|

Akdeniz'de böylesi nadir görülüyor: Türkiye'ye doğru yaklaşıyor

Antalya'da önceki gün akşam saatlerinde meydana gelen şiddetli yağış ve sonrasında oluşan hortum paniğe neden olurken, Akdeniz'de nadir görülen bir meteorolojik olayın daha Türkiye'ye doğru yaklaşmakta olduğu ortaya çıktı.

Yeni Şafak
15:56 - 15/11/2017 Çarşamba
Güncelleme: 15:57 - 15/11/2017 Çarşamba
Diğer
Akdeniz'de nadir görülen bir meteorolojik olayın Türkiye'ye doğru yaklaştığı belirtildi.
Akdeniz'de nadir görülen bir meteorolojik olayın Türkiye'ye doğru yaklaştığı belirtildi.
Mediterranean (
Akdeniz
) ve hurricane (tayfun) kelimelerinin birleşiminden türetilen 'Medicane' kelimesiyle tanımlanan, İtalya'nın güneyi merkezli fırtına, özellikle Yunanistan'ın güney kıyılarında ya da açıklarında 100 km/saatin üzerinde rüzgara neden olabilecek.

Nadir görülen bu hava olayının, Ege üzerinden hareketle Marmara Bölgesi'ne ulaşırken şiddetini kaybetmesi ve tropikal bir karakterinin olmaması bekleniyor.

"Tropik fırtınalarla benzer özellikte"

Akdeniz'in geleneksel literatürde tropikal fırtınaların görüldüğü bir alan olmadığına dikkat çeken, 19 Mayıs Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nden meteoroloji uzmanı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kahraman, "Ama özellikle son 15-20 yıldır Akdeniz'de de tropikal benzeri fırtınaların oluştuğuna dair çalışmalar ağırlık kazandı. Bunlara 'Mediterranean' ve 'hurricane' kelimeleri birleştirilerek türetilen 'medicane' deniyor. Oluşumları bildiğimiz tropikal fırtınalardan farklı ama sıcak çekirdek, simetri, aşağı seviyede kuvvetli rüzgar (bazen CAT2'yi buluyor) ve aşırı konvektif yağış gibi özelliklerle onlara benzer karakter gösteriyorlar" diye konuştu.

"Nadir görülüyor"

'Medicane'in nadir görülen bir hava olayı olduğunun altını çizen Kahraman, "Her yıl gördüğümüz bir şey değil. Bunlar nadir oluşuyor ve çoğu zaman bir siklon ömrü boyunca sıcak karakterli olarak kalmıyor, dönüşüm süreçleri gösteriyor. Son 30 yılda 29 Akdeniz siklonu yaşamının belli bir evresinde 'Medicane' karakteri gösterdi. En son geçen yıl 28-31 Ekim arasında İyon Denizi'nde, şimdikine çok yakın konumda bir 'Medicane' vardı. Daha çok açık denizde seyrettikten sonra yaklaştığı Girit'te yaklaşık 96 km/saat'lik bir rüzgar ölçülmüştü" şeklinde konuştu.

"Marmara'ya ulaştığında tropikal karakteri olmayacak"

Nadir görülen bu hava olayının, Ege üzerinden hareketle Marmara Bölgesi'ne ulaşırken şiddetini kaybederek, tropikal karakterinin olmamasının beklendiğini belirten Kahraman şöyle devam etti:

"Beklentinin Orta Akdeniz'de güneydoğuya doğru yavaşça hareket edip, İyon Denizi üzerinde kısa bir süre 'Medicane' karakteri göstermesi. Buralarda deniz yüzey sıcaklığı 26.5 derece eşiğinin yer yer üzerine çıkıyor. Ancak sıcak çekirdek gereğinden fazla sığ, yani yukarı atmosfere kadar penetre olamıyor. Yani güçlü bir 'Medicane' durumu ile karşı karşıya değiliz. Yine de Yunanistan'ın güney kıyılarında ya da açıklarında deniz seviyesinde 100 km/saat üzerinde rüzgar oluşturabilir. Şu anki verilere göre siklon, hızlı soğumayla birlikte, alışkın olduğumuz Akdeniz siklonu formuna bürünüp daha sonra Ege üzerinden hareketle Marmara Bölgesi'nden geçecek, yani bize ulaştığında tropikal bir karakteri olmayacak. Haftasonu yurdun batısı yağış alır. Gelecek hafta ise daha soğuk bir sistemin etkisinde olacağız, ama detaylı bir değerlendirme için henüz erken."

#Meteoroloji
#Abdullah Kahraman
#Antalya
6 yıl önce
default-profile-img