|

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş'tan seçim barajı ve daraltılmış bölge açıklaması

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, TVNET'te gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Seçim barajı ile ilgili çalışmaların bittiğini kaydeden Kurtulmuş, Seçim Kanunu çalışmalarıyla gündeme gelen daraltılmış bölge sistemi ile ilgili önemli bir açıklama yaptı.

22:11 - 11/03/2021 Perşembe
Güncelleme: 22:44 - 11/03/2021 Perşembe
Tvnet
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş TVNET'e konuştu.
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş TVNET'e konuştu.

AK Parti Genel Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, TVNET'te yayınlanan Net Bakış programında TVNET Genel Müdür Yardımcısı Serhat İbrahimoğlu, Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Likoğlu ve Yeni Şafak İnternet Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. İnsan Hakları Eylem Planı'nın önemine vurgu yapan Kurtulmuş, "Hiçbir ön yargımız ön koşulumuz olmadan herkesi masaya davet ediyoruz. İlk dört maddenin tartışılması dışında kim ne söyleyecekse söylesin. Bu bizim reformlarımızı taçlandıracak bir şeydir." dedi. Kurtulmuş seçim barajı ile de ilgili önemli bir açıklama yaptı. Kurtulmuş'un seçim barajı ve daraltılmış bölge sistemi ile ilgili açıklaması şöyle:

Hiçbir ön yargımız ön koşulumuz olmadan herkesi masaya davet ediyoruz. İlk dört maddenin tartışılması dışında kim ne söyleyecekse söylesin. Bu bizim reformlarımızı taçlandıracak bir şeydir. Seçim barajı tartışmaları da ortaya konulacak. Daha demokratik ve katılımcı bir sistemi inşa etmek için gayret ediyor.



"Parti olarak irademiz daraltılmış bölgeden yanadır"

Seçim barajında çalışmalarımızı bitirdik, son noktayı MYK'da koyarız. Daha sonra da diğer partilerle de görüşeceğiz. Seçim barajı milletvekilleri ile seçmen arasındaki bağın kurulmasına imkan vermiyor. Seçim bölgeleri daraltılabilir. Belki en ideali odur. Parti olarak irademiz daraltılmış bölgeden yanadır.

Dar bölge ve daraltılmış bölge nedir?

Dar Bölge sisteminde Türkiye, seçilecek milletvekili sayısı kadar 'Seçim Bölgesi'ne ayrılır ve her bölgeden bir milletvekili seçilir. İlk turda en fazla oy alan, iki turlu olduğunda da ilk turda yüzde 51 alan veya ikinci turda en fazla oy alan seçilir.

Daraltılmış bölge sisteminde ise, her il 5 milletvekili çıkaracak şekilde seçim çevrelerine ayrılır, ülke düzeyinde en az yüzde 5 oy alan partiler de aldıkları oya göre söz konusu vekillikleri paylaşır.

#Numan Kurtulmuş
#seçim
3 yıl önce