|

7300 ağaç yere serildi

Ordu Kumru'da doğal SİT alanında özel firma tarafından yapılmak istenen taş ocağı için 7300 meşe ağacı kesildi. Ağaç kesimi Ordu Valiliği'nin aldığı kesimin durdurulması kararı sonrası durduruldu. Köylüler iki gündür alanda nöbet tutarak 7300 meşe ağacının bölgeden kaldırılmasına engel oldu.

Yeni Şafak
15:37 - 21/01/2015 Çarşamba
Güncelleme: 14:00 - 21/01/2015 Çarşamba
Diğer

Ordu’nun Kumru ilçesinde SİT alanı içerisinde olan Küşnefak Kalesi çevresinde taş ocağı yapımı için 7300 meşe ağacı ve fidanı kesildi. Aniden başlatılan ağaç kesimi, bölgenin tek şimşir bitkisinin yetiştiği alan olarak da ifade edilen tarihi bölgede, köylülerin kolluk kuvvetleri ile karşı karşıya gelmesine sebep oldu.


ORDU VALİLİĞİ KESİMİ DURDURDU

Ağaç kesimine karşı köylülerin bekleyişi sürerken ağaç kesimi Ordu Valiliği'nin aldığı kesimin durdurulması kararı sonrası durduruldu.


Kesim yapılan Küşnefak Kalesi çevresinin doğal SİT alanı olma özelliğinin de kaldırıldığı öğrenildi. Ordu Valiliği tarafından verilen ÇED olumlu kararına karşılık, bölge halkı ÇED raporuna itiraz etmiş ve yeni bilirkişi atanmasını istemişti. Yeni bilirkişi atanması talebi ise Ordu Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedilmiş ve bunun üzerine dava Yargıtay’a taşınmıştı. Yargıtay’daki temyiz davası devam ederken şirketin çalışma ruhsatı alması için Giresun Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ağaçların kesim işlemine başlandı.


KÖYLÜ AĞAÇLARIN KALDIRILMAMASI İÇİN NÖBET TUTUYOR

Kesim yapıldığını öğrenen köylüler iki gündür alanda nöbet tutarak 7300 meşe ağacının bölgeden kaldırılmasına engel oldu. Köylünün bölgede ağaçların kaldırılmasını engellemek için nöbet tutmaya devam ettiği öğrenildi.



İL KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN SİTESİNE GÖRE KESİM YAPILAN YER TARİHİ KALE

Aynı şekilde Ordu İl Kültür Müdürlüğü'nün bölge ile ilgili raporunda buradaki kalenin korunmasına dikkat çekildi. Ordu İl Kültür Müdürlüğü'nün sitesinde ayrıca ağaç kesimi yapılan bölge ve Küşnafak Kalesi ildeki tarihi kaleler arasında gösterildi. Ayrıca Mart 2013 tarihinde yapılan İl Genel Meclisi toplantısına sunulan raporda da bu tarihi dokuya dikkat çekildi. 


İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Kumru'da vatandaşlar ağaçların kesilmemesi ve doğal güzelliğin korunması için imza kampanyası başlattı. Haber7'de yer alan habere göre sosyal medyada da yürütülen kampanyada özellikle Küşnafak Kalesi'nin il kültür mirası arasında bulunmasına dikkat çekiliyor.


#ordu ağaç kesimi
#Küşnafak Kalesi
#Ordu İl Kültür Müdürlüğü
#SİT alanı
#7300 meşe ağacı kesildi
9 yıl önce