Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Hayat
Tanzimatla müzikten koptuk
Şair, yazar ve müzisyen Savaş Barkçin’in “40 Makâm 40 Anlam” kitabı Ketebe Yayınları arasından çıktı. Müzikten ve kendimizden kopuşun irtibatını vurgulayan Barkçin, iki asırdır Batı’ya benzer tanımlamalar ve açıklamalar denediğimizi, böylece hem müzikten hem de kendi tarihimizden koptuğumuzu söylüyor.
Yeni Şafak

Hayat
Tevfik Fikret’i ne kadar anladık
Türk edebiyatının iki ünlü şairi Tevfik Fikret ve Mehmet Akif’in arasındaki siyasi düşmanlık kendilerinden sonraki nesillerde de devam etmiştir. Duruşunun Akif’ten yana olduğunu belirten Beşir Ayvazoğlu, Tevfik Fikret’i bugünün üzerinden belgeler ve mektuplarla yeniden anlamaya okurunu davet ediyor.
Yeni Şafak

Hayat
Hitler ve Churchill’in Avrupa satrancı
Ketebe Yayınları tarihçi John Lukacs’ın bir eserini daha Türkçe’ye kazandırdı. Hitler ve Churchill Düellosu isimli kitap, okurunu İkinci Dünya Savaşı’nın önemli günlerine geri götürüyor. Aykırı tarihçi Lukacs, bu kez de iki Avrupalı liderin 80 günlük satranç oyununu andıran savaşına kafa yoruyor ve zihnimizi önyargılardan arındıyor.
Yeni Şafak

Hayat
Osmanlı’nın bir izdüşümü
Yeditepe Yayınları, Nikola Naçov’un Bursa’ya Gidiş ve Dönüş isimli seyehatnamesini yayımladı. Naçov eserinde farklı millet, din, dil, gelenek ve kültürlerin Osmanlı’da birlikte yaşama sanatının örnekleri üzerine ilgi çekici gözlemlerde bulunuyor.
Yeni Şafak

Hayat
Kubbede hoş bir sadâ bırakmak
İbnülemin Mahmut Kemal İnal denilince akla ilk gelen şey Yahya Kemal Beyatlı ile Süleyman Nazif’in müşterek kaleme aldıkları bu beyitlerdir herhalde. Gelin görün ki Üstad’ın kitaplarına ulaşmak, deveye hendek atlatmak kadar zordu. İşte bu zorluğu yakın zamanda Ketebe Yayınevi aştı ve İbnülemin Bey’in bütün kitaplarının telif haklarını satın aldı.
Yeni Şafak

Hayat
İLK KİTAP İLK HEYECAN: Üç şiir için bir defter harcadım
Kitabın çıktığı gün şair Hayriye Ünal İstanbul’a bir konferansta konuşmacı olmak için gelmişti. Birkaç hafta önceden sözleşmiştik görüşeceğiz diye. Onunla buluştuğum gün kitabımın da çıktığı ve bana ulaştığı gündü. İlk kitabımı Hayriye Ünal’a imzaladım. Zaten kitapta onunla ortak bir şiirimiz de var “Angelika, Karaağaç ve Şifasız Otlar” isminde.
Yeni Şafak

Hayat
Edebiyat teorisinin dönüşümü
Dergâh Yayınları tarafından yayınlanan Edebiyatın Dönüşümü isimli eserinde Antony Easthope, popüler kültür ve kanonik edebiyat arasındaki ayrıma ve zaman içinde bu ayrımın nasıl bir sınır aşımına uğradığına odaklanıyor. Easthope’un anlattığı süreci, geri bir zamandan takip etmiş olsak da Türkiye’de son çeyrek asırda yaşanan değişimlerden anlayabiliyoruz. Kitle ile seçkin arasındaki o eski sınır gittikçe silikleşiyor ve bu teoriyi yeniden gözden geçirmeyi zorunlu hâle getiriyor.
Yeni Şafak

Hayat
Çizgiyi okumak ne kadar mümkün
Hasan Aycın sanat hayatı boyunca sunduğu üretimlerle konuşuldu. Aycın’ın oluşturduğu dil, onun anlam dünyasını okumamızı da gerektiriyordu. Mete Çamdereli’nin Çizgiyi Okumak kitabı, çizginin metin olarak da okunabilmesini sağlayacak bir yöntem de sunuyor.
Yeni Şafak