|

Türk derisi farkını kalitesiyle gösterecek

Deri ihracatçıları, geçen yıl 14 milyar dolarlık deri ve deri mamulleri ithalatı gerçekleştiren Çin'de yüksek kaliteli ve yenilikçi ürünleriyle rekabet edecek

Yeni Şafak
15:30 - 27/03/2016 Pazar
Güncelleme: 13:35 - 27/03/2016 Pazar
AA

Rotasını yeni coğrafyalara çeviren deri mamulleri ihracatçıları, Çin pazarında rakiplerinden yenilikçi ve yüksek kaliteli ürünlerle ayrılacak.



İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) açıklamasına göre, geleneksel ihracat pazarlarında yaşanan siyasi ve ekonomik sıkıntılar deri ihracatçılarını yeni pazar arayışlarına yöneltti. İDMİB, Çin'deki pazar payını artırmak amacıyla bu yıl 3. kez Şanghay'daki CHIC fuarına milli katılım organize etti.



Açıklamada görüşlerine yer verilen İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak, geleneksel ihracat pazarlarındaki siyasi ve ekonomik olumsuzluklar nedeniyle yeni pazar arayışlarına girdiklerini belirtti.



Şenocak, bu pazarlardan biri olarak gördükleri Çin'de ürün kalitesiyle fark yaratacaklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:



"Türk ürünleri kalitesi, moda anlayışı ve tasarımıyla Çin'de çok beğeniliyor. Türkiye'de üretilen deri mamulleri, başta deri konfeksiyon, kürk giyim, saraciye, ayakkabı olmak üzere tüm alt sektörlerde yüksek kaliteli ürün talep eden Çin tüketicisine hitap edebilecek güçte. Önümüzdeki yıllarda CHIC fuarına katılan ayakkabı firmalarının sayısının daha da artmasını bekliyoruz. Deri konfeksiyonun yanında diğer Türk hazır giyim markalarının da CHIC fuarına önümüzdeki yıllarda katılım sağlamaları için hem Çin'de hem de İstanbul'da görüşmelere başladık.



Fuarlara milli katılım organizasyonlarının yanı sıra Çin'in çeşitli şehirlerine ticaret gezileri de düzenlemeyi planlıyoruz. Geçen yıl Hong Kong ve Çin'i içine alan, ayakkabı sektörüne özel bir ticaret gezisi düzenledik. 2016 yılı içinde bir başka gezi düzenlemeye yönelik çalışmalarımız sürüyor. Çalışmalarımız kapsamında Çin'de faaliyet gösteren sektörel dernek ve birliklerle de görüşmelerimiz devam ediyor."



Çin'in 2015 yılı deri ve mamulleri ithalatı 14 milyar dolar


Şenocak, Çin'in ithalatının Türk deri ihracatçısı için büyük bir potansiyel olduğunu vurgulayarak, "Çin'in 2015 yılında dünyadan deri ve deri mamulleri ithalatı 14 milyar dolar seviyesinde. Çin kaynaklı verilere göre, Türkiye'den gerçekleşen ithalat yaklaşık 81 milyon dolar. Bu veriler ışığında, Çin pazarındaki payımız binde 6 olarak hesaplanıyor. Bu oran potansiyelimizin çok altında. Bütün gayretlerimiz bu oranın arttırılmasına yönelik. Çin'in, Ekonomi Bakanlığımız tarafından hedef ülkeler listesinde yer alması da ihracatçılar olarak bu pazara yönelik çalışmalarımıza önemli katkı sağlamaktadır." ifadelerini kullandı.



Çin pazarında, yerli üreticilerden ziyade yüksek kalitede üretim yapabilen küresel üreticilerle rekabet ettiklerinin altını çizen Şenocak, "Çin'in deri ve deri mamulleri ithalat verileri incelendiğinde, ithalatın yarısının toplam 5 ülkeden gerçekleştirildiğini görüyoruz. Biz yüksek kalitemiz ve rakiplerimize göre maliyet avantajımız ile Çin pazarının önemli tedarikçilerinden birisi olabileceğimizi öngörüyoruz." görüşünü de paylaştı.


#deri
#Çin
#Türk derisi
8 yıl önce