|

Yabancılar Türkiye’de petrol arayacak

Karada ve denizde doğalgaz ve petrol arama çalışmaları hızlanıyor. Bunun için Türkiye'deki ruhsatlı sahalarda İngiliz Hollanda ortaklıklı Shell ile TPAO Batı Karadeniz’de, Fransız NV Turkse ile İsviçre merkezli DMLP, Diyarbakır’da petrol aramaya hazırlanıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 15/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 19:54 - 14/12/2014 Pazar
Yeni Şafak

Türkiye, uluslararası enerji şirketleri ile işbirilğine giderek petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını hızlandırıyor. Bu kapsanda İngiliz, Fransız ve İsviçre merkezli petrol şirketleri petrol aramaya başlayacak.  Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Hollanda-İngiliz ortaklığındaki enerji şirketi Shell, Batı Karadeniz'de petrol arayacak.  Proje için hazırlanan tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri kapsamında ilk arama sondaj kuyusu Şile-1, Batı Karadeniz kıyısının yaklaşık 100 kilometre açığında ve 2 bin 93 metre derinlikte açılacak.


ÇALIŞMALAR 2015’TE 

2015'in ilk çeyreğinde başlaması ve 8 ay sürmesi planlanan proje için 680 milyon liralık kaynak kullanılması bekleniyor. Sondaj, Nobole Globetrotter II sondaj gemisi tarafından gerçekleşecek. Kara ikmal üssü Haydarpaşa Limanı olacak. Ulaşım helikopterle yapılacak.


LİCE’DE 49 BİN HEKTARDA ARAMA YAPILACAK

Fransız NV Turkse Perenco ise Diyarbakır’ın Lice ilçesi Hani, Kocaköy, Hazro ilçeleri mevkinde 49 bin 661 hektar alanda ham petrol arayacak. Yeraltı haritaları çıkartılacak. 


Bismil'e altı sondaj kuyusu

İsviçre merkezli DMLP LTD ise Diyarbakır’da Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından petrol varlığı olabileceği tahmin edilen alanlardan petrol aramaya hazırlanıyor. Projeye göre, Diyarabakır’ın Bismil ilçesi, Bakacak-Yasince-Molla ve Ambar köyleri sınırlarında petrol aranacak. Proje kapsamında 6 sondaj kuyusu açılacak. 

#NV Turkse
#Shel
#TPAO
#petrol
#arama
#türkiye
9 yıl önce