|

Türkiye yeni dünyada yerini alır

İTO Başkanı Şekip Avdagiç, ABD’nin yaptırım tehdidine tepki gösterdi. Yeni Şafak’a konuşan Avdagiç, “ABD’nin tavrı, fevrî, öngörüsüz ve yersiz bir çıkış. ABD Çin, AB, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerin güçlü ekonomisine alışmak zorunda. Yeni bir dünya kurulur, Türkiye de orada yerini alır” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 05:34 - 1/08/2018 Çarşamba
AA
İTO Başkanı Şekip Avdagiç, ABD’nin yaptırım tehdidine tepki gösterdi
İTO Başkanı Şekip Avdagiç, ABD’nin yaptırım tehdidine tepki gösterdi

ABD’nin yaptırımlarına karşı Türkiye’nin boş durmadığını belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Türkiye, 1071’den beri Batı’ya doğru akan güçlü bir nehirdir. Bu nehrin akış yatağını değiştirmeye kimsenin gücü yetmeyecektir; Bu nehrin aşamayacağı bir bent yoktur, bu zamana kadar da olmamıştır. Yeni bir dünya kurulur, Türkiye de orada yerini alır” dedi.

ABD'nin yaptırım tehdidini değerlendiren İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, açıklamalara tepki gösterdi. İş dünyası olarak iki ülke ilişkilerinde akl-ı selimin hakim olmasını beklediklerini belirten Avdagiç, "Türkiye, ABD'li din adamı Andrew Craig Brunson’ı ev hapsine alarak, bu konuda hem iyi niyetini ortaya koymuş, hem de egemen bir devlet olarak yargılama sürecini devam ettirmiştir. ABD yönetimi bu gerçeği kavramalı ve ülkemize karşı bir müttefik gibi hareket etmelidir" dedi. İkili ilişiklere değinen Avdagiç, "Türkiye, 1071’den beri Batı’ya doğru akan güçlü bir nehirdir. Bu nehrin akış yatağını değiştirmeye kimsenin gücü yetmeyecektir; çünkü bu nehrin aşamayacağı bir bent yoktur, bu zamana kadar da olmamıştır" dedi.


YOL AYRIMINA İTİLİYORUZ

Türkiye’nin ciddi bir yol ayrımına doğru itilmesinin söz konusu olduğunu belirten Avdagiç, "ABD Başkanı Trump ve Yardımcısı Mike Pence'in konuyla ilgili açıklamalarındaki üslûp, çözümün önüne geçen ve iki ülke arasında bugüne kadar kat edilmiş ilerlemeyi durduracak niteliktedir. Eğer Amerikan yönetimi ve Kongre, Türkiye'ye yaptırım uygulama tavırlarını devam ettirirlerse, ilişkilerimizde 1974 Barış Harekatı’ndan sonra yaşanan ve tamiri çok uzun yıllar alan bir süreç başlar" diye konuştu.

TÜRKİYE YERİNİ ALIR

ABD'nin artık Çin, AB, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerin güçlü ekonomisine ve rekabetine alışmak zorunda olduğunun altını çizen Avdagiç, “Bu potansiyeli bu tür çıkışlarla boğması mümkün değildir. İsmet Paşa’nın, Kıbrıs meselesi üzerine Başkan Johnson’un gönderdiği ve küçük düşürücü ifadeler içeren mektubu üzerine söylediği o ünlü sözü, bugün bir kez daha ABD’li dostlarımıza hatırlatmamız gerekir: “Yeni bir dünya kurulur, Türkiye de orada yerini alır” dedi.

SONUÇLARI OLUR UYARISI

Dünya ekonomisinin merkezi olan bir ülkenin Türkiye’ye karşı bir takım yaptırımlar uygulamasının bazı sonuçları olacağını belirten Avdagiç, şunları söyledi: “Bu sonuçlar, Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında maruz kaldığımız ambargonun sonuçları gibi olmaz. O zaman daha güçsüz bir ekonomimiz vardı ve oldukça zor yıllar geçirmekteydik. Günümüzde ise Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde geçirdiğimiz son 16 yılın kazanımlarıyla Türkiye ekonomisi tam üç kat büyüdü. Üstelik bu büyümenin yaşandığı süre içinde bir küresel finansal kriz yaşadık ve ciddi saldırılarla karşılaştık. Türkiye artık üreten bir ekonomiye sahiptir. Özellikle savunma sanayiinde gerçekleştirdiğimiz gelişmeler, yüz ağartacak şekildedir. Birçok olumsuzluklara rağmen Türkiye, kendi yerli silahını üretmeyi başarmıştır.”

YENİ NESİL STK’LARA İHTİYAÇ VAR

Türkiye’nin yeni sistemde sadece işine odaklanan, işini çok iyi yapan kurumlara ve STK’lara ihtiyacı olduğunu belirten Avdagiç, “Biz de onu yapıyoruz. Çünkü biz İTO olarak işimizi iyi yaparsak, tüccarımıza iyi yön verirsek, onu daha rekabetçi kılacak enstrümanlarla tanıştırırsak, Türkiye’nin önü daha da açık olacaktır” dedi.

BİR DÖNEM SONA ERDİ

Türkiye’de tek bir kişi çalışacak ve diğerleri de ona bakacak devrinin sona erdiğini belirten Avdagiç, “Herkes çok çalışacak ve hep birlikte büyük Türkiye kurulacaktır. Bu yüzden bizim tek istikametimiz var, o da büyük Türkiye istikametidir. 1882’de kurulduğumuzda Osmanlı ekonomisini nasıl dünyanın 7 büyük ekonomisinden biri idi ise, şimdi de Türkiye’yi dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden biri yapmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Milletimize, ülkemize, kendimize, liderimize ve kurumlarımıza güveniyoruz” şeklinde konuştu.

21’NCİ YÜZYIL TÜRKİYE’NİNDİR

Yaşanan sistem değişikliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan ITO Başkanı Avdagiç, şu değerlendirmeyi yaptı: “21. yüzyıl, Türkiye’nin ve Türklerin yüzyılıdır. Türkiye artık yepyeni bir türkü söylemekte, yeni şeyler dillendirmektedir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi yeni sözlerimizden biridir. İş dünyasının çoktandır aradığı; kurumsal iç tutarlılık, hızlı karar, yaşanan sorunlara zamanında, yerinde ve etkin müdahale dönemi artık başlamıştır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü liderliği ile kabinemizin uzmanlığı ve tecrübesi, ufkumuza yeni bir perde açmıştır. Artık Türkiye, sisli ve puslu ufuklardan, 2023’ü de, 2053’ü de görebildiği bir ufka doğru geçmiştir. Yeni sistemin kurucu Cumhurbaşkanının Recep Tayyip Erdoğan olması da Türkiye için büyük şanstır. Şimdi Cumhurbaşkanımız, yepyeni ve kalıcı bir geleneğin tohumlarını ekiyor.”

DOLARIN PANZEHİRİ YERLİ PARA İLE TİCARET

Dolarda yaşanan dalgalanmaya ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Avdagiç, “Dolar sadece ülkemizde dalgalanmıyor, tüm dünyada dalgalanıyor. Bunun nedenlerinden biri de dünya ekonomik düzeninin dolar eksenli şekillendirilmiş olmasıdır. Dünya bu problemi el birliğiyle çözecek. Türkiye’nin Rusya, Çin, İran, Pakistan gibi ülkelerle başlatmaya çalıştığı yerel para ile alışveriş, dolar sorununun panzehri olacaktır” dedi.

#Şekip Avdagiç
#ABD
#Yeni Şafak
#Çin
#AB
#Rusya
#Türkiye
6 yıl önce