Rami Aslan, 800-900 ve 1800 MHz'de en iddialı operatör konumuna geçtiklerini belirtti. İhale sonrası bazı gazetelerin başlıklarına şaşırdığını dile getiren Aslan, “Bu ihaledeki yarışı; frekansları alt alta toplayıp 'En çok frekans alan ihaleyi kazandı' şeklinde değerlendirmek demek doğru değil. Burada matematikteki gibi toplama bakıp 'Yarışı bu kazandı' diyemeyiz. Önemli olan kapsama ve kapasitede en iyi olan 800-900 ve 1800 MHz'lerde kimin başarılı olduğuna bakmak. Bu üç frekansta en iyi durumda olan biziz ve ihalede aslan payını biz aldık” dedi.



FİBERİMİZİ HERKESLE PAYLAŞIYORUZ


Rami Aslan, Türk Telekom Grubu'nun sahip olduğu fiberin paylaşımına ilişkin olarak da şunları söyledi: “Altyapıyı paylaşmak regülasyonlarla düzenlenmiş bir konu. Paylaşmama gibi bir durum söz konusu bile değil. Sektör oyuncuları bu ihtiyaçlarının büyük bölümünü halihazırda bizden karşılıyorlar. Toptan satış birimimiz diğer operatörlerle bu paylaşımların ticari anlaşmasını uzun süredir yapıyor.”



#Türk Telekom
#Rami Aslan
#Türk Telekom CEO’su Rami Aslan
9 yıl önce