|

Türkiye’den Somali tarımına can suyu

Türkiye ile Somali arasında imzalanan 'tarımda iş birliği' anlaşmasıyla Somalili vatandaşların gelir kaynağı olan tarım yeniden gelişecek. Öncelikli hedef, kuraklıkta kullanılmak üzere su muhafazası sağlamak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/10/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:48 - 7/10/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Türkiye ile Somali arasında tarımda iş birliği anlaşması imzalandı.
​Türkiye ile Somali arasında tarımda iş birliği anlaşması imzalandı.

Türkiye ile Somali arasında tarımda iş birliği anlaşması imzalandı. Somali vatandaşlarının en önemli gelir kaynağı olan tarım yeniden geliştirilecek. Tarım Yürütme Komitesi oluşturulacak. Somali’de tarımsal üretimde geleneksel metotlar yerine modern üretim teknikleri kullanılacak. Somali’de Shabelle bölgesinde gerçekleştirilmesi planlanan “Sulama Sistemlerinin Geliştirilmesi, Yönetimi ve Sel Sularının Kontrolü” projesi ile kuraklık dönemlerinde kullanılmak üzere su muhafazası mümkün olacak.

YÜRÜTME KOMİTESİ OLACAK

İşbirliğinin verimli ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlayacak “Tarım Yürütme Komitesi”nin teşekkülü anlaşma ile gerçekleştirilecek. Tarımsal üretimde modern üretim tekniklerinin kullanımı, Somali Tarım ve Sulama Bakanlığı personelinin modern tarımda eğitilmesi vasıtasıyla Somali’deki üretici ve çiftçilerin de eğitiminin sağlanması, zarar gören tarımsal altyapılarının tekrar canlandırılması, özel sektörün Somali’deki tarımsal potansiyeli keşfi için teşvik edilecek. TİKA’nın Somali’deki faaliyetlerinin bazıları tarımsal üretim ve eğitim ile direkt alakalı olduğu için bu faaliyetlere teknik anlamda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı destek verecek. 

  • Kardeşliğimize önemli bir katkı
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, söz konusu anlaşmayla ilgili olarak, “Somali bizim için çok önemlidir. İki dost, iki kardeş ülke olarak yaptığımız anlaşmanın hem tarım alanında hem de kardeşliğimizi geliştirme anlamında ciddi katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.
#Türkiye
#Somali
#Tarım
7 yıl önce