|

Sanayi üretiminde sürpriz: Yüzde 10.4 artış

Türkiye sanayisi eylülde takvim etkisinden arındırılmış üretimini geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artırarak rekor büyümenin beklendiği 3. çeyreğin habercisi oldu. Eylüldeki güçlü sanayi üretimi sonrası büyüme beklentilerini yukarı yönlü güncelleyen yatırım şirketleri, 3. çeyrekte çift haneli, 2017 yılı büyümesinde de yüzde 6'lık bir artış öngörüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/11/2017 الخميس
Güncelleme: 09:08 - 9/11/2017 الخميس
Yeni Şafak
Sanayi canlılığı çift haneli rakamların habercisi olarak değerlendirildi.
Sanayi canlılığı çift haneli rakamların habercisi olarak değerlendirildi.

Üçüncü çeyreğin son ayı olan eylülde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artarak rekor büyümenin beklendiği üçüncü çeyrekte sanayicilerin yoluna emin adımlarla devam ettiğini ortaya koydu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan eylül ayı sanayi üretimi verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0.6 artış gösterirken; sanayi üretimindeki artış arındırılmamış bazda da yüzde 13.35 ile güçlü bir seyir izledi. Bu artışla birlikte arındırılmamış bazda sanayi üretimi artışı ilk çeyrekteki yüzde 1.7 ve ikinci çeyrekteki yüzde 2.1’in ardından üçüncü çeyrekte yüzde 13.7’ye yükseldi.

ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE ÇİFT HANELİ BÜYÜME

Gelen verilerin ardından ekonomistler büyüme tahminlerini yukarı yönlü güncelledi. Sanayi imalatı ile büyüme arasındaki etkileşimin devam ettiğine dikkat çeken ekonomistler, sanayi verilerinin üçüncü çeyrek ve 2017’ye ilişkin güçlü bir büyümeye işaret ettiğini belirtiyor. Analistler, bir önceki yıl üçüncü çeyrekte yaşanan darbe girişiminin oluşturduğu baz etkisiyle çift haneli bir büyüme görüleceğini ifade ediyor. Konuya ilişkin İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, üçüncü çeyreğe yönelik yıllık büyüme tahminlerini yüzde 6.5’ten yüzde 10’a yükselttiklerini açıkladı. Kömürcüoğlu, "Üçüncü çeyrek verisinde yaptığımız güçlü revizyon nedeniyle 2017 yılı büyüme tahminimizi ise yüzde 5.1’den yüzde 6’ya yükseltiyoruz” dedi.

YILLIK EN AZ %6 BÜYÜME OLUR

Ekonomistlerin yaptığı güncellemeler sonrası yıllık büyüme tahminlerinin OVP’ye daha da yaklaşacağı öngörülürken ekonomi yetkilileri ise büyümenin yüzde 6’ya yaklaşmasının mümkün olduğunu belirtiyorlar. Yatırım Finansman bugün açıklanan sanayi üretimi sonrası 2017 büyüme tahminini yüzde 5.2’ten yüzde 6.2’ye çekerken Halk Yatırım büyüme tahminini yüzde 5.1’den yüzde 5.6’ya çekti. Finansbank da söz konusu veri sonrası 2017 büyüme tahminini yüzde 6.3’te tuttu.


ÖZEL YATIRIMLAR İÇİN OLUMLU İŞARET

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, sanayi üretimindeki güçlü yükselişe ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, verilerin piyasa beklentilerinin üzerinde olduğunu vurguladı. Elvan, şu ifadeleri kullandı: “Bu oran sanayicilerimizin yoluna emin adımlarla devam ettiğinin güçlü göstergesidir. Reel sektörde işler yolunda gitmekte, göstergeler de bunu teyit etmektedir... Bu veriler önümüzdeki dönemde özel kesim yatırımları için de olumlu sinyaller vermektedir.”


DIŞ TALEPTEKİ TOPARLANMA ETKİLİ OLDU

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, sanayi verileri sonrası yaptığı yazılı açıklamada sanayi üretiminin eylül ayında da beklentilerin üzerinde bir artış sergilediğine dikkat çekti. Özlü ayrıca, “Özellikle dış talepteki toparlanma sanayi ürünleri ihracatını artırmış ve bu veriler sanayi üretimi rakamlarına yansımıştır” ifadelerini kullandı.

İç tüketimdeki canlılığa da vurgu yapan Özlü, şöyle devam etti: "Piyasaya güvenin yükselmesi iç talebin artmasına yardımcı olmuş ve çarkların daha da hızlı dönmesini sağlamıştır. Ayrıca, sermaye malı ve dayanıklı tüketim malındaki üretim artışı piyasalara güvenin tekrar geldiğini göstermektedir. İç talep artık düzene girmiştir. Geçtiğimiz dönemlerde ertelenen tüketim ve yatırım harcamalarının da devreye girmesiyle iç talep ve sanayi üretimi yüksek kalmaya devam edecektir.”

#Türkiye
#Sanayi
#Büyüme
#Faruk Özlü
٪d سنوات قبل