|

'AK Parti'de uyum ve uyumsuzluk arasındaki fark'

Yeni Şafak yazarlarının Türkiye ve dünyadaki gündeme dair analizlerini sizler için özetledik... Hasan Öztürk köşesinde yeni sistemde cumhurbaşkanlığı tartışmalarına ışık tuttu. Hayrettin Karaman, Özlem Albayrak, Ahmet Ulusoy ve Hatice Karahan da gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Şafak
09:20 - 5/05/2017 Cuma
Güncelleme: 09:32 - 5/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Hayrettin Karaman, Ahmet Ulusoy, Özlem Albayrak, ​Hasan Öztürk, Hatice Karahan.
Hayrettin Karaman, Ahmet Ulusoy, Özlem Albayrak, ​Hasan Öztürk, Hatice Karahan.

Hasan Öztürk, Hayrettin Karaman, Özlem Albayrak, Ahmet Ulusoy ve Hatice Karahan'ın yazılarının en dikkati çeken bölümleri:

Bu sayfayı açan da yine Cumhurbaşkanımız

16 Nisan referandumundan sonra ne Türkiye, ne siyaset eskisi gibi olmayacak. Yeni sistem, köklü değişiklikler getirecek.Bu değişikliklerin başında da iktidar partisi Ak Parti'deki değişimdir.Ak Parti şu anda son 1000 gününün muhasebesini yapıyor.Son 1000 günü ben 2 bölüme ayırıyorum. İlk 600 gün ve son 400 gün diye.Recep Tayyip Erdoğan ilk kez millet tarafından doğrudan cumhurbaşkanı seçildikten hemen sonra AK Parti 1'nci Olağanüstü Kongresi düzenlendi. 27 Ağustos 2014'teki kongrede Erdoğan, genel başkanlık koltuğunu Ahmet Davutoğlu'na devretti ve “Bu bir veda değil, Fatiha'dır”diyerek sözlerini tamamladı.Aslında bu cümle bize Erdoğan'ın yol haritasını da gösteriyordu. Çünkü, “Statü, görev tanımı ne olursa olsun partimle gönül bağımı kimse koparamaz” diyen de Cumhurbaşkanımız Erdoğan'dı. Devam edelim.

Bid'attır ve birçok mahzurlu tarafları vardır

Doğmak, doğum zamanı ve yeri mânâsına gelen mevlid kelimesi önceleri “Hz. Peygamber'in (s.a.) doğum gecesi” için kullanılmış, daha sonra O'nun doğumunu, vasıflarını ve husûsiyetlerini işleyen manzûmelere de “mevlid kasidesi” veya kısaca “mevlid” denmiştir.Hz. Peygamber'in (s.a.) doğum gecesi, merasim ve şenlik yapma âdeti hicri dördüncü asırda, Şîî-Fâtımîler'de başlamıştır. Fâtımîler bunun yanında Hz. Ali, Fâtıma, Hasan, Hüseyin (r.anhum) ve halifeleri için de mevlid merasimleri yaparlardı. Mevlid merasimi oradan mağrib ülkelerine, Arabistan'a ve Osmanlılara da intikal etmiştir. III. Murad devrinde, 996 yılında bu merasim resmen teşrifata idhal edilmiştir.Mevlid geceleri okunan Arapça, Türkçe, Farsça, birçok manzume vardır. Arapça'da Bânet, Sûad, Bürde, Hemziyye dışında Cezerî, Heytemî, İbn Cevzî, Berzencî vb.'nin kaleme aldıkları kasideler (mevlidler) vardır.

'Gül'ün adaylığı değerlendirilebilir' yorumunu yapıyor

Deniz Baykal'ın “yüzde 49'un adayı Abdullah Gül olabilir” şeklindeki yorumu, çok tartışıldı. Bu konu Hindistan ziyareti öncesi havaalanında Erdoğan'a da soruldu. Erdoğan'ın cevabı ise; “Onu değerlendirmeyi gereksiz buluyorum, Bu tamamen fitne hareketidir. Sayın Baykal bu oyunları oynamayı bıraksın da başının çaresine baksın” şeklinde oldu.Ahmet Hakan'ın modere ettiği, Baykal'ın mahut sözleri söylediği programı izledim. Programda Baykal, Ahmet Hakan'ın sorusu üzerine “Gül'ün adaylığı değerlendirilebilir” yorumunu yapıyor, Abdullah Gül'le bu konuda ya da başka şekilde görüşmediğini de, -belli ki yanlış anlaşılmaya meydan vermemek için- vurguluyor.Türkiye, 2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'ın karşısına “çatı aday” denilerek sağcı olduğu söylenen bir ismin, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun çıkartıldığı bir süreç yaşadı. Dolayısıyla 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de muhalefetin benzer bir formül düşünebileceği ihtimali var ve bu –bence- yüksek bir ihtimal. Olabilir yani, Erdoğan'ın karşısına çıkartılacak kişi, yeni bir çatı aday olabilir. Sözkonusu “çatı aday”ın kim olacağı ise herhalde şimdiden belirlenmiş değildir.

Optimal ölçek nedir?

Türkiye'de büyükşehir belediye uygulamasını zorunlu kılan nedenler arasında, belli bir coğrafi alandan çok sayıda yerel yönetimin yetkili olması durumunda, planlama ve koordinasyonun sağlanamayışı ile optimum ölçek ekonomisinden yeterince yararlanılamaması nedeniyle kaynak israfının ortaya çıkması yer almaktadır.Ayrıca sanayileşme, ulaşım ve çevre konularında artan ihtiyaçların hizmet üretme kapasitesi ve yeterli mali kaynaktan yoksun küçük ölçekli yerel yönetimlerce çözülememesi de büyükşehir modelini zorunlu hale getirmektedir.Büyükşehir Belediyeleri yasal dayanağı 1982 Anayasasından almaktadır. 1984'de 3030 sayılı yasa ile kurulan Büyük Şehir belediye sistemi 2004 yılında çıkartılan 5216 sayılı yasa ile daha fonksiyonel bir yapıya dönüştürülmüş ve 2014 yılında yürürlüğe giren 6360 sayılı yasa ile (yasa 2012 yılında çıkmış) hem sayı olarak (BŞB sayısı 30'a çıkmış) hem de yönetim şekli olarak yeni bir yapıya geçilmiştir.

Yüksek gelir yolundaki Malezya

İki haftadır süren yükselen ekonomiler gezimize bugün de devam ediyoruz. Hatırlayacak olursak bir önceki yazıda, bu kapsamda en gözde ülkelerden olan Hindistan'a uzanıp yerinden incelemeler yapmıştık. O halde hazır Asya'ya gitmişken, bölgenin diğer birkaç ekonomisine daha uğrayalım. Ve ilk durağımız Endonezya olsun. Sonra da Malezya ile Filipinler diyelim ve bir ASEAN üçgeni çizelim.İSTİKRARLI ENDONEZYADünya GSYH sıralamasında Türkiye'nin hemen üst taraflarında bir yere sahip olan Endonezya, geleceğin ilk 10'una girmeye aday iyi bir potansiyel barındırıyor. Nitekim Endonezya ekonomisi denince ilk akla gelenlerden biri, düzgün büyüme performansı… Krizin hemen sonrasında %6'larda büyüyen ekonomi, son 5 yıldaki ortalama %5,3 GSYH artışıyla istikrarlı sayılacak bir gelişim gösterdi. 2016 özelinde bakacak olursak da, %5'lik bir hıza şahit oluyoruz.Ülkede mali disiplin fena gitmezken fiyat istikrarı da yolunda. 2016'yı %3,5 ile kapamış olan tüketici enflasyonu, bu yıl yükselme eğiliminde olsa da hedeflerden kopmayacak gibi... Üstelik son yıllarda cari açığın zayıflayarak GSYH'ye oranla %2'nin altına çekilmiş olması da, temeldeki hoş dinamiklerden.

#​Hasan Öztürk
#Hayrettin Karaman
#Özlem Albayrak
#Ahmet Ulusoy
#Hatice Karahan
7 yıl önce