|

1 okulun parasıyla 100 okul yapılacak

Milli Eğitim ve Maliye, şehirlerin merkezinde kalan, arsa bakımından rantı yüksek okulların değerlendirilmesi için harekete geçti. İhaleye çıkarılacak olan bu okullar, yeni okullar karşılığında satılacak

00:00 - 12/08/2006 Cumartesi
Güncelleme: 03:10 - 12/08/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
1 okulun parasıyla 100 okul yapılacak
1 okulun parasıyla 100 okul yapılacak

Kent merkezlerinde bulunan ve arsa bakımından rantı yüksek kamu binalarının değerlendirilmesi projesi, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullar için de devreye sokuluyor. Milli Eğitim ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin bir süredir yürüttüğü çalışmalar sonucunda, okulların satışı ve yerlerine yeni okul yapımına dönük bir protokol taslağı hazırlandı. Milli Eğitimi Bakanı Hüseyin Çelik ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın önümüzdeki günlerde imzalamaları beklenen protokol ile kent merkezlerindeki okulların satılması, buna ilişkin ihale usulleri ve ihaleye kimlerin katılacağı konuları düzenleniyor.

PARA DEĞİL OKUL

İlgili protokolün imzalanmasının ardından uygulamaya girecek projeye göre, şehirlerin göbeğinde bulunan, etrafı tamamen iş ve alışveriş merkezleriyle çevrili olan MEB bünyesindeki okullar, talep durumuna göre satışa çıkarılacak. Satışı Hazine taşınmazlarından sorumlu olan Maliye Bakanlığı, ihale yöntemiyle gerçekleştirecek. İnşaat karşılığı ihalede, satışa çıkarılan okula en yüksek değeri veren alıcılar, devlete para ödemeyecek, bunun yerine, MEB'e satış tutarına eşdeğer maliyet ile yeni okullar inşa edecek.

RANTA GÖRE OKUL SAYISI

Örneğin, ihale sonucunda, satışa sunulan bir okulu belli bir tutara satın alan bir kişi ya da kuruluş, karşılığında kendisine verilen süre içerisinde, aynı tutarda maliyeti bulunan daha yüksek sayıda yeni okullar inşa edecek. Bu sayı, Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük kentlerdeki rantı yüksek alanlarda 20 okula, 80 okula, hatta 100okula kadar çıkabilecek.Alıcılar, inşaatın tamamlanmasının ardından, okulları hemen MEB'e teslim edecek. Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı da daha önce Hazinenin kendisine devrettiği okul ve kampus alanlarını, yeni okulların yapımı için yatırımcılara tahsis edecek.

Derslik sorununa çözüm

Konuyla ilgili bilgi veren bir yetkili, halen şehir merkezlerindeki çok sayıda okulun, tümüyle iş merkezleriyle çevrili olduğunu belirtti. Bu okulların yeni okul inşaatı karşılığı satılarak, çok sayıda yeni okul ve derslik yapılacağını kaydeden yetkili, bu şekilde okul ve derslik sorununa çözüm bulunacağını ve çocukların da çok daha iyi şartlarda eğitim imkanına kavuşacağını söyledi. 5005 sayılı kanun ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın ticaret alanlarında, alışveriş merkezleri ve sanayi bölgelerinde bulunan okulları ve arsaları satma yetkisi bulunuyor. Bakanlık yetkilileri, halen bir ilköğretim okulunun 1,5 milyon YTL, liselerin ise 1,5-2 milyon YTL dolayında bir paraya malolduğunu bildirdiler.Yetkililer, 1 dersliğin ortalama maliyetinin de 40-50 binYTL civarında olduğunu ifade ettiler.

18 yıl önce