|

Sağlıkta teknoloji transferine teşvik

Hükümetin ilaç, aşı, tıbbi cihaz ve sarf malzemesinde ithalatı bitirerek yerli üretime yönelme çalışmaları hız kazandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yüksek teknolojili tıbbi cihazların tüm bileşenlerinin yerli olması için çalıştıklarını belirterek, “Geçiş döneminde alım garantileriyle ve başka teşviklerle teknoloji transferini yapabiliriz” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 8/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 10:36 - 8/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yüksek teknolojili tıbbi cihazların tüm bileşenlerinin yerli olması için çalıştıklarını belirterek “Bilginin mülkiyetine sahip olmadan yerli üründen söz etmek mümkün değil. Belki geçiş döneminde alım garantileriyle ve başka teşviklerle teknoloji transferini yapabiliriz, ancak bu sadece yetkinlik elde etmek için bir araç olmalıdır” dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlıktaki şiddet olayları ve ilaç, aşı ve tıbbi cihazda yerelleşmeye ilişkin son çalışmaları Yeni Şafak’a anlattı.

YERLİ İLAÇ İÇİN 'TEŞVİK' KARARLILIĞI

Hükümet olarak ilaç, aşı, tıbbı cihaz ve sarf malzemesinde yerli üretime ilişkin gerekli teşvikleri her koşulda sağlamaya kararlı olduklarını belirten Bakan Koca, “İlaçta yüzde 54, tıbbi malzemede yüzde 80, tıbbi cihazda yüzde 82, aşıda yüzde 100’e yakın dışa bağımlıyız. Biz bunu önümüzdeki beş yıllık süreçte yarı yarıya azaltmayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz dönemde dış etkenlerle yaşanan döviz kurundaki dalgalanma, kendimize yeterli olma hedefimizin ne kadar isabetli olduğunu bir kere daha gösterdi” dedi.


2 YILDA 3 MİLYAR LİRALIK YERLİLEŞME

Bakan Koca, 2016’dan beri 40 yeni tesis açıldığını ve 609 ilacın yerelleşme kapsamına alındığına dikkat çekerek “Bunların maliyeti yaklaşık 3 milyar lira. Biz şimdi kullanılmayan kapasiteyi harekete geçiriyoruz. Bu kapasiteyle ihracat odaklı üretime de ağırlık vereceğiz. Yatırım projelerinin en önemlilerinden biri, Yerli Plazmadan Plazma Ürünleri Üretimi Projesi. Bu proje hayata geçirildi, kamu maliyesine 7,9 milyar lira değerinde katkı öngörülüyor” ifadelerini kullandı.


NÜFUS BÜYÜK, AŞI İHTİYACIMIZ DA BÜYÜK

Türkiye’nin genişletilmiş bağışıklama programını mecbur kılan ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Bakan Koca, “12 hastalığa karşı aşılama yapılıyor. Nüfus büyük, dolayısıyla aşı ihtiyacımız da büyük. Bu alanda hemen yerelleşmemiz lazım. Aşıda ilk olarak, yüzde 100 dışa bağımlı olduğumuz Hepatit-A aşısıyla başlıyoruz. Bu projenin kamu maliyesine katkısı 860 milyon lira olacak. 100 milyon doların üzerinde de ihracat bekliyoruz” diye konuştu.

TEKNOLOJİYİ TRANSFER ETMELİYİZ

Tıbbi cihaz konusuna da değinen Bakan Koca sözlerine şöyle devam etti: “Günümüzün küreselleşmiş ticaretinde yüksek teknolojiye sahip cihazların hiçbiri sadece tek bir ülkeye ait değil. Bizim hedefimiz sadece teknoloji transferi yapılarak bu üretim hatlarının Türkiye’de kurulması değil, bizzat know-how’ın transferidir. Bilginin mülkiyetine sahip olmadan yerli üründen söz etmek mümkün değil. Belki geçiş döneminde alım garantileri ile ve başka teşviklerle teknoloji transferini yapabiliriz, ancak bu sadece yetkinlik elde etmek için bir araç olmalıdır. Bu sayede ülkemizde bu üretim süreçlerini ve tekniklerini bilen kişi sayısının arttırılması, altyapının buna uygun olarak geliştirilmesi ve kendi markamızın olması sağlanabilir. Bugünün değil geleceğin teknolojisine, Ar-Ge’sine yatırım yapmalıyız, hedefimiz bu.”

Sağlıkta şiddet bitecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önümüzdeki dönemde sağlıkta şiddeti tamamen bitirmek için yeni adımlar atacaklarını belirterek, “Sağlıkta şiddeti asla duymak istemiyoruz. Bu süreçte yoğun çalışmalarımız oldu. Kanun taslağımız komisyonda. Meclisimizin iradesiyle bu düzenlemelerin geçeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Cezalar caydırıcı olacak

Sağlık çalışanlarına şiddetin cezalarının ağırlaştırılması gerektiğine değinen Koca, şöyle konuştu: “Şikâyete bağlı olmaksızın, şikâyetten bağımsız olarak kolluk kuvvetlerinin harekete geçerek şiddet uygulayan failleri yakalamasının gerekli olduğuna inanıyoruz. Kamu davası gibi görülmeli. Bunun devamında, şiddet uygulayanın adlî süreci karakolda ifade alınmasından ibaret olmamalı. Savcılık ve başsavcılığa kadar dosyanın tekemmül etmesi gerekir. Serbest bırakılacaksa ancak bu sürecin ardından mümkün olmalı. Cezaların uygulanmadığını, ötelendiğini, para cezasına çevrildiğini görüyoruz. Biz yasanın ve uygulamanın caydırıcı olmasını istiyoruz.”

#Sağlık
#Fahrettin Koca
#Teknoloji
5 yıl önce