|

Türkiye’de yükseldi Avrupa’da düştü

İSO Türkiye PMI haziranda 46,8 oldu. Avro Bölgesi’nde İmalat Sanayii Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), haziranda 54,9 puana inerek son 18 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/07/2018 Salı
Güncelleme: 00:46 - 3/07/2018 Salı
Yeni Şafak
PMI anketlerinin Haziran 2018 raporları açıklandı.
PMI anketlerinin Haziran 2018 raporları açıklandı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI anketlerinin Haziran 2018 raporları açıklandı. Anket sonuçlarına göre, mayıs ayında 46,4 olarak ölçülen Türkiye İmalat PMI endeksi haziran ayında 46,8 düzeyinde gerçekleşerek Türk imalat sektöründe zorlu faaliyet koşullarına işaret etti.

DÖVİZ YÜKSELİŞİ MALİ YÜK SEBEBİ

Yeni siparişlerdeki yavaşlamanın talep kaynaklı gelişmelerden, üretimdeki yavaşlamanın piyasa koşullarından kaynaklandığını ifade etti. İstihdam endeksi 50,0 eşik değerinin altında gerçekleşmekle birlikte önceki aya göre hafif toparlanma gösterdi. Fiyat cephesinde, döviz kuru gelişmelerinin etkisiyle artan maliyet yükleri Türk imalat sektörünün girdi maliyetlerinde yüksek oranlı artışa neden oldu.

EURO BÖLGESİ'NDE PMI 18 AYIN EN DÜŞÜĞÜNDE

Euro Bölgesi'nde imalat PMI, haziran ayında 18 ayın en düşük değerine indi. Euro Bölgesi’ndeki imalat sektörü, geçtiğimiz ay beklenenden fazla yavaşladı. IHS Markit'in dün açıkladığı veriye göre, bölgede imalat PMI, Haziran ayında 54.9'a inerek 18 ayın en düşük değerini aldı.

Üretim ve yeni siparişler yavaşlarken iş dünyasında iyimserlik, küresel ticaret savaşına ilişkin endişelere bağlı olarak iki buçuk yıldan daha fazla bir sürenin en düşük seviyesine indi.

#İSO
#Türkiye
#Avrupa
6 yıl önce