|

200 tarihi eser ihya edilecek

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ dediği Selimiye Camii’nin de aralarında bulunduğu 200 tarihi eseri bu yıl restore edecek. Selimiye Camii, restorasyon sırasında ibadete ve ziyarete kapatılmayacak. Diyarbakır’daki Hüsrev Paşa Camii, Trabzon’daki Gülbahar Hatun Camii ve İstanbul’daki Teşvikiye Camii de ihya edilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/02/2018 Salı
Güncelleme: 00:20 - 20/02/2018 Salı
Yeni Şafak
Selimiye Camii, en son 36 yıl 
önce restore edildi.
Selimiye Camii, en son 36 yıl önce restore edildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü 2018 yılında, 200 tarihi eseri ihya edecek. Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ dediği Edirne’deki Selimiye Camii de kapsamlı restorasyondan geçirilecek. En son 36 yıl önce restore edilen Selimiye Camii’deki çalışmalar, tamamen ibadete ve ziyarete kapatılmadan bölüm bölüm yapılacak. UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan 441 yıllık eser için geçen yıl hazırlanan projeler Edirne Kültür Varlıklarını koruma Bölge Kurulu’nca onaylandı. Son 13 yılda yurt içerisinde 5 bin vakıf eserini ayağa kaldıran Vakıflar Genel Müdürlüğünün restorasyon listesinde, Mimar Sinan’ın bir diğer eseri Babaeski’deki Cedit Ali Paşa Cami de bulunuyor. 1555 yılında yapılan Balkan savaşları sırasında büyük hasar alan cami, daha sonra yeniden inşa edilmişti. Cami, Selimiye’nin küçük bir modeli.


SÜSLEMELER YENİLENECEK

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, terör örgütlerinin yakıp yıktığı eserlerin yeniden ayağa kaldırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Terörden arındırılan bölgelerde Kurşunlu Camii ve 4 Ayaklı Minare, Ermeni Proteston Kilisesi’nden sonra 2018 yılında Hüsrev Paşa Camii’nde de restorasyon gerçekleştirilecek. Çalışmalarla birlikte terörün izleri tamamen silinmiş olacak. Restore edilecek eserlerin arasında Trabzon Gülbahar Hatun Camii, İstanbul’un tarihi camilerinden Teşvikiye Camii de yenilecek eserler arasında yer alıyor. Caminin statik yapısı, yıllar içerinde yıpranan yüzeyi ve süslemeleri yenilenecek.


36 yıl sonra

İklimsel nedenlerden dolayı az da olsa dış cephedeki taşları yıpranan Selimiye Camii, en son 36 yıl önce restore edildi. Cami, mimari özelliklerinin erişilmezliği yanında, şadırvanı, taş, mermer, çini, ahşap, sedef işçiliği gibi süsleme özellikleriyle dikkati çekiyor. Selimiye Camii’nin mihrap ve minberi de mermer işçiliğinin şaheserlerinden sayılıyor.

#Camii
#Restorasyon
6 yıl önce