|

12 adımda etkili eğitim tiyoları

Okullar tekrar açılıyor. 15 günlük yarıyıl tatili bitiyor. Karneler iyi de olsa kötü de olsa yeni bir dönem başlıyor.

Yeni Şafak
11:57 - 10/02/2015 Salı
Güncelleme: 10:02 - 10/02/2015 Salı
Yeni Şafak

Bu kısa tatil hem çocukların dinlenmesi için hem de ilk dönem yapılan hataları düzeltmek için iyi bir fırsattı. Önümüzde hala bir dönem daha var.


Çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Başak       Namdar Çelikkan bu dönemin en güzel şekilde geçirebilmek adına yapılacak adımları iletiyor;


1-Uyku saatleri bir ritüeldir:
Tatil döneminde de uyku saatleri değişmemeli, yine erken yatılıp erken kalkılmalı ki kısa tatil döneminde adaptasyon sıkıntısı çekilmesin.

2-
Televizyon, bilgisayar ve elektronik alet kullanımı mutlaka kısıtlanmalı, aralıklı olarak 2 saatten fazla zaman ayırılmamalı.

3-Motivasyonun önemi:
Çocukları ödülle motive etmemeliyiz. Ders çalışırsan seni ödüllendireceğim demek çocuğu dersten soğutabilir. Zaten ders çalışmak onların sorumluluğudur. Ödül vermek ile ödevi sorumluluk olarak görmeyi bırakmasını sağlamış oluruz.

4-Sosyal aktivitelere katılın:
Mutlaka okul dışı sosyal aktivitelere zaman ayırın. Kültürel etkinlikler hem çocuğunuz ile kaliteli zaman geçirmenizi sağlayacak hem de onun gelişimi için faydalı olacaktır. 

5-
Çocuğunuzu bir spor dalı ile ilgilenmesi konusunda teşvik edin. Spor hem çocuğunuz gelişimi konusunda yardımcı olacak hem de farklı kas gruplarını çalıştıracak ve çocuğunuzun sağlıklı büyümesine yardımcı olacaktır. Örneğin basketbol çocuğun boyunun uzamasına yardımcı olurken, yüzme sporu vücudun tamamını çalıştırıp, akciğer kapasitesinin artmasını destekleyecektir.

6-Beklentilerinizi her zaman çok yüksek tutmayın:
Çocuğumuzdan her zaman  yüksek not, birincilik beklemeyelim. Bunlar onun kontrolü dışında olabilir. Çok çalışsa bile çok başarılı bir öğrenci olmayabilir.

7-Herşeyin başı motivasyon:
Tabii ki çalışması konusunda motive etmeliyiz ve planlı ve programlı olmasını isteyebiliriz. Çocuğunuzu başka çocuklar ile karşılaştırmayın. Her çocuk farklıdır. Her çocuğun gelişimi, algısı ve kapasitesi farklıdır. Çocuk kendisi ile yarışmalı, gelişme göstermelidir.

8-Boş zamanlarda mutlaka açık havaya çıkarın:
Kapalı ortamlar özellikle alışveriş merkezlerini tercih etmeyin. Enfeksiyonlar en sık kapalı ortamda, hasta bireylerden hava yolu ve yakın temas ile kapılmaktadır. Bol temiz hava hem bilinenin aksine enfeksiyonlardan korunmada hem de hava yolunu nemlendirmede etkilidir.

9-
Beslenmeye dikkat! Çocuğunuzun beslenmesi de çok önemlidir. 3 ana öğün mutlaka yapılmalı ve atlanmamalıdır. Özellikle kahvaltı en önemli öğün olup ders başarısını da doğrudan etkilemektedir.

10-Öncelik dengede:
Dengeli protein, karbonhidrat ve yağ alınmasına dikkat edilmelidir. Eğer çocukta iştahsızlık şikayeti varsa mutlaka irdelenmelidir.  Çocukluk çağında iştahsız çocuklarda en sık demir eksikliği görülmekte ve bu da okul başarısını doğrudan etkilemektedir. Bu durumda mutlaka doktorunuz ile görüşmeli ve tetkikler yapılıp önlemler alınmalıdır.

11-
Çocuğunuz sık hastalanıyor mu? Sık hastalanan çocuklar mutlaka değerlendirilmeli ve altta beslenme ile ilgili bir durum,  enfeksiyon yada allerjik sebepler sorgulanmalıdır. Bazen vitamin desteği büyüme de durma olan yada beslenmesi sıkıntılı olan çocuklarda etkili olmaktadır.

12-Vitaminler:
Vitamin seçimi mutlaka doktor kontrolünde yapılmalı ve takip  edilmelidir.

İkinci dönemde bu küçük noktalara dikkat etmek hem çocuğunuzun okul başarısını arttırmaya yardımcı olacak hem de sağlıklı ve mutlu bir birey yetiştirmede bize yol gösterecektir. 

#vitamin
#uyku saati
#çocuk eğitimi
#okul eğitimi
#eğitim
9 yıl önce