|

Sanayiciden iş güvenliği için teşvik talebi

Bu ayın başında güncellenen iş sağlığı ve güvenliği kanunundaki değişikliği; şirketlere 1-1,5 milyon liralık ek maliyet yükledi. İstanbul’da basın toplantısı düzenleyerek konuya dikkat çeken Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ve DYO Fabrika Direktörü Hasan Şerefhan; bu maliyetin düşürülmesi için hibe ve teşvik çağrısı yaptı.

Haber Merkezi
04:00 - 23/03/2019 Cumartesi
Güncelleme: 00:59 - 23/03/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Hasan Şerefhan ve Ayhan Zeytinoğlu (sağda)
Hasan Şerefhan ve Ayhan Zeytinoğlu (sağda)

İş kazası oranlarının düşmesi ve işçi ölümlerinin önüne geçmek için iş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan çalışmalar büyük önem taşıyor. Bu ay başında güncellenen "Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik" hakkında sanayicilerin bilgilendirilmesi amacıyla Kocaeli Sanayi Odası (KSO) tarafından "Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi" düzenlenecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve AFAD'ın yanı sıra çok sayıda sanayi kuruluşunun destek verdiği ve 9-10 Nisan'da düzenlenecek sempozyumla ilgili ayrıntılar dün düzenlenen toplantıda kamuoyu ile paylaşıldı.

BİRÇOK KONU TARTIŞILACAK

Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi Düzenleme Kurulu Başkanı Hasan Şerefhan, bu yıl sempozyumun, SEVESO III Direktifleri doğrultusunda yönetmelikte yapılan değişikliklerin konuşulacak ana konu olduğunu bildirdi. Şerefhan, sempozyumun odaklanacağı diğer iki konunun; "büyük endüstriyel kazalara sebep olan ve sanayi tesislerinin yanı sıra apartmanlarda bile kullanılan basınçlı kaplar ve ekipmanlar" ile "tüm dünyada konuşulan 'akıllı fabrikalar' doğrultusunda sanayideki dijital dönüşümün proses emniyetindeki rolü" olacağını anlattı.

1-1,5 MİLYONLUK YATIRIMA İHTİYAÇ VAR

Sempozyum kapsamında; kamu otoriteleri, denetçiler, sektör çalışanları, üniversiteler ve belgelendirme kuruluşlarının bir araya geleceğini dile getiren Şerefhan, iki gün boyunca yaklaşık 2 bin katılımcıyı ağırlamayı hedeflediklerini bildirdi. Şerefhan, SEVESO III Direktifleri'nin hayata geçirilmesi için önemli bir yatırımın söz konusu olduğunu belirterek, tesisin büyüklüğü ve bugüne kadar aldığı güvenlik tedbirlerine göre değişiklik gösterse de şirketleri yaklaşık 1-1,5 milyon lira düzeyinde bir yatırım beklediğini söyledi.

TEŞVİKLER BEKLENENDEN İYİ

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise, "İŞKUR'un rakamlarına göre 2019'da bugüne kadar Kocaeli'de 15 binin üzerinde yeni işçi alımı oldu. Hükümetin açıkladığı yeni teşvikler hiç alışkın olmadığımız hatta düşünmediğimiz kadar iyi. Seçimlerden sonra işsizlik oranında iyileşme olmasını bekliyoruz. Kocaeli'de iş arayan sayısı 70 bin. Ancak 15 bin kişi işe alınmasına rağmen sanayicilerin 5 bin işçi açığı var" dedi.

  • 28,6 MİLYAR $‘LIK İHRACAT
  • Zeytinoğlu, KSO’ya 2 bin 800 şirketin üye olduğunu, 135’inin Ar-Ge veya tasarım merkezi bulunduğunu, İstanbul’dan sonra ikinci sırada geldiklerini söyledi. Zeytinoğlu, geçen yıl 28,6 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını kaydederek, bölgede 35 liman ve iskele tesisinin bulunduğunu bildirdi.
#Hasan Şerefhan
#Ayhan Zeytinoğlu
#Kocaeli
#Teşvik
5 yıl önce