|

Piyasalarda bugün

Asya borsaları, petrol fiyatlarındaki düşüş ve Çin ekonomisindeki yavaşlama dolayısıyla bozulan küresel ekonomik görünüm üzerinde Avrupa bankalarının durumu konusundaki endişelerin yarattığı baskıyla geriledi. Yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesine paralel olarak yen ve altın değer kazanırken, büyük devlet tahvillerinin getirileri düştü.

Yeni Şafak
08:04 - 12/02/2016 Cuma
Güncelleme: 06:07 - 12/02/2016 Cuma
Reuters

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.5 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi ise para birimi yenin şaşırtıcı derecede değer kazanmasının etkisiyle yüzde 5.4 geriledikten sonra kayıplarını kısmen telafi etmesine karşılık yüzde 3.5 ekside seyrediyor.



Bugün yüzde 0.6 ekside seyreden dünyanın belli başlı tüm borsalarını izleyen MSCI küresel hisse endeksi geçen yıl Mayıs ayında görülen tarihi zirveden bu yana yüzde 20'nin üzerinde gerileyerek yatırımcıların hisse piyasalarından kaçtığını teyit ediyor. Avrupa hisse piyasaları dün sert düşüşlerle kapanırken, kıtadaki 300 büyük şirketi izleyen FTSEurofirst 300 endeksi yüzde 3.7 gerileyerek iki buçuk yılın en düşük seviyesini gördü.



Avrupa bankacılık hisselerinde geçen ay Deutsche Bank'ın açıkladığı zayıf sonuçların ardından başlayan düşüş Fransız bankası Societe Generale'in dün açıkladığı zayıf bilançonun ardından hız kazandı. Avrupa bankacılık endeksi dün yüzde 6.3 ekside kapanırken, ABD'nin S&P finans endeksi yüzde 3 düştü. Dünyanın başlıca merkez bankaları alışılagelmedik politikalarla piyasalara ucuz fonlama sağlamaya devam ederken, finans sektörünün baskı altında olduğuna işaret eden bu göstergeler, bazı şirketlerin mali kaynak sağlamakta zorluk çekeceği yönünde endişe yaratıyor. Mali kaynak sıkışıklığı özellikle bazı enerji şirketleri için sonun başlangıcı anlamına gelebilir. B



Birçok enerji şirketi petrol fiyatlarının birkaç yıl öncesine kıyasla yüzde 75 değer yitirmesi dolayısıyla bütçelerini denkleştirmekte zorlanıyor. Yatırımcıların hisselerden kaçışına karşılık likit ve güven duyulan devlet tahvillerine talep artıyor. ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi dün yüzde 1.530'a kadar gerileyerek Ağustos 2012'den bu yana en düşük seviyeye indikten sonra bu sabah yüzde 1.657 düzeyinde bulunuyor. Fed faiz vadeli işlemleri ise bu yıl ABD'de faiz artırımı yapılmayacağını fiyatlıyor. Altının fiyatı ise dün yüzde 4'ün üzerinde artarak Eylül 2013'ten bu yana en sert yükselişi kaydedip 1,262.9 dolara yükseldikten sonra bu sabah 1,237.5 dolardan işlem görüyor.



DÖVİZ

Dolar yatırımcıların küresel çapta riskten kaçışı ve yen gibi güvenli gördükleri varlıklara yönelmesinin etkisiyle dün sert değer kaybeden dolar bugün toparlanmaya çalışıyor. Doların yen karşısında haftalık değer kaybı an itibariyle yaklaşık yüzde 4, altı büyük para birimi karşısındaki kaybı ise yüzde 1.4 düzeyinde bulunuyor. Japon piyasalarının tatil dolayısıyla kapalı olduğu dünkü seansta 110.985'e kadar gerileyerek Ekim 2014'ten bu yana en düşük seviyeyi gören dolar/yen paritesi, daha sonra 112 düzeyinin üzerine sıçradı. Paritenin sıçraması Japonya Merkez Bankası'nın yen kotasyonlarını kontrol ettiği, yani piyasaya müdahale etmeye hazırlandığı şeklinde spekülasyona yol açtı. Bir hükümet yetkilisi müdahale olup olmadığı konusunda yorum yapmaktan kaçındı. Dolar bugün yüzde 0.1 değer kaybıyla 112.32 yenden işlem görüyor. Fed Başkanı Janet Yellen, dün ABD Kongresi'ne yaptığı sunumun ikinci gününde doları destekleyici açıklamalarda bulunmadı. Yellen istihdam piyasası ve ekonominin yılın geri kalanında güçlenmeye devam etmesiyle birlikte faizlerin kademeli olarak artmasını beklediğini ifade etmesine karşılık, Fed yetkililerinin para politikasını "normal"e döndürürken izleyecekleri yolun "önceden belirli" olmadığını ifade etti. Dün 95.236'ya kadar gerileyerek Ekim ayından bu yana en düşük seviyeyi gören dolar endeksi bu sabah yüzde 0.1 artıda 95.666 düzeyinde bulunuyor.

#Piyasalar
#Borsa
#Asya
#Dolar
#Altın
8 yıl önce