|

53 santimetre için evinin merdiveni yıkılacak: Ben nereden çıkacağım bu eve?

Zonguldak'ın Kozlu ilçesine bağlı Kargalar köyünde, zihinsel engelli oğluyla yaşayan Gülnaz Ardıç'ın (59) evine çıkılan, 8 basamaklı merdivenin, muhtarlığın açtığı yolu 53 santimetre işgal ettiği gerekçesiyle yıkılması kararlaştırıldı. Evinin önünden geçecek yolun yeteri kadar geniş olduğunu belirten Ardıç, karara tepki gösterdi. Muhtar Mehmet Kocagöz ise Kozlu Kaymakamlığı'nca merdivenin yıkımına karar verildiğini, aile için yeni merdiven yapacaklarını söyledi. Ardıç, "Merdiveni yıkmak istiyorlar. Burası küçüktü. İki insan birlikte geçemiyordu. Ben yola karşı çıkmadım. Ben nereden çıkacağım bu eve?" dedi.

12:22 - 5/11/2019 Salı
Güncelleme: 12:26 - 5/11/2019 Salı
DHA
Gülnaz Ardıç ve engelli olan oğlu.
Gülnaz Ardıç ve engelli olan oğlu.

Eşi yaşamını yitirdikten sonra köydeki evinde, yüzde 94 zihinsel engelli oğlu İsmail Sarı (38) ile yaşayan Gülnaz Ardıç'ın evinin önünden, köylülerin isteği üzerine, muhtarlık tarafından yol açma çalışması başlatıldı.

Çalışma sırasında Ardıç'ın evinin önünden geçen yoldaki duvar yıkıldı. Muhtarlık, 2 katlı evin üst katında yaşayan Ardıç'ın kullandığı, 8 basamaklı merdivenin, yolu işgal ettiği gerekçesiyle yıkılmasını talep etti.



53 santimetre açılan yolu işgal ettiği belirtildi

Kargalar köyünün muhtarı Mehmet Kocagöz, konuyla ilgili kadastro yapılması için Kozlu Kaymakamlığı'na başvurdu. 21 Ekim'de düzenlenen bilirkişi raporunda, Gülnaz Ardıç'ın yaşadığı evin merdiveninin 53 santimetre açılan yolu işgal ettiği belirtildi.

Ayrıca aynı güzergahtaki 2 konutun da yolu 1,40 metrekare işgal ettiği kaydedildi. Ardıç, evinin merdiveninin 1 basamağı yol kenarında olduğu gerekçesiyle karara itirazda bulundu. Ancak kaymakamlık, merdivenin diğer ikametlerin işgalleriyle birlikte yıkılmasını talep etti. Muhtarlık da eve tebligat göndererek, merdivenin 15 gün içinde yıkılmasını talep etti.


'Merdiven yolun kullanımına engel olmuyor'

Gülnaz Ardıç, yolun kendisi için çok önemli olduğunu; ancak 53 santimetre için merdivenin yıkılmak istenmesine karşı olduğunu söyledi. Merdivenin, yolun kullanımına engel olmadığını savunan Ardıç, şu şekilde açıklamada bulundu:

  • "Burada yol yapılmasına karşı çıkmadım. Merdiveni yıkmak istiyorlar. Burası küçüktü. İki insan birlikte geçemiyordu. Ben yola karşı çıkmadım. Ben nereden çıkacağım bu eve? Muhtarlık yazı gönderdi. Oku yazarlığımda yok okuyamadım. 15 gün müddet vermişler. Ben yıkılmasını istemiyorum. Başka gidecek yerimde yok. Eşim vefat etmeden önce ayrıldık. İki yıl ben ona hastalandığında yine baktım. Merdivenimin yıkılmamasını istiyorum. Mahkemeye vermişler beni. Bu merdiven varken de buradan araç geçebiliyor. Ben yola karşı değilim. Bu şekliyle yapsınlar yolu. Bu şekilde kalmasını istiyorum."

Muhtar: Elimizde karar var

Kargalar köyünün muhtarı Mehmet Kocagöz ise yıllardır yaşanan yol sorununu çözmek için çalıştıklarını; ancak merdivenin yola işgali nedeniyle sorun çıktığını söyledi. Yolun açıldığını, diğer ikametlerdeki işgallerin yıkıldığını, köylülerin Gülnaz Ardıç'ın da merdiveni yıkmasını istediklerini aktaran Kocagöz, şu şekilde açıklamada bulundu:

  • "Orada bu zamana kadar mağduriyet yaşanıyordu. Oradaki mevcut merdiven yolda gözüküyor. Yola tecavüz olduğu için bu zamana kadar yol yapılamadı. Oradaki vatandaşlarımız evlerine arabayla gidemiyorlar. Biz yol yapmak istedik. Tecavüzlerin kaldırılmasını istedik. Kadastro çalışmasını yaptı. Biz Gülnaz hanıma durumu anlattım. Ona evine başka yerden merdiven yapacaklarını bütün masrafları üsteleneceğimi söyledim. Ondan sonra merdivenini yıkacağımı söyledim. Ama bir türlü anlaşamadık. Elimizde karar var. Bu sonuçta yol. Alt taraftaki yıkarsam yukarıdakini yıkmasam insan kayırma olur."

Kozlu Kaymakamlığı yetkilileri de Gülnaz Ardıç'ın evine giderek, incelemelerde bulundu.

#Zonguldak
#Merdiven
#Ev
4 yıl önce