|

Düzce Gölkaya'da 5.9 büyüklüğünde deprem: 23 yıl sonra aynı korku

AFAD, Düzce'nin Gölyaka ilçesinde 5.9 büyüklüğünde, 6.81 derinliğinde deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem çok sayıda ilde şiddetli şekilde hissedildi. Depremin derinliği 6.81 kilometre olarak açıklandı. AFAD, 'Bölgede an itibarıyla en büyüğü 4.3 olmak üzere toplamda 138 artçı deprem meydana gelmiştir. Kontrol amaçlı enerji kesintileri uygulanmaktadır, panik yapılmasın" açıklamasında bulundu. Deprem nedeniyle Düzce ve Sakarya'da eğitime bir gün ara verildi. AFAD, Düzce'ye 500 bin TL Acil Yardım Ödeneği gönderildiğini açıkladı. 5,9 büyüklüğündeki deprem akıllara 23 yıl önce yaşanan 12 Kasım 1999 Düzce depremini ve tedirgin bekleyişi yeniden getirdi.

04:10 - 23/11/2022 Çarşamba
Güncelleme: 16:25 - 23/11/2022 Çarşamba
DHA
Düzce'de 5.9 büyüklüğünde deprem oldu.
Düzce'de 5.9 büyüklüğünde deprem oldu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) verilerine göre saat 04.08'de merkez üssü Düzce ili Gölyaka ilçesinde 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Zeminden 6.81 kilometre derinlikte meydana gelen deprem, başta Düzce olmak üzere Bolu, Ankara, Eskişehir, Kütahya, Bursa, Kocaeli, İstanbul, Edirne illeri ile ilçelerinde hissedildi.

AFAD'DAN İLK AÇIKLAMA

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Düzce ili Gölyaka ilçesinde saat 04.08’de 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Gelişmeleri takip ediyoruz." ifadeleri yer aldı.

Bölgede an itibarıyla en büyüğü 4,3 olmak üzere, toplamda 138 artçı deprem meydana geldi."

500 BİN TL'LİK ACİL YARDIM ÖDENEĞİ

AFAD: Bölgede AFAD, Jandarma, Emniyet, 112, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Kızılay ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden 2136 personel ve 418 araç deprem bölgesinde görevlendirilmiştir.

En büyüğü 4.3 olmak üzere toplamda 138 artçı meydana geldi.

Afet Hasar Tespit Grubu ve Afet Altyapı Grubu ekipleri bölgede çalışmalara başlamıştır.

Düzce iline Başkanlığımızdan 500 bin TL Acil Yardım Ödeneği gönderilmiştir.

23 YIL SONRA AYNI KORKU

Düzce'de 12 Kasım 1999'da 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş ve depremin büyüklüğü de bilançosu da çok ağır olmuştu. YÜzlerce kişi ölmüş binlerce kişi yaralanmıştı. 23 yıl sonra 23 Kasım 2022'de yine Düzce'de 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok ilden hissedildi. Bu depremde can kaybı yaşamadık, yıkılan binalar ise söz konusu olmadı. Ancak 23 yıl önceki depremin korkusunu yaşayan vatandaşları tedirgin bekleyişi devam ediyor.

ANKARA VE İSTANBUL'DA HİSSEDİLDİ

Deprem, Düzce olmak üzere Bolu, Ankara, Eskişehir, Kütahya, Bursa, Kocaeli, İstanbul, Edirne illeri ile ilçelerinde hissedildi.

BAKAN SOYLU: EKİPLERİN SAHA TARAMASI DEVAM EDİYOR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada "Düzce'nin Gölyaka ilçesinde, saat 04.08'de gerçekleşen 5.9 büyüklüğünde depremin ardından Valiliğimiz, AFAD ve 112 ekiplerine ulaşan can kaybı bilgisi bulunmamaktadır. Ekiplerimizin saha taraması devam etmektedir. Hemşehrilerimize geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.

VALİ YERLİKAYA : KONUYU TAKİP EDİYORUZ

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya Twitter hesabından yaptığı açıklama "AFAD verilerine göre saat 04.08’de Düzce Gölyaka merkezli 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem İstanbul’dan da hissedilmiştir. Konuyu takip ediyoruz. Allah, her türlü afetten ülkemizi ve milletimizi korusun." dedi.

DÜZCE BELEDİYE BAŞKANI ÖZLÜ: DEPREMİ ŞİDDETLİ HİSSETTİK

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü "Depremi çok şiddetli hissettik. Elektrikler kesik. Şu ana kadar bize ulaşan bir yıkım haberi yok" ifadelerini kullandı.

"İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLEMEZ"

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır "Maalesef Düzce adından da belli olduğu gibi düz bir zeminde bulunuyor. Düzce zemini pek iyi değil ve böyle sarsıntılar oluyor. Ancak bu fay hattında bundan daha büyük bir deprem potansiyeli şu an yok. Çok düşük bir ihtimal. Eğer çatlak olan evler var ise bu evlerden uzak durulmasını tavsiye edebilirim. İstanbul depremini tetiklemez. İstanbul ile bir alakası yok. 6 üzerinde bir deprem üretecek bir fay potansiyel yok." bilgisi verdi.

138 ARTÇI SARSINTI OLDU

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığınca, Düzce Gölyaka'daki depremin ardından

2136 personel ve 418 araç deprem bölgesinde görevlendirilmiştir. Toplamda 138 artçı meydana geldi. Yaralı sayısı 68'e yükseldi.

AFAD'ın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Düzce ilimizin Gölyaka ilçesindeki 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından, an itibarıyla

138 artçı deprem meydana gelmiştir. Bölgede kontrol amaçlı enerji kesintileri uygulanmaktadır. Vatandaşlarımızın paniğe kapılmamasını önemle rica ederiz." ifadelerine yer verildi.

İKİ KENTTE EĞİTİME BİR GÜN ARA

Düzce Valisi Cevdet Atay ve Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, deprem nedeniyle kentte eğitim öğretime bir gün ara verildiğini açıkladı.

BAKAN KOCA: 80 YARALIMIZ VAR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde 1'i ağır olmak üzere toplam 80 kişinin yaralandığını söyledi.

Koca, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sağlık Bakanı Koca, depremde Afganistan uyruklu 28 yaşında bir vatandaşın birinci kattan düşmesi nedeniyle beyin kanaması geçirdiğini, solunum cihazına bağlı ve durumunun ağır olduğunu belirterek, "Toparlayabileceğini umuyoruz." dedi.

Koca,
"Toplam 80 yaralımız var. Bu yaralıların 26'sı hastanede yatış yapılarak takip ediliyor. Ağır yaralımız dışında diğer vatandaşlarımızın genel durumları iyi, herhangi bir ciddi sorunları yok."
bilgisini paylaştı.

BAKAN KASAPOĞLU DEPREM BÖLGESİNDE

Gençlik ve Spor Bakanı (GSB) Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Düzce'de meydana gelen depremden etkilenen GSB yurtlarını inceledi ve öğrencilerle bir araya geldi.

Yapılan açıklamaya göre, Düzce'de yaşanan depremin ardından programını iptal ederek bölgeye giden Kasapoğlu, hasar gören bakanlık yurtlarını ziyaret edip, yetkililerden bilgi aldı.

Yurtlarda konaklayan öğrencilerle yakından ilgilenip, onlara moral veren Bakan Kasapoğlu, hasar tespit çalışmalarının ardından tadilat işlemlerinin hızla başlayacağını, bu süreçte hiçbir öğrencinin mağdur edilmeyeceğini vurgulayarak "Devletimiz her zaman olduğu gibi gençlerimizin yanındadır. Kimsenin şüphesi olmasın." ifadelerini kullandı.

KGM: TÜM KONTROLLER YAPILDI

Kara Yolları Genel Müdürlüğü; Tüm yol, köprü ve tünellerde gerekli kontroller yapıldı. Herhangi bir sorunla karşılaşılmadı.




#Marmara
#İstanbul
#Deprem
1 yıl önce