|

Türkiye ekonomisi 24 çeyrektir aralıksız büyüyor

Üçüncü çeyrek büyümesinin %4 gerçekleşmesinin ardından yıl sonu büyüme beklentilerinde yukarı yönlü revizelerin başlayacağını belirten uzmanlar, Türkiye ekonomisi için "dört çeker" tabirini kullandı.

Yeni Şafak
19:18 - 10/12/2015 Perşembe
Güncelleme: 19:27 - 10/12/2015 Perşembe
AA

Üçüncü çeyrek büyümesinin yüzde 4 olmasında kamu harcamaları ve iç tüketimin etkili olduğunu ve yıl sonu büyüme beklentilerinde yukarı yönlü revizelerin başlayacağını belirten uzmanlar, Türkiye ekonomisi için "dört çeker" tabirini kullandı.



Türkiye ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde piyasa beklentisinin üzerinde yüzde 4 büyüyerek, 24 çeyrektir aralıksız büyümesini sürdürdü.



Geçen yılı yüzde 2,9 büyüme ile tamamlayan Türkiye ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,5 ve ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 büyüdü. Böylece ekonomi 9 aylık dönemde büyüme yüzde 3,4 olarak gerçekleşti.



Üçüncü çeyrek büyüme verilerini yorumlayan Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Türkiye ekonomisinin dört çeker yoluna devam ettiğini belirtti.



Küresel ve yerel gelişmelerin Türkiye'yi gelecek yıllarda 2023 hedefleri doğrultusunda yoluna emin adımlarla devam edeceğini gösterdiğini dile getiren Yılmaz, "Yeniden dengelenme stratejisi dahilinde ülkenin ithalata bağımlılığı azalmakta ve yerli üretimde katma değer artmakta. Küresel tüketim talebindeki artış, hammadde fiyatlarındaki gerileme Türkiye gibi mamul mal üretme kapasitesine sahip kurulu sanayi ülkelere fırsatlar açacaktır" dedi.



Yılın üçüncü çeyreğinin küresel çapta sınai üretimin yavaşladığı bir dönem olduğunu dile getiren Yılmaz, Türkiye'de ise sınai üretim artışı yaşandığını ve kapasite kullanımının yüksek seyrini koruduğunu ifade etti.



Bunun da Türkiye'deki iç talebin yine ülkede üretilen ürünlerle karşılandığını gösterdiğine dikkati çeken Yılmaz, "Yani Türkiye'de yaşayan vatandaşların tercihlerini yerli mallardan yana yapmaya başladıklarını, ithalat talebinin azalma eğiliminde olduğunu görüyoruz. Birbirini teyit eden veri ve açıklamalar Türkiye'nin üretim değer zincirinde yukarı yönde tırmandığını ve ekonomideki katma değerin arttığı görüşündeyiz. Böylece yapısal reformlarla ülkenin potansiyel büyümesi de artacaktır" değerlendirmesini yaptı.



Yılmaz, üçüncü çeyrekte net ihracatın pozitif katkı yaptığını belirterek, 2011 yılından beri uygulanan yeniden dengelenme stratejisinin başarı ile sürdüğünü aktardı.



Net ihracatın son çeyrekte yüzde 1,9 büyümeye katkı sağladığına dikkati Yılmaz, "Önümüzdeki yıllarda yeniden dengelenmenin sürerek Türkiye'nin istendiği gibi dış talebe dayalı büyüme kompozisyonuna sahip olacağı anlaşılmakta. Bu da Türkiye'nin risk ve oynaklıktan düşük sürdürülebilir büyüme trendini koruyacağı anlamına gelmekte" ifadelerini kullandı.



#Türkiye ekonomisi
#büyüme
#Üçüncü çeyrek büyüme
#çeyrek büyüme
8 yıl önce