|

TTIP’ye üyelikte docking formülü

ABD ile AB arasında imzalanması beklenen TTIP'ye Türkiye'nin de üye olması için Türk Amerikan İşadamları Derneği Başkanı Ustaoğlu'ndan 'docking' yani 'kilitlenme' önerisi geldi. ABD'deki Yunan ve Ermeni lobilerinin etkinliğine de dikkat çeken Ustaoğlu, üyelik konusunda Washington ve Brüksel'de konferans düzenleyeceklerini bildirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 20:46 - 14/01/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD ile AB arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklık Anlaşması (TTIP), iki ülkeye ekonomik olarak gelir getirirken Türkiye için olumsuz bir tablonun ortaya çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor. Hükümetin, STK’ların, üniversitelerin ve derneklerin Türkiye’nin TTIP’e dâhil edilmesi için birlikte çalışmaları gerekliğinin altını çizen Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA) Genel Başkanı Beşir Kemal Ustaoğlu, taraf olma konusunda “docking” önerisinde bulundu. 

NORVEÇ DE BU YOLU İZLİYOR

AB ve ABD dışında kalan ancak anlaşmadan etkilenecek olan Japonya, Meksika, İsviçre, Norveç gibi ülkelere “sonradan eklenme” veya “kilitlenme” anlamına da gelebilecek “docking” formülünün uygulanmasının gündemde olduğunun altını çizen TABA / AmCham Başkanı Ustaoğlu, “Bu formüle göre anlaşma nihayete erdikten sonra taraf olmayan ancak doğrudan etkilenecek olan ülkeler TTIP’e dâhil edilebilecek. Japon hükümeti bu konuda etkin çalıştı ve başardı. Türkiye’nin de bu formülden yararlanacağına inanıyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE İÇİN LOBİ YAPILACAK

TABA / AmCham olarak Türkiye'de TTIP konusundaki bilincin ve duyarlılığın artması için bir dizi konferanslar düzenleyeceklerini kaydeden Ustaoğlu, ABD'deki Yunan ve Ermeni lobilerine dikkat çekerek, “Konferanslara Brüksel ve Washington’da da devam edeceğiz. Dernek olarak önceliğimiz TTIP’de Türkiye'nin mutlaka yer almasıdır” dedi. TTIP anlaşmasının imzalanması halinde ABD ile AB arasındaki gümrüğün devre dışı olacağını kaydeden Ustaoğlu, şöyle devam etti: “Türkiye bu pazarların dışına itilirse Gümrük Birliği’ni feshetmemiz gerekebilir. Sonuçta, Gümrük Birliği olmadan da ihracatımız sürecektir çünkü Türkiye’ye ihtiyaçları var.”

TABA'ya Hataylı başkan

Başkanlık görevini üstlenmesinin ardından İstanbul'da basınla sohbet toplantısı düzenleyen TABA Başkanı Beşir Kemal Ustaoğlu, ilk kez İstanbul dışandan birisinin derneğe başkan seçildiğine dikkat çekti. Hataylı olduğunu belirten Ustaoğlu, sahibi olduğu Ustaoğlu Madencilik'in iki kuşak geçmişi bulunan bir aile şirketi olduğunu belirterek, "Firmamız yol ve inşaat yapımında kullanılan çimentonun agrega üretimini yapıyor" dedi.

#Transatlantik Ticaret
#TTIP
#STK
#ABD
#AB
9 yıl önce