|

Serbest bölgelere TL zorunluluğu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, serbest bölgelerdeki ticaret hacminin 20 milyar doların üzerinde olduğunu, bu bölgelerdeki işletici şirketlerin uyguladıkları tüm ücretlere Türk lirası zorunluluğu getireceklerini belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/03/2017 Cuma
Güncelleme: 02:28 - 10/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci

Zeybekci, “İkincisi serbest bölgelerden Türkiye'ye, Türkiye'den de serbest bölgelere satışlarda bir döviz zorunluluğu vardı. Bu da Türkiye'de hiç gerek olmadan yaklaşık 6 milyar dolarlık bir döviz talebi yaratıyor. Kendi kendimize yaratıyoruz bunu. Bu da TL zorunluluğu haline getirilerek, bu talep piyasadan çekilmiş olacak” dedi. Zeybekci, ekonomi gündemi, yurt içi ve dışında yaşanan olaylara yönelik Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı.



RUSYA TARAFI NORMALLEŞMEDE AYAK SÜRÜYOR


Tarım ürünlerinin ihracatı konusunda Rusya ile normalleşme adımlarının etkili olmasını beklediklerini kaydeden Zeybekci, “Maalesef Rusya tarafında, siyasi iradenin 'bunu bir an önce normalleştirelim' söylemlerinin tam tersine bir ayak sürüme olduğunu görüyoruz. Tarım ürünlerinde bizim istediğimiz sonucu alamadığımızı görüyoruz. Bugüne kadar da bu konuda yaklaşımımız hep bir an önce düzelmesiyle ilgili sabırlı yaklaşımdı. Bu gittiğimizdeki konuşmamız biraz farklı olacak. Türkiye olarak biz 1,7 milyar dolara yakın tarım ürünü ihraç ediyoruz. Rusya'nın buğday ihracatı içinde ikinci sıradayız. Ayçiçeği ve yağında Rusya ihracatının bir numarasıyız, bunları da unutmamak lazım ama o noktaya gelmek istemiyoruz.” diye konuştu.







PAKİSTAN'LA GÜÇLÜ BİR STA GERÇEKLEŞİR


Pakistan'da yapılan ikili görüşmelerin verimli geçtiğini anlatan Ekonomi Bakanı Zeybekci, şunları kaydetti: “Pakistan ile STA görüşmelerinin hızlı bir şekilde sonuca götürülmesi konusunda siyasi irade ortaya kondu. Bu yıl içerisinde Pakistan ile Türkiye arasında güçlü bir STA'nın gerçekleşebileceğini öngörüyoruz.”



İHRACAT 5 AYDA % 10 ARTTI


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracat seferberliğiyle ilgili istedikleri sonuçları almaya başladıklarını belirterek, “Kasım itibarıyla bugüne kadar ortalama yüzde 10'un üzerinde bir artış yakalamış olduk. Mart sonu itibarıyla dileğim, rakam ve artış anlamında bir tarihi zirvedir" dedi. Zeybekci, şöyle devam etti: “Bu yıl ihracatla ilgili hedefleri tutturursak net anlamda 13-15 miyar dolar civarında artı döviz girdisi olacak."









#Ekonomi Bakanı
#Nihat Zeybekci
#Serbest bölge
#Ticaret
7 yıl önce