|

EYT son durum gelişmesi: EYT'de erkek kadın prim gün sayısı yaş şartı

EYT ile ilgili son gelişmeler emekli olacak vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. İlk sigortalılık başlangıcı 8 Eylül 1999 ve öncesi olup, prim gün sayısı ve sigortalılık süresini doldurmuş, ancak yaşını dolduramamış olanlar giriyor. Son günlerde EYT emeklilik için yaş şartının getirileceği iddiaları gündemdeki yerini korurken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'de yaş sınırıyla ilgili soruya, "Genel Kurul'daki bütçe görüşmelerinde açıklayacağım" dedi. Peki EYT'de kadınlar ve erkekler için prim gün sayısı kaç olacak? 8 eylül 1999'dan önce çalışan herkes EYT kapsamında mı? İşte EYT son dakika bugün gelişmeleri.

23:45 - 8/12/2022 Perşembe
Yeni Şafak
EYT'de yaş şartı var mı?
EYT'de yaş şartı var mı?

Emeklilikte yaşa takılanlar EYT düzenlemesinde sona yaklaşıldı. Düzenlemenin içeriği henüz kamuoyunda paylaşılmasa da ortaya atılan iddialar gündem oluyor. EYT yaş şartı ihtimalleri yeniden yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Özellikle kadınlarda 48 erkeklerde 50 yaş şartı öne çıkan ihtimaller arasında yer alıyor.

EYT yaş sınırı nasıl olacak?


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM Genel Kurulu’nda EYT ve asgari ücret ile ilgili açıklama yaptı. EYT'de en kapsamlı ve gerçekçi düzenlemeyi yapacaklarını ifade eden Bilgin, "
İnşallah ocak ayına sarkmaz ve bu ayın sonunda Meclis'in gündemine getiririz"
dedi.
  • Bilgin, EYT için "'EYT ne oluyor?' diye soruyorlar. EYT konusu Türkiye'nin önündeki en önemli konulardan birisi. Uzamasının sebeplerini söyleyeyim. Herkesi dinliyoruz. en son odaları dinlemeye başladık. Hep bizim açımızdan ele alınan bir konuydu. Doğrudan işverenleri ilgilendiriyor. Öyle talepler geliyor ki. Şunu öteleyin diyenler oluyor. Teknik problemler var. 99 öncesi işe girenleri kapsıyor. O zaman dijital kayıt sistemleri yok. Bunları organize etmeye çalışıyoruz. Kapsamına ulaştığımız zaman, bu ay sonuna kadar getireceğimizi söylemiştim. İnşallah ocak ayına sarkmaz. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin endişesi olmasın. 3 tane kriter var. Bütün verileri elimize alıp gerçekçi çalışma yapmamız lazım. Çalışma bittikten sonra kamuoyuyla paylaşacağım. Asgari ücrette çalışanın yanında duracağız. EYT meselesi aynı kapsayıcılıkta olacaktır" ifadelerine yer verdi.

EYT’te yaş şartı kalacak mı?

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, EYT düzenlemesine ilişkin olarak, “EYT ile ilgili hiç uygulanmayacak zannedilen dönemde dahi bu konu AK Parti'nin masasındaydı. Siyasetin sahibi, devletin de sahibi milletin kendisidir. Geçmiş dönemde bedelli askerlik bunlardan birisidir. Olmaz zannedildiği dönemde biz çalıştık ve sonunda kalıcı uygulama oldu. EYT de öyle. Vatandaşımızın gündeminde, ekonomik bakımdan başka bir şey, toplumsal açıdan başka bir şey. Cumhurbaşkanımızın görüşleriyle bakanlığımız çalışmalarını aşağı yukarı bitirdi. Bunun bir de maliyeye yükü var. Tazminatlar konusunda Hazine Bakanlığı görüşü var. Son noktaya geldi.

Geniş kitlenin olumlu bulacağı sonuca ulaşılacağını ümit ediyorum. Bunların hepsi, tüm seçenekler tartışıldı. Son noktaya gelene kadar müzakereler sürecektir. Burada bir de imkanlar meselesi var. Bu çerçevede hem geniş kitlenin taleplerini karşılayacak sonuç ortaya çıkacak, hem de rasyonel olmasına gayret edilecek.

  • EYT için Meclis'teki takvime bakmak lazım. 3 temel şarttan birisi de yaş meselesi. Son noktada hangi karar çıkar, bunu göreceğiz. Vatandaşın gündeminde olduğu için siyasetin gündemine geldi bu konu.”

EYT kadın emeklilik yaşı kaç? Erkekler EYT'den kaç yaşında emekli olur?

Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Duman da EYT’de yaş şartı iddialarına yönelik, "48 - 50 ile başlayı 52 - 54 diye giden farklı yaşlar konuşuluyor. Şuan itibairyle konuşulan tamamen bilgi kirliliği. Neden çünkü sayın Bakan ya da Sayın Cumhurbaşkanı ya da iktidar partisinin vereceği yasa etklifini görmeden her şey askıda. Söylenilen şeyler, düşünülünler olabilir ama gerçek değil. Yasaya ve EYT'liye karşı kesin değil. Bizim bu kesinliği elde etmemiz için yasa teklifinin TBMM'ye sunulması gerekiyor." dedi.

EYT'de yeni yaş formülünün ise beraberinde yeni EYT'ler getireceğini söyleyen Duman, bu formülle iligli detayları şu şekilde anlattı: "Yeni bir yaş gelir mi? Gelirse EYT'liler için EYT olur. Sigorta pirim süresini doldurmuş emekli olmamk için yaşını bekleyenler diyoruz. O zaman yaşını bekleyenlere yeni çıkartırsak, yine yaşını bekliyor olacak. Sigortalı bi çalışan diyelim 30 yıl çalışmış 49 taşında prim gün sayısı da tamamlamış 10 bin pirm gününü geçmiş kademli yaş şartına göre emekli olmak için yaşı beklemiş olacak. Eski sistemde birtek yaş şartı ksmi emeklilikte var. Eski sitemde 3600 gün için SSK siteminde kadın için 50 erkek için 55 yaş şartı vardı. Ancak bu kısmi emeklilik için gerçerliydi. Normal emeklilikte yaş uygulanmıyordu."

EYT'de son olarak ortaya çıkan formüllerden ilk ikisni anlatan Duman, çözüm için yaş şartının kaldırılması gerektiğini "Bu ihtimaller arasındaki tek çözüm ise geçmiş tarihe gidip yani 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta kaydı olanlar için yaş şartının kaldırılması." sözleriyle ifade etti.

#eyt
#eyt son dakika
#eyt yaş şartı
#eyt prim gün sayısı
#eyt kadınlar
#eyt erkekler
#eyt son gelişme
1 yıl önce