|

Yeni maaşınız ne kadar biliyor musunuz?

1202 liralık yeni brüt asgari ücret hem maaş ve ek ödemeleri artırıyor hem de borçlanmaları artırıyor. Asgari Geçim İndirimi başta olmak üzere, işsizlik ödeneği, bakım parası gibi gelirlerde artış yaşanıyor. İşte yeni hesaplama...

Yeni Şafak
09:07 - 3/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 08:29 - 3/01/2015 Cumartesi
Diğer

Asgari ücret Türkiye için çok önemli bir rakam. Çünkü hem maaşlar hem borçlanmalar bu miktar baz alınarak belirleniyor. Bu yüzden her yıl ocak ve temmuz ayında değişen asgari ücret sadece 5 milyona yakın çalışanı değil, çalışan çalışmayan 77 milyon vatandaşı etkiliyor. Sabah Gazetesi'nden Faruk Erdem'in haberine göre: Özellikle çalışanların maaşlarına ek olarak aldıkları Asgari Geçim İndirimi başta olmak üzere, işsizlik ödeneği, bakım parası gibi gelirlerde artış yaşanıyor. Yine Genel Sağlık Sigortası, doğum-askerlik borçlanması gibi ödemelerde de yeni rakamlar geçerli oluyor.


TEMMUZU BEKLEMEYİN

Asgari ücret beklentilerin üzerinde yıllık düşünüldüğünde yüzde 12.30 artmış oldu. Böylece ocakta yüzde 6, temmuzda yüzde 6 artış yaşanacak. İlk 6 ayda 949 lira olan net asgari ücret temmuzda bin lira sınırını aşarak bin 5 lira 94 kuruşa ulaşacak. Yukarıda bahsettiğimiz ödeme ve maaşlarda ise brüt asgari ücret baz alınıyor. İşsizlik maaşında brüt asgari ücretin yüzde 40'ı geçerli olduğu için en düşük işsizlik ödeneği ilk 6 ay için 480 lira 80 kuruşa yükselecek. Bu rakam ikinci 6 ayda 509 lira 60 kuruş olacak. Yine borçlanma miktarlarında da artışlar yaşanacak. Gerek ev kadınlarının ödediği isteğe bağlı sigorta primleri, gerekse doğum ve askerlik borçlanmaları da yükselecek. Burada en düşük rakam önce 384 lira 64 kuruş ikinci 6 ayda ise 407 lira 68 kuruşa çıkacak. Eğer borçlanma yapmak istiyorsanız ilk 6 ayda yapıptemmuzdan sonraki artıştan kurtulma imkânı da bulabilirsiniz.


BU PARA MAAŞA EKLENİYOR

Asgari ücretin artmasıyla birlikte çalışan herkesin medeni durum ve çocuk sayısına göre aldığı Asgari Geçim İndirimi rakamları da aşağı yukarı belli oldu. Hesaplamalara göre geçtiğimiz yıl bekar bir çalışana ödenen 80 lira 33 kuruş bu yıl 90 lira 15 kuruş olarak uygulanacak. Evli eşi çalışmayan biri 108 lira 18 kuruş alırken 1 çocuğu varsa rakam 121 lira 70 kuruşa çıkacak. Eşi çalışmayan 4 çocuklu biri ise 153 lira 26 kuruş alacak.


#asgari ücret
#asgari ücret zammı
#asgari ücret ne kadar
9 yıl önce