|

Şimşek'ten kıdem tazminatı açıklaması

Başbakan Yardımcısı Şimşek, kıdem tazminatından işçilerin sadece yüzde 8'inin değil, hepsinin yararlanmasını istediklerini söyledi.

Yeni Şafak
10:58 - 27/12/2015 Pazar
Güncelleme: 09:14 - 27/12/2015 Pazar
AA
Gündem
Gündem

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, şu anda kıdem tazminatından işçilerin sadece yüzde 8'inin yararlanabildiğini belirterek, "Biz işçilerin hepsi yararlansın istiyoruz" dedi.



Şimşek, Gaziantep Sanayi Odasınca Özel SANKO Okulları Akdulkadir Konukoğlu Spor ve Kültür Merkezinde düzenlenen "Gaziantep'in Yıldızları 2015 Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin zor bir dönem ve küresel konjöktürden geçtiğini belirtti.



Her şeyin güllük gülistanlık olmadığını, meselenin bugün bir ve beraber olup bu sıkıntıları aşmaktan, böyle bir dönemi fırsata çevirmekten geçtiğini ifade eden Şimşek, "İş yapmanın hilesi dürüstlükse refahın hilesi de reformdur. Başka da bir yolu yordamı da yoktur. Bunu da hep birlikte yapacağız. Çünkü reformlar toplumsal destek, güçlü siyasi irade, sahiplenme gerektirir. Normal şartlarda reform yapmak çok zordur ama imkansız değildir. O yüzden biz de böyle bir yolun arifesindedir. Hep birlikte bunu başaracağız" dedi.



Konuşmasına, "Türkiye: Yapısal Dönüşüm Vizyonu" adlı sunumla devam eden Şimşek, Türkiye'nin aslında uzun bir süre alt-orta gelir grubuna sahip bir ülke olduğunu, uzun yıllar da orada kaldığını, yakın dönemde ise 1. nesil reformları yaparak ülkeyi orta-üst gelir grubuna çıkardıklarını kaydetti.



Bir süredir bu konumda olunduğunu belirten Şimşek, reform yapmadan üst gelir grubuna çıkmanın artık imkansız olduğunu, o yüzden Türkiye'nin reformlara ihtiyacı olduğunu belirtti. Reformların ideal olarak uzlaşmayla yapıldığını dile getiren Şimşek, ancak Türkiye'de bunun ne yazık ki olması gerektiği kadar olmadığını aktardi.



Türkiye'de çalışabilir çağda bulunmasına rağmen istihdam oranının yüzde 50'nin biraz üzerinde olduğuna dikati çeken Şimşek, şöyle devam etti:



"Yani çalışabilir çağda olup da özellikle genç ve kadınlar anlamında çok büyük bir nüfusumuz var. Ancak sistemimizdeki bazı katılıklar, bu çalışmaların önünde birer engel. Burada bir çok unsur var. Şu anda kıdem tazminatından işçilerin sadece yüzde 8'i yararlanabiliyor. Biz işçilerin hepsi yararlansın istiyoruz. 'Uluslararası standartlarda yeni bir model kuralım, Türkiye'nin tasarrufları artsın' diyoruz. Şirketlerimiz önlerini görebilsin, gelecekte kalabilecekleri riskleri fona para koyarak tedbir alsınlar. Bu kesinlikle tamamen işçilerimizin lehinedir. Dolayısıyla bizim maksadımız işçimizin haklarını garanti altına almaktır. Dünya standartlarındaki parametrik modelle bu sistemi yeniden kurgulamak istiyoruz."



Hollanda'da çalışanların yüzde 20'sinden fazlasının part time çalıştığını, işsizlik oranı yüzde 5 olan ABD'nin de dünyadaki en esnek çalışma saatlerine uygun ülke olduğunu, iş piyasası kuralları katı olan Avrupa'da ise işsizliğin yüzde 10'un üzerinde olduğuna dikkati çeken Şimşek, "Avrupa'da çalışma sistemi esnek değil. Yani demek ki biz işsizin yanındaysak, eğer biz istihdamı artırmak istiyorsak bu alan çok önemli" dedi.



Mesleki liselerle ilgili iş dünyasına çağrı


Asgari ücretle ilgili tartışmalara da değinen Şimşek, bu sene itıbarıyla iş başı eğitimine alınacak tüm işçilerin masraflarının devlet tarafından ödeneceğini hatırlattı.



Asgari ücret konusunun çok hesaplı yapılması gerektiğine işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:



"Bu konuda rekabet gücü dikkate alınmalı. Yansımaları iyi hesaplanmalı. Seçim döneminde bu tür vaatler hemen hemen tüm partiler tarafından ortaya konuldu. Açık konuşuyorum. Şimdi bunun sonuçları iş alemi açısından var, bunu biliyorum. Ama şunu da bilmek lazım, birçok sektörümüzde zaten asgari ücretle çalışan yok. Birçok sektörde durum bu. O yüzden işi ne çok abartalım ne de küçümseyelim. Yük paylaşımı gündemde. Bu konuyu çalışıyoruz. Şunu özellikle ifade etmek istiyorum, iş başı eğitim programları son derece önemli programlardır. Şuna razıyız, tüm meslek liselerini birlikte yapılandıralım, iş aleminin ihtiyaçlarına göre sizlerle birlikte yönetelim. Her bir okula bütçe verelim, siz 'bu işi daha iyi yaparız' diyorsanız, birlikte burada önemli bir reformu gerçekleştirelim."



Kadınların iş gücüne katılımı anlamında önemli mesafeler kat edildiğini anlatan Şimşek, ancak nüfusun yarısını oluşturan kadınların daha fazla iş gücüne katılması için önümüzdeki çalışmaları yoğunlaştıracaklarını bildirdi.



Asgari ücret


Türkiye'deki yatırım ortamının mükemmel olmadığını, iş adamlarının birçok soruna rağmen başarılı olarak kahraman haline geldiğini dile getiren Şimşek, bu ortamı daha makul seviyeye getirmek için başta Ar-Ge ve tasarım olmak üzere destekler vermeye devam edeceklerini, bu noktada hafta içerisinde Ar-Ge ve tasarım konusunu Ankara'da görüşeceklerini ve en yakın zamanda TBMM'ye göndereceklerini kaydetti.



Artık konuşma döneminin yerini iş yapmaya bıraktığını ifade eden Şimşek, "İlk işimiz Ar-Ge ve tasarım. Çünkü katma değer zincirinde yükselirsek, bu asgari ücret meselesi mesele değildir. Ürettiğimiz malın kilogram değeri, 1 dolar 58 cent. Örnek olarak söylüyorum bunu 3 dolara çıkarırsak, zaten asgari ücretin payı, çok önemli olmayacak. Onun için korkuya, endişeye gerek yok. Tabii bir miktar yük paylaşımı, daha önemlisi de kalıcı bir şekilde rekabet gücü artışının peşinde olacağız" diye konuştu.



AB ekonomik bir birliktir


Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin AB'ye uyum sürecine ilişkin yapılan çalışmalarla ilgili, "1990'lı yıllara giderseniz, AB aslında ekonomik bir birliktir. Yani malların, hizmetlerin ve vatandaşların serbest dolaştığı büyük bir ekonomik alandır. Şimdi Türkiye olarak biz bu alana tam üyeliği yakın zamanda başarmak istiyoruz" dedi.



Şimşek, Gaziantep Sanayi Odasınca Özel SANKO Okulları Akdulkadir Konukoğlu Spor ve Kültür Merkezinde düzenlenen "Gaziantep'in Yıldızları 2015 Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, 2015 yılında Türkiye'deki bütçenin genel devlet olarak dengede olacağını söyledi.



AB uyum sürecinin Türkiye için önemine işaret eden Şimşek, "Bu konu çok önemli. Bakın Türkiye, hukuk devleti, evrensel hak ve özgürlükler, demokratikleşme gibi konuları nereye bakıp örnek alacak? Ortadoğu'ya mı, Kuzey'den mi yoksa Doğu'dan mı? Tabii ki hayır. Bizim için ilham kaynağı, Avrupa'dır. O nedenle Ulu Önder Atatürk'ün de dediği gibi muasır medeniyetlere ulaşmak için çalışmalıyız. Her konuda Avrupa ile yakınlaşma sürecini devam ettirmemiz gerekir. Bu kadar açık ve net. Mesele bir kulübe üyelik değil, mesele Türkiye'nin birinci sınıf düzenlemelere, kurumlara, demokrasiye sahip olmasıdır. Şimdi o seviyede değiliz. O yüzden AB süreci halen hayati bir önem taşıyor. AB sürecini canlandırmak bu anlamda çok önemli" dedi.



Geçen günlerde AB üyelik sürecindeki bir faslın açılışı için Brüksel'de bulunduğunu anımsatan Şimşek, AB konusunda bazı alanlarda ilerlemelerin olduğuna dikkati çekti. Şimşek, şöyle devam etti:



"Türkiye için gerekli olan şeyleri yapacağız. 15 faslı açtık. Bundan sonraki süreçte ne yapacağız? 1990'lı yıllara giderseniz, AB aslında ekonomik bir birliktir. Yani malların, hizmetlerin ve vatandaşların serbest dolaştığı büyük bir ekonomik alandır. Şimdi Türkiye olarak biz bu alana tam üyeliği yakın zamanda başarmak istiyoruz. Yani siyasi birlik işin bir boyutu. Bu, gümrük birliğini, tarımı, hizmetleri, kamu alanlarındaki alımları vize muafiyetleriyle serbest dolaşımı sağlayıp aslında eski AB'nin tam üyesi olmak. Zaten Türkiye'nin de en çok yararlanacağı alan budur. Buna yönelik de çalışıyoruz. Şubat veya martta, komisyonun başkan yardımcısı başkanlığında, tüm alanlardaki komiserler benim başkanlığımda ilgili bakanlarla iki gün görüşeceğiz. İş alemiyle bir araya geleceğiz."



"2016 yılında büyümenin hızlanmasını bekliyoruz"


Gelişmekte olan ülkelerin Çin ve Hindistan gibi bazı ülkeler haricinde yüzde 1,8 oranında büyüme kaydettiğini, Türkiye'nin ise 2 seçim geçirmesine ve çevresindeki ateş çemberine rağmen seneyi yüzde 3,5-4 oranındaki büyümeyle kapatacağını aktaran Şimşek, bunun da ülke için önemli bir ekonomik parametre olduğuna işaret etti.



Türkiye'deki enflasyonun yüzde 8 olduğunu, bunun da arzuladıkları bir rakam olmadığını anlatan Şimşek, "2016 yılında büyümenin hızlanmasını bekliyoruz. Çünkü belirsizlik azaldı, AB toparlanıyor. Özetle 2016 büyüme, rahatlıkla yüzde 4,5 ve üzerini yakalayabilir. Yüksek istihdamın büyümeyle devam edeceğini düşünüyorum. Mali disipline devam etmeliyiz ve enflasyonu da kontrol altında tutmamız gerekiyor" diye konuştu.



Türkiye'nin iyi bir dönem geçirdiğini, bunu sürdürmek gerektiğini ifade eden Şimşek, Türkiye'nin genç nüfusuyla büyük bir fırsat penceresine sahip olduğunu, yapılacak reformlarla da bu fırsatı kullanacaklarını kaydetti.



Gaziantep'in gastronomi dalında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağına" girmesine de değinen Şimşek, bu gelişmeden dolayı yaşadıkları gururu dile getirdi.



Gaziantep'in tüm olumsuzluklara rağmen büyümeyi ve gelişmeyi hedefleyen, dünyaya insanlık dersi veren bir kent olduğunu aktaran Şimşek, kentin sahip olduğu girişimcilik ruhuyla daha da büyüyeceğini sözlerine ekledi.


#Mehmet Şimşek
#Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek
#Gaziantep’in Yıldızları 2015 Ödül Töreni
#Asgari Ücret
#Meslek Liseleri
#Kıdem Tazminatı
8 yıl önce