|

Afrin'e kara harekatı başladı

Suriye’de terör örgütü PKK/PYD/YPG işgalindeki Afrin bölgesine kara harekatı başladı. Tanklar ve askeri araçlar Hatay sınırından Afrin bölgesine geçmeye başladı. Zeytin Dalı Harekatı kapsamında ÖSO güçleri de Afrin topraklarına girerek içerde ilerlemeye başladı. Operasyonların başlamasının ardından sınırın Kilis tarafından top sesleri duyulmaya başlandı. Afrin'nde son durum ve Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili son dakika gelişmeleri dakika dakika haberimizde.

Yeni Şafak
09:00 - 21/01/2018 Pazar
Güncelleme: 12:43 - 21/01/2018 Pazar
AA
Tanklar Afrin’e ilerliyor.
Tanklar Afrin’e ilerliyor.

Suriye’de terör örgütü PKK/PYD/YPG işgalindeki Afrin bölgesine kara harekatı başladı.Tanklar ve askeri araçlar Hatay sınırından Afrin bölgesine geçmeye başladı.

Suriye'de terör örgütü PYD/PKK'nın işgalindeki Afrin bölgesine giren Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), örgüte yönelik geniş kapsamlı operasyon başlattı.

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) destek veren ÖSO birlikleri, Afrin topraklarına girerek içerde ilerlemeye başladı.

TSK, dün saat 17.00'de başlayan harekatta Afrin'deki 7 bölgede belirlenen 113 PYD/PKK hedefinden 108'inin vurulduğunu duyurmuştu.

Genelkurmay Başkanlığının açıklamasında, harekatın Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin terörle mücadeleye yönelik kararları ve Birleşmiş Milletler sözleşmesinde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edildiği bilgisine yer verilmişti. Açıklamada, yalnızca teröristlere ait noktaların hedef alındığı, sivillere zarar gelmemesi için her türlü hassasiyetin gösterildiği vurgulanmıştı.

Afrin örgütün işgali altında

  • Afrin, Esed rejiminin Temmuz 2012'de çatışmaksızın PYD/PKK’ya devretmesiyle, örgütün iç savaş boyunca en fazla yuvalandığı alanlardan oldu. Coğrafi yükseltileri nedeniyle Kilis'in merkezi ve Hatay'ın önemli bölümü Afrin'deki örgütün ateş menzilinde kalıyor. Örgüt uzun yıllardır Amanos Dağları'nı Suriye'den Türkiye'ye sızmak için kullanıyor. PYD/PKK, Suriye'nin kuzeybatısından Akdeniz'e çıkmak için de Afrin'e bel bağlıyor. Terör örgütü, Afrin üzerinden Fırat Kalkanı ve İdlib çatışmasızlık bölgesini de tehdit ediyor. Suriye topraklarının dörtte biri, Türkiye-Suriye sınırının da yüzde 65'i örgütün işgali altında bulunuyor.

72 uçak ile 108 hedef imha edildi

Haftalardır beklenen Afrin Harekâtı dün saat 17:00 itibariyle başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘operasyonun fiilen başladığını’ duyurmasının ardından Hava Kuvvetleri’ne bağlı 72 savaş uçağı, PKK/PYD hedeflerini bombalamak için sınır ötesine geçti. Türk Silahlı Kuvvetleri, operasyonu ‘Zeytin Dalı Harekâtı’ olarak isimlendirdi. Zeytin Dalı kapsamında mühimmat yüklü F16’lar, Afrin’de PKK/PYD’li teröristlere ait sığınak ve barınakları, silah ve mühimmat depolarını, ayrıca gözlem noktalarını yerlebir etti. Sığınak delici lazer güdümlü milli mühimmatın kullanıldığı operasyonda birkaç saat içinde 113 hedeften 108’i vuruldu. Operasyona katılan savaş uçaklarının sayısı itibariyle cumhuriyet tarihinin en büyük bombardımanı olan Zeytin Dalı, gece saatlerinde de devam etti. TSK destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri de harekâtın başlamasıyla birlikte Afrin taarruzuna kalktı.


90 bin camide Mehmetçik'e "zafer duası"

Türk Silahlı Kuvvetlerince, Suriye'nin Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek üzere başlatılan "Zeytin Dalı Harekatı"nın zaferle sonuçlanması için ülke genelindeki 90 bin camide kılınan sabah namazında Mehmetçik'e dua edildi.

40 dakikada 20 atış


Afrin operasyonuna katılacak komandoların bulunduğu onlarca otobüs, Hatay’ın Hassa ilçesindeki sınır birliğine ulaştı. Bu sırada Türk Silahlı Kuvvetlerine ait fırtına obüsleri tarafından Afrin’deki hedeflere 40 dakikada 20 atış yapıldı.Afrin’de askeri hareketlilik gece saatlerinde üst düzeye ulaştı. Afrin’deki terör örgütü PKK/PYD-YPG hedefleri TSK’ya ait fırtına obüsleriyle vuruldu.


Kilis'te top sesleri


Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı birliklerin, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Suriye'deki terör hedeflerine yönelik operasyonlarını başlatmasının ardından sınırın Kilis tarafından top sesleri duyuluyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), hudut güvenliği ve bölgede istikrarı sağlamak amacıyla Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PYD/PKK ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere başlatılan harekatın bugünkü bölümünde ÖSO birlikleri sınırdan Afrin'deki noktalara ilerlemeye başladı.

Sınırda konuşlu Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı birlikler de terör örgütü PYD/PKK'nın işgal ettiği alanlara top atışları gerçekleştirdi.

Kilis-Hatay hudut hattındaki bazı köylerden top sesleri duyuldu.






#PYD/PKK
6 yıl önce