|

7 ülke Katar'ı neyle suçluyor?

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve 3 ülke daha Katar'la diplomatik ilişkileri kesme kararı aldı. Bu 7 ülkenin her biri Katar'ı farklı suçlarla itham ederek, böyle bir karar aldıklarını açıkladı.

Yeni Şafak
10:55 - 6/06/2017 Salı
Güncelleme: 11:08 - 6/06/2017 Salı
Diğer
Katar Emiri Temim bin Hamad El-Sani, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi
Katar Emiri Temim bin Hamad El-Sani, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi

Dünyanın gündemi bu sabah bir anda değişti. Körfez ülkeleri arasında ortaya çıkan beklenmedik gerilim, uluslararası toplumun dikkatini çekti. Suudi Arabistan'ın da aralarında bulunduğu 7 ülke 'teröre destek verdiği' gerekçesiyle Katar'la diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı. Peki Körfez ülkeleri başta olmak üzere 7 ülke neden böyle bir hamleye kalkıştı, Katar'ı ne ile suçluyorlar?

S.Arabistan, Doha’nın terör örgütlerine destek vermesi, Katif ilindeki İran bağlantılı terör eylemlerine destek vermesi, Yemen’de Şii Husi militanları desteklemesi gerekçesiyle bu kararın alındığını açıkladı.

  1. Suudi ajansı SPA terör örgütleri olarak Müslüman Kardeşler, IŞİD ve El Kaide’yi saydı. Mısır, ‘El Kaide ve DEAŞ fikrini yaydığı, ülkenin içişlerine karıştığı’ gerekçesiyle Doha’ya karşı bu kararın alındığını belirtti. Bahreyn, ülkesinde eylem yapması için Doha’nın İran bağlantılı silahlı örgütlere mali destek sağladığını iddia etti.
  1. Mısır, Katar'ı El-Kaide ve DEAŞ fikirlerini yaymak ve diğer ülkelerin içişlerine karışmakla suçluyor.
  1. Birleşik Arap Emirlikleri, Katar'ın Körfez ülkeleriyle yapılan anlaşmalara uymamadığını öne sürerken, Bahreyn ise ülkedeki İran destekli milislere arka çıkmakla suçladı.


#Katar
#Kriz
#Körfez
7 yıl önce