|

Tek noktaya yapılan en büyük yatırım: Star Rafinerisi açıldı

Türkiye'de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olma özelliği taşıyan STAR Rafinerisi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılacağı törenle bugün hizmete açılıyor. Türkiye'nin cari açığını 1.5 milyar dolar düşürmesi beklenen rafineride 1100 kişiye de iş imkanı sağlanacak.

Yeni Şafak
15:49 - 19/10/2018 Cuma
Güncelleme: 16:57 - 19/10/2018 Cuma
Yeni Şafak
6.5 milyar dolar yatırım maliyetli STAR Rafinerisi açıldı.
6.5 milyar dolar yatırım maliyetli STAR Rafinerisi açıldı.
Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın iştiraki SOCAR Türkiye tarafından inşa edilen 6.5 milyar dolar yatırım maliyetli "STAR Rafinerisi" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katıldığı törenle hizmete açıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öne çıkan açıklamaları şöyle:

"Bu tesis enerji alanındaki dayanışmamızı güçlendirdiğimizi göstermek için en somut örnektir. Burada toplamda 11 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu.


  • Star Rafinerisi son 30 yıl içinde gerçekleştirilen en büyük reel sektör yatırımı
    . İstihdam boyutuyla da önemli olan bu projede bin 100 kişi görev yapacak.

Türkiye ve Azerbaycan'ın bölgemizin güvenliği ve istikrarına olmazsa olmaz aktörleri olduğu artık herkes tarafından kabul ediliyor.

Adalet ve hakkaniyet duygusundan uzak, içi boş uluslararası sistemin hiçbir toplumunun nezdinde bir itibarı kalmaz.

Türkiye ve Azerbaycan olarak her hal ve şart altında inandığımız değerler uğrunda verdiğimiz mücadeleye devam edeceğiz."


  • Cumhurbaşkanı Erdoğan Doğu Akdeniz'de yaşanan gerginliğe ilişkin, "Bu tür dayatmalara karşı cevabımızı hem sahada hem diplomatik alanda en güçlü şekilde vermeyi sürdüreceğiz.
  • Ülkemiz ve kardeşlerimizi yok sayan teşebbüslerin başarı şansı olmadığını eninde sonunda tüm taraflar görecek." dedi.



Aliağa'da düzenlenecek açılış törenine, Azerbaycan hükümetinin üyeleri, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri, çeşitli enerji şirketlerinin yöneticileri ve üst düzey bürokratlar da katıldı.


Hedef 20 milyar dolar

Açılış töreninde ilk konuşmayı TBMM Başkanı Binali Yıldırım yaptı. Yıldırım konuşmasında Azerbaycan'ın bağımsız olarak dünya sahnesinde yer alışının 100. yılına dikkat çekerek, ''
Karşılıklı yatırımlarımız daha da artacak. Azerbaycan yatırımları 10 milyar dolara yaklaşmıştır. Bu yatırımların 20 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.
'' dedi.
TBMM Başkanı Yıldırım'ın ardından
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev
açıklamalar yaptı.
Aliyev'in açıklamalarında öne çıkan başlıklar şöyle:

"Bu projenin hayata geçirilmesinin ana sebebi Türkiye ve Azerbaycan dostluğu ve kardeşliğidir. Bizim birliğimiz ebedidir.


Tek seferde en büyük yatırım

Türkiye'de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırımı olan STAR Rafinerisi, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde son yıllarda gerçekleştirilen en büyük petrol operasyonları arasında yer aldı.

  • Rafineri, Türkiye'deki ilk "Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi"ne sahip proje olma özelliği de taşıyor.

Cari açığı 1.5 milyar dolar düşürecek

Maliyeti 6 milyar doları aşan STAR Rafinerisi'nin 1100 kişiye iş imkanı sağlayacakken Türkiye'nin dış ticaret açığına katkısı ise 1.5 milyar dolar olacak.


#STAR Rafinerisi
#İlham Aliyev
#Erdoğan
#SOCAR
6 yıl önce