|

Patent savaşları rekabeti belirliyor

Ülkemizde buluşların artması, patent, faydalı model gibi üretici çalışmaların hız kazanması için üniversite ve sanayi işbirlikleri büyük önem taşıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 20:58 - 7/12/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Üniversite Sanayi İşbirliği Platformu (USİMP) da temsilcilerin bir araya gelerek sinerji oluşumuna destek olmak amacıyla 'Üniversitelerin Patentleri Sanayi ile Buluşuyor' konulu fuar düzenledi. Üniversitelerin teknoloji ofislerinin işbirliği ile düzenlenen fuar, 8-9 Kasım tarihleri arasında İstanbul'daki Harbiye Askeri Müzesi'nde gezilebilecek. Fuarın açılışında konuşan VSY Biotechnology CEO'su Dr. Ercan Varlıbaş, patent alanına ilişkin merak edilenleri yanıtladı. Dünyada oluşan şartlarla birlikte günümüze değin değişen rekabet unsurlarından bahseden Dr. Ercan Varlıbaş, rekabette 1960'larda üretim üstünlüğünün, 1970'lerde maliyetin, 1980'lerde kalitenin, 1990'larda hız faktörünün öne çıktığını, 2000'li yıllardan günümüze ise bilgi üstünlüğünün ön planda olduğunu belirtti. Varlıbaş, bilgi, fikir birleşiminde oluşturulan projeler ışığında ortaya çıkan yeniliklerin ise rekabeti belirlediğini söyledi. Günümüzde uluslararası rekabetin en önemli unsurlarından birinin patent alım sayıları olduğunu açıklayan Dr. Varlıbaş, Apple ve Samsung gibi medyada cereyan eden soğuk patent savaşlarının yanı sıra medyaya yansımayan ve mahkemelerde devam eden binlerce örneğin bulunduğunu anlattı.



YÜZDE 4.5 BÜYÜDÜ


Dr. Ercan Varlıbaş, dünyada ve Türkiye'deki patent oranlarından da bahsederek konuyla ilgili şu bilgileri verdi:''World Intellectual Property Organization'un (WIPO) en son yayınladığı 2015 verilerine göre 2014 yılında dünya genelinde alınan patent başvuru sayısı 2 milyon 680 bin. Bir önceki yıla göre yüzde 4,5 büyüme göstermiş"



EN FAZLA AMERİKA


Dr. Varlıbaş, dünyada en fazla patent başvurusu yapan ülkeler arasında Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya'nın bulunduğunu açıklayarak sözlerine şöyle devam etti: ''Çin 837 bin 897, Amerika Birleşik Devletleri 509 bin 622, Japonya 465 bin 987 başvuru ile patent alım çalışmalarını oldukça önemseyen ülkeler. Almanya ise 179 bin 535 başvuru gerçekleştirmiş. Bunların yanısıra Türkiye'nin 6 bin 496, Türkmenistan'ın ise 1 adet başvurusunu görüyoruz"



#Patent
#USİMP
#Ercan Varlıbaş
7 yıl önce