|

08 Ekim 2018 Pazartesi gün sonu haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Irak'ın kuzeyine Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerine yapılan hava harekatında 9 terörist öldürüldü. Haksız fiyat artışına yönelik 81 ticaret il müdürlüğü kanalıyla bugün itibarıyla 3 bin 974 firmada, toplam 69 bin 200 ürün denetlendi. 8 Ekim 2018 Pazartesi gününün öne çıkan haberlerini derledik.

Yeni Şafak
21:40 - 8/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 21:48 - 8/10/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
8 Ekim 2018 Pazartesi gününün öne çıkan haberleri
8 Ekim 2018 Pazartesi gününün öne çıkan haberleri

8 Ekim 2018 Pazartesi gününün öne çıkan haberlerini derledik.


Erdoğan: Başkonsolosluk iddiayı ispatlamak zorunda

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington Post gazetesi yazarı Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasına ilişkin "Bu süreci takip etmek, kovalamak bizim hem siyasi hem insani görevimizdir. Başkonsolosluk yetkilileri 'buradan çıktı' demekle kendini kurtaramaz. Havaalanın giriş-çıkışları inceleniyor. Giriş çıkışlarda Suudi Arabistan'dan gelen bazı kişiler var. Bunlarla ilgili Başsavcılık her türlü çalışmasını, araştırmasını, her şeyi yapıyor." bilgisini paylaştı.

TSK havadan vurdu: 9 terörist öldürüldü

TSK'dan yapılan açıklamada, Irak kuzeyi Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerine 07-08 Ekim 2018 tarihlerinde hava harekatı düzenlendiği bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, harekatların neticesinde üs bölgelerine saldırı hazırlığındaki silahlı 9 teröristin öldürüldüğü kaydedildi.

Ticaret Bakanlığı fahiş fiyat artışıyla ilgili savunma istedi

Ticaret Bakanlığınca, haksız fiyat artışına yönelik 81 ticaret il müdürlüğü kanalıyla bugün itibarıyla 3 bin 974 firmada, toplam 69 bin 200 ürünün denetlendiği bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, döviz kurlarındaki yükselişlerin bazı mal ve hizmet maliyetlerini etkilemediği halde "döviz kaynaklı maliyet artışı" iddiasıyla fiyatlarını yükselten işletmelere karşı tüketicilerin korunması ve aynı zamanda haksız rekabet karşısında işletmelerin zarar görmemesi için gerekli önlemlerin alınmasının zorunlu hale geldiği belirtildi.

Kızılay Başkanı İstanbul'un iki ilçesi için uyardı

Endonezya Ulusal Afet Yönetim Ajansı, geçtiğimiz Cuma günü Endonezya'nın Sulawesi Adası’nda meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki deprem ve onun tetiklediği tsunami sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının bin 944’e yükseldiğini duyurdu. Çok sayıda kayıp bilgisi verilirken, ölü sayısının daha da artmasından endişe edildiği bildirildi.

Endonezya yaralarını sarmaya çalışırken, Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, önemli bir uyarıda bulundu. Kişisel Twitter hesabından İstanbul'un Beylikdüzü ve Büyükçekmece ilçeleri için deprem uyarısında bulunan Kınık, şu ifadeleri kullandı: Endonezya depremi sonrası toprak sıvılaşması ve heyelan (soil liquefaction). İstanbulda buna benzer formasyonda olan (Beylikdüzü ve Büyükçekmece’nin bazı bölgeleri) yerlerimiz var, acilen tedbir alınmalı.

İttifak görüşmeleri başladı

2019 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerle ilgili çalışmalar başladı. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Cumhur İttifakı sürmeli çağrısının ardından AK Parti'den de ittifaka yeşil ışık yakılmıştı. Görüşme sonrası ortak açıklama yapıldı.

AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş görüşmeye ilişkin, "Yerel seçim ittifakı için hukuki engeller var. İki parti çalışıp bunları aşacağız. Heyetler olarak görüşerek bazı konulardaki teknik çalışmalar sonrası yeniden bir araya geleceğiz. Buradan sonuç alınması yolunda hareket edeceğiz" dedi. Sözlerine devam eden Kurtulmuş," Son derece verimli, yapıcı ve açık sözlü bir görüşme ortamında, toplantıların bundan sonraki süreçte de devam etmesi şeklinde prensip kararına vardık" dedi.

Dünya basınından 'Cemal Kaşıkçı' yorumları: Görüntüler kanıt niteliğinde

Dünyanın önde gelen yayın organları, Levent’teki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na 2 Ekim günü girdikten sonra ortadan kaybolan Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili savlar konusuna odaklanan haberler yayınlıyor. Ağırlıklı olarak, Kaşıkçı'nın "Suudi Arabistan’dan gelen 15 kişilik özel ekip tarafından öldürülerek cesedinin bina dışına çıkarıldığına" ilişkin savlara yer verilen haberlerde, Suudi Arabistan'ın ise bu savlara "şiddetle karşı çıktığı"na dikkat çekiliyor.

İdlib'de muhalifler ağır silahların tamamını çekti

İdlib'deki askeri muhalifler ve rejim karşıtı güçler, Türkiye-Rusya mutabakatı çerçevesinde, ağır silahları cephe hattından çekme işlemini tamamladı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin ise, Türkiye ile Rusya’nın İdlib’de oluşturulması üzerinde anlaşılan silahsızlaştırılmış bölgenin sınırlarını belirlediğini söyledi.

Türkiye çelik ithalatına kota getiriyor

Türkiye, çelik ithalatındaki artıştan yurtiçi üreticileri korumak amacıyla ithalata kota getirdiğini ve kotayı aşan çelik ithalatına 17 Ekim itibarıyla yüzde 25 ek gümrük vergisi getireceğini Dünya Ticaret Örgütü'ne (WTO) bildirdi.

Demir çelik ithalatına kota, yani tarife kontenjanı tanınmasına dair karar 2 Ekim'de resmi gazetede yayımlanmış ve 15 gün sonra yürürlüğe gireceği bildirilmişti.

Özel okullar diyabetli çocukları istemiyor

Bakanlık genelgesine rağmen, diyabetli çocuklar okullarda birçok sorunla karşılaşıyor. Okul saatinde düzenli şeker ölçümünün ve tedavisinin yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Şükrü Hatun, okul yönetimlerinin diyabetli çocuklara destek olması gerektiğini söyledi. 5 yaşındaki kızı "tip 1 diyabet" hastası olan veli Zafer Doğan da kızının okuldan gönderilmek istendiğini anlattı.

Küçük yaşta hastalıkla baş etmek zorunda kalan diyabetli çocuklar, bir de okullar da sıkıntı yaşıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2013’te yayımlanan ‘Okulda Diyabet Programı’ genelgesine rağmen bir çok okul yönetiminin sorumlu davranmadığı bizzat aileler tarafından dile getiriliyor.

Türkiye konsoloslukta arama için izin talep etti

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ortadan kaybolmasıyla ilgili Türkiye'nin konsoloslukta arama yapılabilmesi için izin talep ettiği öğrenildi.

Öte yandan Suudi Arabistan Büyükelçisi'nin dün ikinci kez Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı kaydedildi.

Ataşehir Belediyesi'nde yolsuzluk operasyonu

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, konuya ilişkin düzenlediği eş zamanlı operasyonda, Ataşehir Belediyesi İhale Komisyonu'nda görevli 5 kişiyi gözaltına aldı.

Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan bir iş adamı ise aranıyor. Şüphelilerin, doğrudan Anadolu Adliyesi'ne sevk edildikleri ve savcılık işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.

Netanyahu'ya Hitler benzetmesi

ABD'de bir üniversitede düzenlenen konferans sırasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Nazi Almanyası'nın lideri Adolf Hitler'e benzetilerek, "soykırım suçlusu" olarak nitelendirildi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Michigan Üniversitesi Stamps Sanat ve Tasarım Fakültesinde sanat öğrencilerine zorunlu olarak verilen bir konferans esnasında Emory Douglas adlı konuşmacı sunum yaptı.

Apple Watch Series 4 yaz saatine ayak uyduramadı

Apple’ın yeni tanıttığı Watch Series 4 sahipleri, yaz uygulamasına uyum sağlamayan cihazlarının donma ve yeniden başlaması nedeniyle şikayetçi. Avustralya’da gerçekleşen durumun benzeri birkaç sene önce Avrupa yaz saati uygulamasına geçişte de yaşanmıştı.

Apple, yaz saati uygulamasına ayak uydurmakta zorlanıyor. Avustralyalı Apple Watch Series 4 sahipleri, saatlerinin sürekli olarak donması ve yeniden başlaması nedeniyle forumlarda şikayetlerini yazıyor. Olayın Avustralya’da yaşanmasının sebebeği ise Güney Yarımküre’de bulunan ülkenin dün yaz saati uygulamasına geçmiş olması.

Xiaomi Pocophone F1 Türkiye’de satışa çıkıyor

Xiaomi Pocophone F1, 9 Ekim Salı günü Vadistanbul yer alan Xiaomi Mi Store mağazasında resmi olarak satışa çıkıyor.

Merakla beklenen Xiaomi Pocophone F1 sonunda Türkiye’de resmi olarak satışa çıkıyor. 9 Ekim tarihinde Vadistanbul Mi Store mağazasında tüketiciyle buluşacak Pocophone F1, uygun fiyatıyla dikkati çekiyor. Yapay zeka desteki Xiaomi Pocophone F1, kullanıcı davranışlarını öğrenerek pil tüketimini optimize edebiliyor.

TFF'den VAR açıklaması

Fenerbahçe-Medipol Başakşehir maçında VAR'ın arızalandığı bölümde turuncu-lacivertli ekibin attığı gol, ofsayt gerekçesiyle iptal edimişti. Başakşehir cephesi, kararın hatalı olduğunu savunarak, tepki göstermişti. VAR'da yaşanan arıza ile ilgili TFF'den bir açıklama geldi.

Süper Lig'de 8 haftanın VAR raporu

Güney Afrika'da düzenlenen 2010 FIFA Dünya Kupası'ndaki Almanya-İngiltere maçında İngiliz futbolcu Frank Lampard'ın şutunda top çizgiyi geçmesine rağmen gol değeri kazanmadı.

Bu pozisyonun ardından başlayan futbolda teknolojinin kullanılması tartışmaları arttı. İlk olarak gol çizgisi teknolojisi bazı FIFA organizasyonlarında ve 2013'ten bu yana da İngiltere Premier Lig'de uygulanmaya başlandı.

Sonraki dönemde maçın sonucuna doğrudan etki edebilecek pozisyonların yeniden değerlendirilmesi gündeme geldi ve hakemlerin hatalarının azaltılması amacıyla VAR hayata geçirildi.
#ABD
#Recep Tayyip Erdoğan
#Suriye
5 yıl önce