|

Yerli helikopter motoru için ilk adım atıldı

Honeywell Savunma ve Uzay İş Birimi Başkanı Smith, "Türk Özgün Helikopter Projesi'nde motor üretimi yapmak için TUSAŞ ile anlaşma imzaladık" dedi.

Yeni Şafak
11:32 - 11/12/2015 Cuma
Güncelleme: 09:59 - 11/12/2015 Cuma
AA

Honeywell Savunma ve Uzay İş Birimi Başkanı Carey Smith, Türk Özgün Helikopter Projesi kapsamında motor üretimi yapmak için Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) ile Honeywell International Inc. ve Rolls-Royce ortaklığı olan Light Helicopter Turbine Engine Company (LHTEC) arasında anlaşma imzalandığını söyledi.



Smith, TUSAŞ ile LHTEC arasında Savunma Sanayi Müsteşarlığı programı olan Türk Hafif Sınıf Helikopteri (THSH) için CTS800 turboshaft motorlarını üretmek için anlaşma sağlandığını anlattı.



Anlaşmanın, özgün helikoptere motorun uyarlanması ve uçuş otoriteleri sertifikasyonlarının alınmasını içeren 5 yıllık bir geliştirme programını içerdiğini aktaran Smith, projenin global pazarın yanı sıra yerel olarak Türk askeri ve sivil pazarına helikopterler sağlayacak üretim programıyla sonuçlanmasının beklendiğini belirtti.



Özgün helikopterin motorunun Türkiye'de üretim ve bakımının gerçekleştirilmesinin planlandığını dile getiren Smith, "Böylece yerel montaj, parça imalatı, kontrol, test ve depo seviyesi bakım faaliyetlerinin gerçekleştirilecek olması yerel fırsatlar açısından Türk havacılık pazarını da geliştirecek" diye konuştu.



LHTEC tarafından geliştirilen motorun Türkiye'ye ilk kez ATAK T129 helikopteri ile girdiğine işaret eden Smith, son kullanıcıların memnun kalması üzerine tasarımı yüzde 100 yerli olacak Türk Özgün Helikopter Projesi'nde de aynı motorun kullanılacağını kaydetti.



Türk Özgün Helikopter Projesi'nin iki yıl önce Savunma Sanayi Müsteşarlığı uhdesinde başlatıldığını hatırlatan Smith, helikopterin geliştirme aşamasını içeren anlaşmanın TUSAŞ ile imzalandığını söyledi.



Smith, söz konusu anlaşma çerçevesinde 2018'de helikopterin uçmasının beklendiğini, 2020'de de Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansından sivil uçuşa elverişli sertifikasının alınacağını ifade etti.



Program kapsamında TUSAŞ Motor Sanayi AŞ ile işbirliklerinin artacağını bildiren Smith, "Programın ikinci aşaması için görüşme aşamasında olduğumuz farklı modeller (lisans altında üretim, parça imalatlarının yerel endüstri tarafından gerçekleştirilmesi) üzerinde çalışıyoruz. Bu konuları 2016 içinde neticelendirmeyi düşünüyoruz" dedi.



Türk Özgün Helikopter Projesi için LHTEC tarafından üretilecek motorun üstün özelliklere sahip olduğunu dile getiren Smith, küçük hacmine rağmen çok yüksek güç üreten (1360 SHP), yakıt tüketimi optimize edilmiş bir motor olduğunu ve sadece gerektiğinde bakım idame faaliyeti gerektirmesinin ömür devri masraflarında ciddi avantajlar sağladığını bildirdi.



Motor üretimi için TEI'nin ya da Türk endüstrisinin üreteceği parçaların kullanımı konusunda işbirliklerinin olduğunu anlatan Smith, TEI'nin burada kendileri ile Türk sanayicisi arasında köprü görevi yapacağına işaret etti.



Carey Smith, helikopterin 10 yolcu 2 pilot olmak üzere 12 kişilik olmasının planlandığını sözlerine ekledi.

#Honeywell
#Honeywell Savunma ve Uzay İş Birimi Başkanı Carey Smith
#Türk Özgün Helikopter Projesi
8 yıl önce