|

SEKA’nın kapandığını sanıyor

CHP lideri Kılıçdaroğlu, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı çıkarken büyük bir gafa imza atıp Balıkesir SEKA’nın özelleştikten sonra kapandığını iddia etti. Ancak Albayrak Grubu bünyesine katıldıktan sonra SEKA’ya tam 900 milyon lira yatırım yapıldı. SEKA kağıt fabrikası şimdi yıllık 450 milyon dolarlık üretime hazırlanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 08:02 - 22/03/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Kılıçdaroğlu'ndan büyük gaf
Kılıçdaroğlu'ndan büyük gaf

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin yaptığı konuşmada büyük bir gafa imza attı. Hükümeti özelleştirmeler konusunda eleştiren Kılıçdaroğlu, önceki gün grup konuşmasında asılsız iddialara yer verdi. Kılıçdaroğlu, özelleştirme sonrası Balıkesir SEKA’nın kapatıldığını söyleyerek kamuoyuna yanlış yönlendirdi. Kılıçdaroğlu’nun sözlerine büyük tepki geldi. Mufalefet liderinin vatandaşlara hem yanlış bilgi verdiği hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak tesisleri zan altında bıraktığı ifade edildi.

KAPATILDI DENİLEN TESİS ÜLKENİN GÖZBEBEĞİ OLACAK

Kılıçdaroğlu’nun hükümeti özelleştirmeler üzerinden eleştirdiği ve kapatıldığını söylediği Balıkesir SEKA fabrikası yıllık 450 milyon dolarlık üretime hazırlanıyor. Tesis, Türkiye’nin en önemli kağıt üreticisi olmak için gün sayıyor. Özelleştirme ile Albayrak Holding bünyesine katılan tesislere şimdiye kadar 900 milyon TL yatırım yapıldı. Tesis tüm birimleriyle faaliyete geçtiğinde Türkiye’nin en modern ve önemli kağıt üreticilerinden biri olacak.

GEÇ ÜRETİME BAŞLAMASINDA CHP’NİN ROLÜ VAR

Fabrikada ilk kağıt üretimi 2018 yılının son çeyreğinde başlayacak. Balıkesir SEKA’nın özelleştirme sonrası faaliyetlerine başlamasındaki süreçte ise CHP’nin olumsuz katkısı da bulunması dikkatleri çekti. Kılıçdaroğlu'nun kapatıldığını söyleyerek doğru olmayan bir bilgi paylaştığı fabrikanın üretime geç başlamasında da CHP’nin parmağı bulunuyor. Balıkesir CHP örgütü tarafından özelleştirme sonrası dava süreci başlatılmış ve üretim geciktirilmişti.


MUSTAFA ALBAYRAK’TAN TEPKİ

Kılıçdaroğlu’nun kapatılmadığını bile bilmediği ve hükümeti eleştirmek için sarf ettiği sözlere Albayrak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Albayrak’tan tepki geldi. Albayrak, geçtiğimiz günlerde yerel bir gazetede gündeme getirilen ve açıklamaya bile gerek duymadıkları bir yazının Kılıçdaroğlu tarafından kürsüde söylenmesini büyük şaşkınlık ile karşıladıklarını kaydetti.

FABRİKA YENİDEN AYAĞA KALKTI

Balıkesir SEKA’nın özelleştirme sürecinden önce sadece kalitesiz bir gazete kağıt üretimi yapabilir kabiliyette olduğunu ifade eden Albayrak, süreci şöyle anlattı: “Fabrikayı üretim taahhüdü ile aldık. 2002 yılının rakamlarıyla toplan 50 milyon liralık yatırım yapılacaktı. Aynı dönemde Balıkesir Ticaret Odası da fabrikaya talip oldu. Onlar devletten fabrikayı almak için 30 milyon TL para istediler. ‘Eğer bizden bu yatırım taahhüdünü istiyorsanız 30 milyon dolar para vermeniz gerekir’ dediler. Biz bir bedel ödeyerek hem işçilerin kıdem ve tazminatlarını ödeyerek hem de 50 milyon dolarlık yatırım taahhüdünde bulunduk”

1 MİLYAR TL’YE YAKIN YATIRIM YAPILDI

Özelleştirme sürecinde yatırım için teminat mektubu verdiklerini ifade eden Albayrak, tesislere şimdiye kadar 1 milyar TL’ye yakın yatırım yaptıklarını kaydetti. Albayrak “Bugüne kadar 900 milyon TL yatırım yapıldı. Bittiğinde yatırım toplamı 2,5 milyar TL olacak. Süreç 2 etaptan oluşuyor. Birinci etap bu yıl son çeyreğinde açılıyor. 2019 yılında ise tesisler 450 milyon dolarlık üretim kabiliyetine sahip olacak. Fabrikada çalışan 500 kişi var. Bittiğinde fabrikanın yan sanayisi tedarikcisi ile birlikte çalışan sayısı da 2 bin olacak” dedi.

  • CHP ÜRETİMİ 10 YIL GECİKTİRDİ
  • Kılıçdoroğlu'nun yaptığı haksız açıklamaları "Ülkemize zarar veriyor" diyerek eleştiren Mustafa Albayrak, CHP teşkilatının üretimin gecikmesi için ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti. Albayrak, “Balıkesir SEKA’nın bugüne kadar faaliyete geçmemesinin sebebi CHP’nin teşkilat temsilcilerinin mahkemeye müracaat etmeleri ve bunu engellemeleridir. Mahkeme bitmeden yatırım kararını alamadık. O dönemde (özelleştirme sürecinde) CHP’nin yerel teşkilatta görevlileri ve sendikalar bu işi yargıya taşıdılar. 10 yıl yargı süresi sürdü. 2012’nin sonuna kadar yargı devam etti. Hiçbir çivi çakamadık” dedi.

Ezbere konuşuyor

Muhalefet lideri Kılıçdaroğlu’nun ezbere konuştuğunu ifade eden Albayrak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Albayrak, “Şeker fabrikalarını anlatırken bunu örnek verdi. Keşke hepsi böyle çalışsa” dedi. Albayrak Holding’in özelleştirme kapsamında 3 tane fabrika aldığını ifade eden Albayrak, hepsinin Türkiye’nin en önemli üreticileri konumuna geldiğini söyledi. Albayrak, “Aldığımız fabrikaların üçü de kapalıydı. Üretim yapmıyordu. Birisi TÜMOSAN, aldığımızda üretim yapamıyordu. İkincisi Ereğli Tekstil’di. O da üretim yapamıyordu. Hukuken personele maaş veriyorlardı. 3.'sü de Balıkesir SEKA idi. Şu anda 3’ü de faal vaziyette ve istihdama katkı sunuyorlar. TÜMOSAN traktör fabrikası aldığımızda binde 3 pazar payı ile 15. sıradaydı. Şu anda yüzde 12 pazar payı ile 2. durumda. İlk 500 sanayi kuruluşu arasına girdi. Dolaylı olarak 4 bin istihdamı var. Balıkesir SEKA’da bu yılın son çeyreğinde ilk kağıdı elde etmeyi planlıyoruz. Türkiye’deki en modern makineler ile teçhizatı yapıldı. Çok kötü gazete kağıdı üretebiliyordu. 2019'da yıllık 450 milyon dolarlık ithalatı engelleyecek. Hurdadan üretim yapacak çevreci bir yatırım olacak. Hiç ağaç kullanmadan üretim yapılacak” dedi.

#Kemal Kılıçdaroğlu
#Gaf
#SEKA
6 yıl önce