|

Rusya 1 Aralık'ta alıma başlıyor

Rusya yılan hikayesine dönen 'domates' alımı için nihayet tarih verdi. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, dün yaptığı açıklamada 50 bin ton Türk domatesi için alımların 1 Aralık'ta başlayacağını açıkladı. Yaşanan gelişmeyi değerlendiren sektör temsilcileri ise; olaya farklı yaklaşıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:43 - 19/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, dün yaptığı açıklamada domates ithalatının 1 Aralık’ta başlaması için Türkiye ile prensipte anlaşıldığını açıkladı
Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, dün yaptığı açıklamada domates ithalatının 1 Aralık’ta başlaması için Türkiye ile prensipte anlaşıldığını açıkladı

Rusya ile yaşanan domates krizinde sona gelindi. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, dün yaptığı açıklamada domates ithalatının 1 Aralık’ta başlaması için Türkiye ile prensipte anlaşıldığını açıkladı. Novak, “Bu konuda mevzuatta bazı değişiklikler yapılması gerekiyor. İlgili evraklar hazırlanıyor” dedi. Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen bir etkinlikte konuşan Novak, 4 Türk firmasından 50 bin ton domates ithal edileceğini söyledi.

4 FİRMA 20 FİRMAYA ÇIKAR

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR) Başkanı Müslüm Yanmaz; 1 Aralık tarihinin iyi bir başlangıç olduğunu ifade ederek; “Yılda 350 bin ton domates ihraç ettiğimiz Rusya’nın ilk etapta 50 bin ton alacağını açıklaması ilişkilerimizin düzeldiğinin de önemli bir göstergesi” değerlendirmesinde bulundu. Söz konusu ihracatın 50 bin ton ile başlayıp 300 bin tona kadar çıkacağını düşündüklerini anlatan Yanmaz; “Bu üreticinin motivsasyonu açısından önemli bir gelişme. Ben inanıyorum ki bu 4 firma yakında 14-20 firmaya çıkacak” ifadelerini kullandı.

50 MİLYON DOLAR GELİR

Türkiye’de yılda yaklaşık 12 milyon ton domates üretildiğini, bunun 500 bin tonunun ihraç edildiği bilgisini paylaşan Yanmaz şunları söyledi: “Rusya’ya yasaktan önce yılda 275 milyon dolar değerinde domates gönderiyorduk. 50 bin ton domates yaklaşık 50 milyon dolar demek. 300 milyon dolarlık ihracat yaptığımızı hesap edersek; şuanda Rusya’ya ihracatın 6’da biri açılmış oluyor.”

İHRACATÇILAR REDDEDİYOR

Bütün ihracatçı birlikleri olarak bu uygulamayı redettiklerini belirten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak ise; “Türkiye’de sadece 4 firmaya domates ihraç etme yetkisinin verilmesini asla kabul etmiyoruz. Ülkemizdeki firmalar arasında ayrımcılık yapılması bizim kabul edebileceğimiz bir şey değil" diye konuştu. Bazı firmalara yetki verilmesinin diğer firmaların bypass edilmesi anlamına geldiğine işaret eden Kavak; “Bu Türkiye üreticisinin aleyhine olacak bir uygulama. Burada bir tekelleşmeye doğru gidiliyor” dedi.

  • Et görüşmesi ise 21 Ekim’de
  • Rus Bakan Novak, ayrıca Rus ve Türk yetkililerin 21 Ekim’de hükümetler arası komisyon toplantısı gerçekleştireceklerini de belirtti. Novak, yapılacak görüşmelerde Rusya’da üretilen tavuk eti ve kırmızı etin Türk pazarına satılmasıyla ilgili yasağın ele alınacağını belirtti.
#Rusya
#Domates
#İhracat
6 yıl önce