|

200 bin civciv ve piliç telef oldu

Balıkesir'de geçtiğimiz salı günü öğle saatlerinde başlayan ve perşembe gününe kadar devam eden yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Elektrik, su ve ulaşım sorunu yaşayan şehirde, çatısı çöken kümeslerde yaklaşık 200 bin civciv ve piliç telef oldu.

Yeni Şafak
21:42 - 2/01/2015 Cuma
Güncelleme: 19:45 - 2/01/2015 Cuma
DHA

Yoğun kar nedeniyle, Balıkesir'de yollar kapandı, elektrik ve sular kesildi, bazı kümeslerin çatısı çöktü. Çatısı çöken ve zarar gören kümeslerde 200 bin civarında civciv ve piliç telef oldu.


Balıkesir Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Duran, Balıkesir, Bigadiç, Sındırgı ve Savaştepe'de pek çok birlik üyesinin kümeslerinin kar nedeniyle zarar gördüğünü açıklarken kar tipi ve fırtına nedeniyle meydana gelen zararın doğal afet kapsamına alınması için pazartesi günü, Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne başvuracaklarını vurguladı.


Balıkesir'in Pamukçu Mahallesi'nde çatısı göçen Bülent Hayırlı'ya ait kümeste incelemeler yapan Mehmet Duran, tavuk üreticilerinin yeni yıla mağdur girdiklerine dikkat çekti. Duran, "30-31 Aralık'ta Türkiye'nin büyük bir bölümünü etkileyen yoğun bir kar yağışı yaşandı. Balıkesir de uzun yıllar görülmemiş bir yağış aldı. Balıkesir-İzmir Karayolu 45 saat trafiğe kapandı. Kar ve tipi nedeniyle kopan elektrik telleri nedeniyle bazı kümesler 3 gün elektriksiz kaldı. Kümeslerdeki jeneratörlere mazot götürmekte güçlük çektik. Balıkesir ve ilçelerinde bazı kümeslerin çatıları, yağan kar ve fırtınanın ağırlığına dayanamadı. Bizim araştırmalarımız ve bana telefon eden üyelerimizden aldığım bilgiye göre şimdilik 200 bin civarında civciv ve pilicin telef olduğu bilgisine ulaştık. Bizi aramayan ya da ulaşamayan üreticilerin ne durumda olduklarını bilemiyoruz. Pazartesi günü Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne başvuruda bulunacağım. Kar nedeniyle kümeslerde yaşanan felaketin doğal afet kapsamına alınmasını isteyeceğim. Pamukçu'da Bülent Hayırlı'ya ait kümes 780 metrekarelik. 12-13 bin civarında piliç kapasiteli. Çatı göçmüş, altında kalmışlar, kurtulanlar da soğuktan telef olmuş. Bigadiç'te, Sındırgı'da, birçok kümeste zayiatlar var. Haber alamadığımız arkadaşlarımız var en az 200-250 bin zayiat var. Tavukçular birliği olarak bizler tarım il ve ilçe müdürlükleri ile görüşüp rapor tutturduk. Jandarma bölgesinde olanlar Jandarmaya rapor tutturdu. Yetkililerle görüşüp olayın doğal afet kapsamına alınmasını isteyeceğiz" dedi.

#balıkesir
#kar
#ulaşım
#civciv
#telef
9 yıl önce