|

Piyasalarda ruble ateşi

Rusya Merkez Bankası'sının faiz arttırımının rublenin değer kaybını engelleyememesi, satış baskısının tüm gelişen ülke varlıklarına yayılmasına neden oldu. Uluslararası bu gelişme Türkiye para piyasalarına da olumsuz yansıdı. 2,4126’ya kadar yükselen dolar/TL, Merkez Bankası’nın açıklamasıyla 2,35 seviyesine geriledi. Borsa yüzde 4,36 geriledi.

Yeni Şafak
04:00 - 17/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 21:11 - 16/12/2014 Salı
Yeni Şafak
Rusya Merkez Bankası önceki gece rublenin dolara karşı yüzde 7’nin üzerinde değer kaybederek tarihinin en düşük seviyesine gerilemesinin ardından sürpriz bir kararla politika faizini 6,5 puan arttırarak yüzde 10,5’den yüzde 17’ye çıkardı. Rusya Merkez Bankası’nın faiz müdahalesinin ardından dolar/ruble paritesi ilk tepki olarak 66’nın üzerinde 58,21’e kadar gerilese de dün özellikle saat 12’den sonra etkisini artıran alışlarla tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 79,52’ye kadar yükseldi.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİ ETKİLEDİ

Dolar/rubledeki sert yükseliş ve Rusya borsasında hisse senetlerinin ortalama yüzde 16,5 değer kaybetmesi diğer gelişmekte olan ülke varlıklarında da satış baskılarına neden oldu. Brezilya Reali dolar karşısında yüzde 1’in üzerinde değer kaybederek yaklaşık 10 yılın en düşük seviyesine gerilerken, Endonezya Rupisi tarihinin en düşük seviyesine geriledikten sonra şu dakikalarda dengelenme çabasında. Güney Afrika Randı dolar karşısında önceki gün 6 yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra dün yatay bir seyir izledi. Hindistan Rupisi ise yaklaşık yüzde 1 değer kaybetti. 

DOLAR ZİRVE YAPTI MB DEVREYE GİRDİ

Rusya kaynaklı uluslarası tedirginlik Türkiye para piyasalarını da olumsuz etkiledi. Dün güne bankalararası piyasada 2,35 seviyelerinden başlayan dolar/TL, Rusya’ya ilişkin tedirginliklerin küresel piyasalarda volatiliteyi arttırmasının etkisiyle tarihinin en yüksek seviyesi olan 2,4126’ya kadar yükseldi. Avro/TL ise 8,5 ayın en yüksek seviyesi olan 3,0268’i gördü. Döviz kurlarındaki artışın Merkez Bankası’nın (TCMB) olası faiz indirim kararını ortadan kaldıracağı beklentisi ile tahvil-bono piyasasında satış baskıları artarken, gösterge tahvilin bileşik faizi son 7 haftanın en yüksek seviyesi olan yüzde 8,96’ya çıktı.

Merkez'den dolara fren

Doların 1,41'i bulması üzerine  Merkez Bankası, enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmının Hazine ve Merkez Bankası tarafından doğrudan karşılanmasının uygun görüldüğünü açıkladı. Açıklamanın ardından dolar 2,35 TL, avro ise 2,96 TL'ye kadar geriledi.                                                         


Gözler bugün FED'te olacak

Düşen petrol fiyatları ve hızla değer kaybeden rublenin Rusya ekonomisinde tüm küresel ekonomiyi etkileyecek bir olumsuzluk oluşturabileceği  konuşuluyor. Bugün açıklanacak Fed kararlarının küresel piyasalarda artan volatilite bakımından önemli olacağını da ifade eden analistler, diğer merkez bankalarının kararlarına da dikkat çekiyor.


Borsada kayıp yüzde 3’ü aştı

Rusya’da rublenin yaşadığı büyük değer kaybının ardından doların TL karşısında da zirveye çıkması Borsa İstanbul'u kötü etkiledi. Güne küçük kayıplarla başlayan BIST Ulusal 100 endeksi, ilerleyen saatlerde büyük kayıplar yaşadı. İlk seansı 855 puanlık düşüşle tamamlayan borsa, ikinci seanstda da gerilemeye devam etti ve günü 79 bin 191 puandan tamamladı. 

#Rusya Merkez Bankası
#ruble
#Rusya borsası
9 yıl önce