|

Sağlık turizminde 5 milyar $ hedefi

Türkiye’ye sağlık turizminden yıllık gelir 1,5 milyar dolara yaklaştı. Özel kuruluşlar dahil olmak üzere ülkeye sağlanan döviz girişinin yıllık üç milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Sağlık Bakanlığı Müşaviri Erol Afşin, "Birkaç yıl içinde yıllık gelirin beş milyar dolara ulaşacağına inanıyorum” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/03/2016 Salı
Güncelleme: 20:18 - 28/03/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Son yıllarda ülkelerin biribiri ile kıyasıya yarıştığı sağlık turizmi alanında Türkiye de boş durmuyor. Özel sağlık kurumlarının da artan yatırımlarıyla birlikte ülkemize sağlık amacıyla ziyarette bulunan yabancıların sayısı ve getirisi her geçen yıl artıyor.


Sağlık Bakanlığı Müşaviri Erol Afşin, tıbbi ameliyatların Avrupa'dan daha kaliteli ve ucuza yapıldığı Türkiye'nin, sağlık turizminden sağladığı gelirin tanıtımla arttırılabileceğini belirterek, “Bir-iki yıl içerisinde sağlık turizminde yıllık gelirin 5 milyar dolara ulaşacağına inanıyorum” dedi.



SEKTÖR YANINDA

Hükümetin bu alana çok önem verdiğini vurgulayan Afşin, Ekonomi Bakanlığının destek verdiği sağlık turizmi konusunda Sağlık Bakanlığının faaliyetlerine değindi.





Afşin, Türkiye'deki özel kuruluşların sağlık alanında çok başarılı olduğunu, Sağlık Bakanlığının da bu konuda çalışmalar yaptığını ve bakanlığa bağlı bazı sağlık kuruluşlarında sağlık turizmi için bölümlerin ayrıldığını aktardı.



Türkiye'nin yıllık sağlık turizmi gelirinin resmi rakamlara göre 1,5 milyar dolara yaklaştığını dile getiren Afşin, ancak bu rakamı net kestirmenin mümkün olmadığını, özel kuruluşlar da dahil olmak üzere sağlık turizminin bütün alanlarından ülkeye yıllık 3 milyar dolar civarında döviz girdiğinin tahmin edildiğini anlattı. Afşin, sağlık turizminde 2023 hedefinin “yıllık 20 milyar dolar gelir” olduğunu anımsattı.



STK ÇALIŞMASI ÖNEMLİ

Bu alanda sivil toplum kuruluşlarının ve kamunun iş birliği halinde çalışması gerektiğini ifade eden Afşin, koordineli bir şekilde çalışılması halinde bütün Akdeniz'deki otellerin doldurulabileceğini belirtti. Afşin, sadece medikali değil yaşlı ve termal turizmini kapsayan alanları da iyi bildiklerini kaydederek, “Bu konuda Sağlık Bakanlığı büyük çalışmalar yapıyor. İddia ediyorum, son dönemde turizmin genelinde yaşanan ve yaşanması muhtemel ekonomik sorunları, sağlık turizmi ile halledebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.



Ekonomik getirisi fazla

Sağlık turizmi için gelenlerin normal turistlerden 4 kat fazla ekonomik getiri sağladığını dile getiren Afşin, burada tedavi olan hastanın daha sonra şehri gezdiğini, alışveriş ettiğini, yemek yemeğe gittiğini anlattı. Afşin, hastanın yanında mutlaka en az bir refakatçi bulunduğunu, böylece sağlanan ekonomik gelirin de arttığını hatırlattı.



ÇOK DAHA UCUZ

Yabancıların Türkiye'yi seçmesinde başta Sağlık Bakanlığı kuruluşları olmak üzere özel sektör hastahanelerinin müessir olduğunu belirten Afşin, “Personel, teknolojik ve bilimsel açıdan çok geliştik. Bunun yanısıra fiyat konusu da belirleyici oluyor. İnanın sağlıkta Avrupa'dan iyiyiz. Onlara göre ucuz ve kaliteli sağlık hizmeti sunuyoruz. Tıbbi tedavilerde sağladığımız kaliteli hizmetin ücreti diğer ülkelere nazaran bazen yüzde 70'lere varan oranlarda daha ucuz oluyor" dedi.



#Sağlık turizmi
#Sağlık Bakanlığı Müşaviri Erol Afşin
#ekonomi
8 yıl önce