|

Uyarı tonu yerine isim söylensin

Arayan abonelerden tercih edenler dışındaki aboneler için uyarı tonu uygulamasının sona erdirilmesi, uyarı tonu almayı tercih eden tüketiciler için de uyarı tonu yerine aranan GSM operatörünün isminin söylenmesi talep edildi.

Yeni Şafak
11:20 - 22/12/2015 Salı
Güncelleme: 10:40 - 22/12/2015 Salı
AA

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nde yaptığı değişikliği değerlendirdi.



Deniz, yaptığı yazılı açıklamada, 2008 yılından itibaren numara taşınarak hizmet alınan GSM operatörünün değiştirilebildiğini hatırlattı.



Bu uygulama sonucunda GSM operatörleri arasında oluşan rekabet ortamından tüketicinin yararlandığını ve iletişim hizmet bedellerinin düştüğünü ifade eden Deniz, şunları kaydetti:



"Bu uygulama başladığında, tüketicinin serbestçe hizmet aldığı GSM operatörünü belirleyebilmesi için numara taşınabilirliği yanında, numaranın taşındığını kullanıcıya bildiren uyarı tonu (NTS) uygulaması da sürecin o anki koşulları gereği uygulanmaya başlamıştı. Numara taşınabilirliği uygulamasının başladığı dönemde tam rekabet ortamının oluşmasında büyük yarar sağlayan uyarı tonu uygulamasının, ilerleyen süreçte ve günümüzde, bu ortamın oluşmasını olumsuz yönde etkilemeye başlamıştır. Şu anda tüketiciye hizmet veren her üç GSM operatörünün tarifeleri incelendiğinde, 'her yöne' uygulamasının oldukça yaygın olduğu, oluşan rekabet ortamı nedeniyle bu durumun daha da yaygınlaşmakta olduğu ve tüketicilerin tarife seçiminde 'her yöne' paketlerini tercih ettikleri gözlemlenmektedir."



Tüketicilerin "her yöne" tarifeleri seçmesi dolayısıyla uyarı tonu uygulamasının işlevi, gerekliliği ve özelliğinin, amaca uygun olmaktan uzaklaşmaya başladığını bildiren Deniz, tüketicilerin de bu uygulamadan rahatsız olduğunu vurguladı.



Deniz, tüketici beklentisi doğrultusunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından alınan "uyarı tonu" uygulamasının kademeli olarak kaldırılması yönünde alınan karardan 29 Kasım itibarıyla geri adım atıldığını ifade ederek, şu görüşleri savundu:



"Uyarı tonu uygulamasında geri adım, sektörün ulaşmış olduğu büyüklük, tarifeler arasındaki farkların ortadan kalkmış olması ve en önemlisi sektördeki hakim firmaya karşı tüketici lehine rekabeti engelleyecek nitelikte olması nedeniyle çağ dışı bir yaklaşımdır. Tüketici Birliği Federasyonu olarak bu saptamalar ışığında, Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nin 18. maddesinin değiştirilerek, arayan abonelerden tercih edenler dışındaki aboneler için uyarı tonu uygulamasının sona erdirilmesini, uyarı tonu almayı tercih eden tüketiciler için de uyarı tonu yerine aranan GSM operatörünün isminin söylendiği uyarı sesi uygulamasının başlatılmasının tüketici yararına olacağı görüşündeyiz."

#uyarı tonları
#Tüketiciler Birliği Federasyonu
#GSM
8 yıl önce